5 TIPS STORYTELLING UNTUK BINA BRAND ANDA DENGAN LEBIH PANTAS & BERKESAN.

Pada tahun 2018 ni, owner bisnes dah kena start bermain dgn content marketing utk tarik audience yang baru..Berbanding hanya terus promote bisnes guna cara yang ‘hardsell’..

Sebab orang² sekarang dah tak suka pada iklan..Tapi mereka LEBIH SUKA dengan content marketing..

Salah satu teknik content marketing adalah storytelling..Ni sebab, orang memang suka pada cerita..Betul tak? Sapa tak suka pada cerita..

Melalui content marketing/storytelling, ia akan bantu tingkatkan brand awareness bisnes anda secara tak langsung..

Berikut adalah lima tips penting yang perlu anda tahu bila gunakan content marketing jenis storytelling ni..

1. CREATE CONTENT YG SPECIFIC PADA AUDIENCE

Untuk buat audience anda ‘touching’ dgn apa yg anda share, anda kena make sure yang content yg kongsikan tu adalah MATCHING dengan mereka..

Kongsikan solution pada problem mereka..Itu yang terbaik..Banyak cara yang nak ‘tackle’ hati mereka ni..Contohnya…Tips, offer, tanya soalan..

Key point adalah content mestilah RELEVANT & SPECIFIC pada audience anda..Faham?

2. PILIH HEADLINE YG ‘WOW’ & MATCHING

Utk capture dan grab 1st impression audience, headline yg power sgt penting.. Headline yg power sgt membantu lepas gambar yg matching dan beremosi..

Utk headline yg WOW, anda boleh masukkan element2 self interest iaitu apa yg org nak..Yg penting, apa yg org nak adalah major problem utk audience anda…

Headline yg power boleh buatkan audience baca content anda sampai abis..

3. SPECIFIC-KAN CONTENT

Utk nk grab emosi dan buatkan audience membaca atau suka pada content anda..Specific-kan content yg anda nak kongsikan..

Nk lebih ok, fokus pada solution utk satu2 problem..lagi baik..Lagi dalam atau lebih detail content..lebih baik…

Fikirkan content yg buatkan mereka baca dan kongsikan pada rakan mereka lps tu..

4. SUSUN STRATEGI CONTENT ANDA

Utk hasilkan content2 yg berkualiti, anda perlu susun strategi content..Dan setiap content yg dihasilkan, perlu ada matlamat..

Set-kan content2 yg relevan dgn audience dan monitor performance content..Yg pastinya, content2 perlu dikongsikan secara konsisten..

Ngerti?

5. GUNA DATA & FAKTA

Utk buatkan audience lebih ‘percaya’ dgn apa yg anda sampai, anda boleh ‘slot-in’ dgn fakta2 yg berkaitan dan ada statistik (nombor) yg menyokong setiap content anda..

Key point-nya adalah kena buat research dlu sebelum kongsikan sesuatu content..

Kalo dh abis baca, jgn lupa KOMEN “dh tahu” kt bwh yer..TQ

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Imee says:

    Dah tahu

  2. Ngorti belaka semer. thanks for the info sifu.

  3. Romlah says:

    Dah tahu

  4. Sue Riyani Jsd says:

    Dah tahu.. Tq sifu byk ng tips

  5. Alhamdulillah, terima kasih atas tip-tip yang sangat penting.

    Walaupun asas tapi jika tidak faham, yang lain akan roboh.

    Jika dinilaikan tip-tip macam ni sangat mahal.

Program @ Sifufbads

18/04/2019
The Foundr Chapter 2.0
Sifufbads Academy

12/04/2019
SifufBads Premium Workshop
SifufBads Academy

19/03/2019
INSTAT
SifufBads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • MUDAHNYA BISNES BILA ANDA CEPAT BERTINDAK   Ehemkorang tau
  • ILMU MANTAP KEWANGAN SELAMAT  Haaa setuju ke setuju sangat
  • Harini Sifu nak share sikit story tentang abdulbas1t yg expert
  • nak lahirkan komuniti yang celik dan mahir urus kewangan Itulah
  • BENDA BOLEH SPEED KENAPA MASIH SLOW?   Kalau rse
  • Ibu nak ada penyambung legasiIbu nak kumpulkan The True Warrior
DIGITAL MILLIONAIRE CONFERENCE
DIGITAL MILLIONAIRE CONFERENCE

1st Time, Lebih 26 Speaker Dari ‘Circle SifufBads’ Dibawakan XCLUSIF Selama 3 Hari Berturut2, Bukan Saja Untuk Bantu Anda UPkan SALES & Tingkatkan PROFIT Tapi Juga KEKAL LAMA Dalam Bisnes. Lengkapkan form di bawah untuk info lanjut..