7 CARA MEMILIH COLOR BRAND MACAM PRO

Sebelum ni pernah ke korg tau cemaner nak pilih ‘kaler’ utk brand korg? Korg tahu ke dgn pemilihan kaler yg betul, ia bole bantu korg dlm marketing strategi juga?

Kalau belum tahu lg takpe..

Sy share cara2 nak pilih kaler utk brand korg MCM PRO!

Sblm tu, korg kne tau dulu knp kaler tu penting utk brand korg..

Kalau korg nak tau, 1st yg tarik perhatian kita dlm suatu iklan tu adalah kaler.. Lagi2 kalau kaler tu, kaler favourite korg.

Kaler ni dia ada daya tarikan yg kuat.

Semua big brand ambil berat dengan pemilihan color utk brand, kempen dan marketing dorg. Sbb dorg tau strategi memilih warna utk setiap kempen bole bg impak yg tinggi. sbg cth;

..hari raya=hijau
..raya cina=merah
..deepavali=ungu

Bila org nampak je kaler2 ni di musim raya, otomatik dorg nak tgk offer ape yg ada..

Tapi tu kempen? cemaner nak pilih utk brand kita pulak?

#1 Senaraikan brand identiti – Korg akan gunakan kaler2 yg akan melambangkan ‘character’ brand korg.

Andai kata brand korg ni berbentuk manusia. ‘Character’ macam mana yg korg nak audiens korg tgk terhadap brand korg nnt.

Nnt korg akan gunakan kaler2 yg melambangkan ‘character’ yg korg pilih.

#2 Kaji makna setiap warna – Stiap kaler ada makna dia tersendiri.. Mcm mna nak tau? senang jer, tanya gugel. Kat situ korg boleh tau biru, kuning, hijau semuanya tu melambangkan apa.

Dari ‘character’ yg korg da pilih, kaler tu yg korg akan gunakan dlm brand korg nanti.

Tapi belum setel lg.. baru #2 ni.. ade #7!

#3 Cari Inspirasi – Korg kne tgk kaler2 apa yg competitor korg guna. Sbb kaler korg nnt akan lain sbb korg nak bezakan brand korg ni dgn brand competitor.

Tgk jugak cara penggunaan kaler dorg. Klau tak menentu.. bgus ler.. advantage utk korg nnt. Tapi kalau competitor korg tu mantap! Jadikan inspirasi cara penggunaan kaler dorg maybe dlm branding, kempen dorg dll.

#4 Pilih kaler utama – Bila da tgk smua kt atas td.. baru korg bole mula pilih 1 kaler utama korg. Pilih ‘character’ paling penting korg nk tonjolkan.. cth TRUST, korg bole pilih biru..

Baru korg bole pilih jenis biru ape pulak yg korg nak guna. Kalau target market korg org2 muda. Korg bole guna biru yg cerah ‘pop blue’. Korg bole guna ‘royal blue’ kalau korg nak nampak luxury,

Ada faham kaa?

#5 Pilih kaler kedua – Dari kaler utama korg tadi, pilih 2 ke empat kaler lagi yg sesuai dgn kaler utama korg. Pastikan dia kena dengan mesej yg korg nak sampaikan.

Korg bole tgk kat coolors.co, senang nak pilih kaler2 pallete ni. Kalau pilih sendiri nnt takut pelik pulak. Kot selera korg pelik2 tak kena dgn org. Tak bole cenggitu..

#6 Pilih kaler neutral – kaler yg sesuai dgn semua kaler. Ini fungsinya utk nak balance kan dgn kaler2 yg korg pilih.. boleh jadi putih, boleh jadi hitam.. ikut korg mane yg korg nak.

#7 Test kaler – Test kaler2 korg tu tadi. Masukkan kaler2 tu dlm logo korg, dalam socmed, maybe dlm website jugak atau namecard. Sesuai tak dgn ‘appearance’ yg korg bayangkan.

Sy cadangkan korg bykkan tgk big brand cara brand2 ni menggunakan kaler. Bykkan inspirasi dari brand2 international.

Kalau korg konsisten dgn penggunaan warna brand, ia akan tingkatkan lagi brand awareness dan audiens senang nak ingat brand korg.

Lepas da ade brand kaler ni.. kempen2 akan dtg pun korg da lebih aware ape warna yg korg bole pakai dan kenapa.

Dapat sesuatu harini?

Mudah2an brand korg nnt lebih nampak PRO lps belajar topic kaler ni..

Cer komen skit kaler ape brand korg..

Program @ Sifubad

27/11/2021
Sales Kasi Naik 2022
Virtual Online

27/10/2021
Mega Foundr Chapter
Virtual Online

28/11/2020
Marketing From Zero 2.0
Virtual Online

Follow Instagram @sifubad

[jr_instagram id='2']
Video Entrepreneur AWAKEN
Video Entrepreneur AWAKEN

Adakah anda usahawan yang nak ‘AWAKEN’? Nak buat sesuatu yang IMPACTFUL? Yang EXTRA-ORDINARY tapi tak tahu bagaimana nak bermula? Dapatkan rakaman kelas 5 Hari Berturut-Turut, Untuk “Awaken-Kan” Monster Dalam Diri Anda, Untuk Jadikan ‘Ianya’ 7x Ganda Lebih Agressif, Solid & Geniuss! 

SAYA NAK SEKARANG!