Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Rahsia Bagaimana Menulis ‘Headline’ Menyentap di Facebook

Diterbitkan pada May 2, 2017 oleh

Dalam menulis ayat copwriting, orang akan LEBIH tertarik untuk membaca post atau iklan di Facebook disebabkan TAJUK/HEADLINE..

Betul tak? Anda sendiri pon akan baca ayat ayat iklan apabila anda tertarik dengan tajuknya terlebih dahulu..

Mengikut  pakar, sebanyak 65% orang akan “terpaut hati” dengan sesuatu iklan disebabkan tajuknya..

Ada jugak yang kata 70%..

Nah sekarang, Kita amek 70% la..

..

Ingat tak masa anda baca SINAR HARIAN ke? Pasti anda akan baca dulu tajuk-tajuk berita yang dipaparkan terlebih dahulu. PILIH tajuk yang menarik, baru baca selebihnya..

Betul tak apa Sifufbads kata ni?

Sebab, memang ‘lumrahnya’ macam tu…

Lepas baca tajuk menarik, barulah anda akan STOP, dan mula baca ayat intronya…

Contoh tajuk ala ala newspaper..

“DATUK 63 TAHUN BERNIKAH DENGAN GADIS 19 TAHUN”

“3 EKOR LEMBU “DIKEBAS” OLEH 3 LELAKI THAI”

“RETIS BARU, JIJO KIKO LUPA DIRI!”

Apabila mereka membaca tajuk atau headline yg menarik, Mereka akan singgah bila tajuknya menarik perhatian mereka!

Sama juga dalam fbads…

Headline tak menarik, orang tak singgah..

Mungkin mereka dah lihat gambar iklan anda, tapi jika mereka tak teruskan baca ayat iklan anda walaupun..

  • Offeranda power.. memang rugi siapa tak dapatkannya!
  • Produk anda sangat bagus.. meletop di pasaran!
  • Ayat anda sudah memukau.. orang terus beli, tak fikir dulu!

.. takde gunanya, jika audien tak membacanya!

Kenapa mereka tak baca? Sebabnya HEADLINE iklan anda tak menarik perhatian mereka…

Anda tahu tak apa sebenarnya fungsi headline ni?

Headline berfungsi sebagai;

  • Grab attention– Untuk menarik perhatian audiens supaya berhenti dan baca isi kandungan ayat iklan anda SAMPAI HABIS.
  • Pemikat emosi yang pertama– Audiens rasa rugi jika tak dapatkan produk anda, lebih-lebih lagi jika anda guna headline jenis Urgency.
  • Pemanggil audiens– Untuk panggil dan TAPIS audiens yang berkaitan sahaja. Yang takde kaitan, boleh baca post lain..
  • Penyokong gambar iklan– Untuk SUPPORT gambar iklan, supaya mesej iklan dapat disampaikan kepada audiens dengan lebih berkesan.

Dalam fbads marketingheadline boleh ditulis dalam 2 bentuk;

  • Headline pada AWAL IKLAN anda.
  • Headline pada GAMBAR IKLAN.

Anda boleh guna mana-mana bentuk headline yang anda nak..

Ni nak bagitau sikit..

Mengikut kajian dari pakar2 copwriting dunia,

Headline pada gambar adalah LEBIH TINGGI kuasa pukaunya berbanding headline pada ayat iklan..

Antara KELEBIHAN letakkan headline pada gambar adalah;

  • Anda akan dapat sampaikan mesej iklan lebih pantas.
  • Audiens akan lebih cepat faham mesej yang disampaikan dalam sesuatu iklan.
  • Sudah pasti, post iklan anda akan lebih beremosi.. lebih nampak hidup!
  • Audiens akan luangkan lebih masa pada gambar.

.. tapi, bukan mudah juga nak tulis pada iklan ni.. sebabnya;

  • Ayat kena UNIK.
  • Ayat kena relevan dengan GAMBAR.
  • Ayat kena relevan dengan AUDIENS.
  • Ayat ditulis dengan FONT yang bersesuaian dengan gambar, produk, dan intonasi gaya bahasa.

Tips untuk menulis ayat headline pada gambar;

  • Fahami prospek anda sedalam-dalamnya terlebih dulu.
  • Tahu gaya bahasa yang mereka gunakan.
  • Tulis maksima 3 row, huruf rapat-rapat.
  • Rajin-rajinkan la diri tengok iklan billboard yang bagus.
  • Jaga kesesuaian size font, jangan lebih 20%.

Lagi..Jangan lupa buat split test! Buat beberapa  headline, lihat mana yang paling berkesan dan paling banyak klik..

..

Takde idea nak tulis headline yang macam mana..?

Anda boleh gunakan 11 jenis headline seperti contoh di bawah..

  • SOALAN– “BOSAN DGN JAM DINDING YANG BIASE-BIASE JE?”
  • MANFAAT– “NAK TAHU CARA BINA BADAN BEROTOT DGN CEPAT & PANTAS?”
  • RAHSIA– “RAHSIA BAGAIMANA DPTKAN WAJAH LICIN DLM TEMPOH 7 HARI TERBONGKAR!”
  • TESTIMONI– “SUKA JUBAH DARI QERNA DHIA SEBAB DESIGN KORANG MEMANG RARE DAN STYLO!” ~ Amira, QDLovers
  • FAKTA– “BETUL KE?: 70% ORG BACA IKLAN KERANA “TAJUK”…”
  • BERITA– “COMING SOON: 1ST VENDOR BOUTIQUE IN BANGI!
  • REKOMEN– “MYQALAM4KIDS NI MEMANG THORBAEK LA!”
  • MASALAH– “MUKA BERJERAWAT? MALU NAK JUMPA ORG?”
  • WARNING– “JANGAN DPTKAN MESO JIKA BADAN ANDA DAH SADO!”
  • OFFER– “HARINI AJE SIS!: SPECIAL PRICE, BELI JUBAH + FREE SHAWL!”
  • STORY– “BADAN JADI FIT AKIBAT MESO

Pilih mana-mana jenis headline di atas, kemudian gunakannya ikut kreativiti masing-masing.

Dan juga, anda perlu tulis headline yang bersesuaian dengan produk, audiens dan gambar yang digunakan. Sediakan dulu dalam 10 ~ 15 template headline, kemudian sesuaikannya dengan gambar. Buat split test, lihat headline mana yang paling banyak hasilkan klik. CHECK report fbads..

Kekalkan headline yang paling banyak hasilkan klik. Apabila klik mula berkurangan, tukar pula headline yang baru.. camtu cara nak lihat headline mana yang berkesan.

FAHAM?

Komentar (1)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!