Gunakan 5 Tips Ini Untuk Integrate Bisnes Anda dari Billboard ke Online

Mesti ramai yg ckp..”Sifufbads, sy ni level2 bilis lg..Mana da billboard2 ni lg..Jauh sgt ni..” YUPPP..Sifufbads thu..Strategi ni bkn jer blh guna kt billboard..Tp utk flyers, banner dgn bunting pn boleh guna gak…

Senang cite, mmg SESUAI sgt ler kalo apply kt offline marketing…Walaupn bisnes korg dh level DEWA kt online..Kt offline jgn dilupakan..Rugi la kalo x integrate-kan bisnes korg dr skrg..

Jadi, time2 weekend ni, Sifufbads nk kasi 5 tips atau cara utk korg gunakan nnt..Ofkos cara ni sgt membantu anda utk market-kan bisnes korg kt offline nnt..

Korg nk thu? Jom baca sampai abis..

#1 – KENALI AUDIEN

Perkara pertama yg korg kena buat adalah, korg kenal dlu audien yg korg nk targetkan…

Sbgai contoh, jika korg nk targetkan kt org2 area kelantan..Mgkin korg kena ‘matching’ dgn org2 sana dari segi gambar, warna dgn tulisan ataupn guna model org2 area sana gak..

Tapi, antara cara plg mudah, adalah matching dgn tulisan atau loghat kawasan yg korg nk target tu..

Setakat ni faham ke? Kalo faham, jom kita ke gambar seterusnya…

#2 – HEADLINE

Utk headline lak pd billboard atau flyers , korg kena FOKUS kan pd problem utama audien disekitarnya..

Katakan la korg jual produk jerawat..Dan korg nk target org2 kajang… Korg kena highlightkan masalah utama org2 kajang psal jerawat..

Sebaiknya, sblm naik billboard atau keluarkan flyers, korg kena buat SURVEY dlu utk org2 area yg korg nk targetkan..

So, dari survey td, korg akn dpt masalah utama prospek di area tersebut..

#3 – GAMBAR “BERHANTU”

Gambar sgt memainkan peranan penting pd billboard..Sbb gambar adalah 1st impression org bila tgk billboard korg..

So, anda kena letak gambar yg betul2 blh capture audien..Gambar yg terbaik adalah gambar yg MATCH dgn mesej yg korg nk sampaikan..

Yg penting gambar tersebut, ada expression atau emosi..

#4 – GUNA BAHASA AUDIEN

Mcm yg sifufbads ckp td..Sebaiknya korg kena guna bahasa audien utk korg senang ‘masuk’ dgn audien korg nnt..

Kalo audien korg kt utara, guna ler bhasa utara..Kalo pantai timur, guna bahasa pantai timur..Yg penting..MATCHING..

#5 – LINKING

Yg terakhir, yg korg kena masukkan adalah nama facebook page, instagram atau address website korg dlm billboard atau flyers korg td..

So, bila prospek nmpk iklan korg, dan dia berminat..Mgkin dia akan ‘stalk’ dlu social media korg dlu sblm dia buat keputusan utk dptkan produk atau servis korg…

Jgn lupa masukkan info2 tersebut td..

 

Just nk tanya ni, korg dh buat offline marketing ke blm ni?

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Amir Mazlan says:

    maknanya iklan untuk offline ni kena buat simple-simple jer..takleh padat sangat masukkan banyak benda dalam satu iklan, kan? : )

  2. aina nuramirah says:

    salam..

    saya ada masalah dari segi nak meyakinkan customer. untuk pengetahuan sifu saya buat business butik pengantin. kebanyakkan customer mereka mahu melihat byk gambar contoh dari hasil kami. macam mana kami mahu dapat banyak gambar jika tiada customer.. untuk pengetahuan sifu jugak saya jalankan business di rumah sahaja..

Program @ Sifufbads

01/06/2018
Karnival Karangkraf X Sifufbads 2018
Perkarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Seksyen 15 Shah Alam

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Bila bergelar founder bisnes niBanyak hati yang kena dijagaDari atas
  • MILLIONAIRE FOUNDER DARI UIA Penat2 bljr UIA 6
  • Engagement di platform sgt PENTING utk korang bina RELATIONSHIP antara
  • Ini umiemanis Dia merupakan founder pada butik imanishijab yg tersohor
  • Pernah tak korg tgok satu2 produk atau tgok mana2 kedai
  • Utk tingkatkan kredibiliti dan trust di kedai online andaAnda kena
  • Urang lain mau jd founder kamu jadi founder jugak! Tapi
  • Jika dulu dia dah bantu naikkan produk mak nya secara
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!