7 TIPS SIMPLE TINGKATKAN ENGAGEMENT DI FACEBOOK

Engagement di FB merujuk pada setiap action atau tindakan seseorang pada satu2 page..Action tu mungkin dalam bentuk like post, komen, kongsikan sesuatu dari page pada seseorang, klik link, tengok view atau lain2 lagi..

Engagement memang penting giler dalam Facebook..Lagi2 dalam marketing strategy untuk bantu naikkan reach sesuatu post secara ORGANIK!..Yang mana ia bantu anda tingkatkan drive ke post, website atau sales pada bisnes anda..

Disini, ada 7 smart tips yang bantu naikkan engagement di Facebook anda..Terus jer baca post ni sampai abes yer…

1# MASA & FREQUENCY

Untuk dapatkan audience yg ‘connect’ dengan content anda..Anda kena keluarkan post pada waktu2 audience anda sedang online..Timing posting sangat penting untuk dapatkan impact yang positive dari segi engagement…

Mengikut research yang dijalankan, jam 2 pm merupakan waktu paling aktif audience Sifufbads online..Mungkin audience anda tak sama waktunya..Mungkin sama…TAPI…Bagaimana nak tahu? MUDAH ajer…

Anda pergi ke INSIGHT dalam page anda, kemudian klik POSTS..Di situ, anda boleh analisa dan tahu waktu mana, dan hari apa yang audience anda aktif…

2# SHARE VALUABLE CONTENT

Ada beberapa content yang boleh jadi content2 yg berharga…Disini, Sifufbads kongsikan 3 elemen yang bantu anda dapatkan content2 yang baik dan berkualiti..

  • Content2 yang selesaikan problem audience anda..
  • Content2 yang lebih specific dan user experience..Anda boleh buat survey untuk dapatkan problem yang bersifat user experience..
  • Content2 yang mana bila lepas baca, terus boleh apply pada audience tu sendiri..

3# VISUAL MENARIK

Visual yang menarik sangat membantu dalam pembinaan content dan tingkatkan engagement anda..Dari kajian yang dalam dijalankan oleh FB, didapati audience lebih tertarik untuk lakukan engagement 2.3x ganda bila ada visual berbanding tak de visual..

Keypoint, masukkan visual..Tak kira gambar ke, video ke, grafik ke..dalam content anda untuk dapatkan lebih engagement..

4# TANYA SOALAN

Ni antara perkara paling mudah untuk anda buat..Bertanya soalan..Biasanya..Anda boleh tanya soalan pada part CTA..untuk audience menjawab di komen nanti….Facebook sendiri pun rekemen untuk anda tanya soalan pada audience…

5# POST PANJANG

Post panjang antara potential untuk bantu tingkatkan engagement rate ..Di facebook, anda boleh update status post yang panjang..Lebih kurang 60,000 patah perkataan..Mungkin sekali sekala, anda boleh sulam dengan post panjang…

6# VARIETY POST

Antara KUNCI engagement yang bagus adalah pelbagaikan post anda..Mungkin idea2 ni boleh bantu anda dapat ilham..

  • Inspiration post macam quotes, story kejayaan agent, stokis…
  • Live feed
  • Demo atau tutorial
  • Tips
  • Aktiviti bisnes anda
  • Testimoni

#7 FACEBOOK GROUP

Untuk increase engagement pada content anda..Anda boleh JOIN group facebook yang relate dengan bisnes anda dan SHARE post anda…Mungkin yang ni jarang bisnes owner buat..Dan anda boleh start buat…

Ps: Jgn biar page anda jadi ZOMBIE..Hidupkan dengan post yg relevant dgn niche bisnes anda..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Wow… terima kasih…. sebab fanpage skrg ni kalau post mmg krik krik dah… hilang mood nak buat

Program @ Sifufbads

21/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

20/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

19/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

Follow Instagram @sifufbads

  • MAIN REKOD PUN BOLEH MENANG?   Haaa korang mesti
  • Marketing ni nadi pd bisnes apa2 pn mmg marketing yg
  • Boss boss jugak tapi ada masanya nak jadi customer jugak
  • Nak tak jika SifufBads nak buat SPECIAL LIVE yang akan
  • Sesambil revise buku branding ni SifufBads teringat pulak satu kisah
  • Macam mana nak yakinkan org beli produk kita kalau org
  • Pssstt Korang dah tengok ke first Music Video SifufBads ni??
  • Bukan senang nak senang dan bukan susah nk senang
  • Pernah tak korang baca posting bebisnes ni mcm baca surat
57 BUKU MARKETING SI PEMALAS
57 BUKU MARKETING SI PEMALAS

Khas untuk anda yang rasa marketing tu leceh.. tak penting.. dan menyusahkan hidup. Ada lebih 50 strategi yang anda boleh terokai.. ianya straight forward dan mudah faham.. simple trick but very powerful! Isi Form di Bawah Sekarang!