9 STRATEGI FOUNDER BISNES PERLU GUNA SEBELUM 2019

Perhatian founder bisnes! Tahun 2019 nanti, bisnes anda bakal senang² kena sailing jika anda masih abaikan 9 jurus ini. Persaingan, makin lama makin sengit. Jika anda rasa selesa dgn strategi sedia ada, rasa x perlu ‘topup’ dgn strategi lain yg lebih berbisa..jaga2! Pesaing mungkin akan pancung bisnes anda pada bila2 masa..

“Jadi, apa yg patut saya buat?”

Xperlu buat apa2.

Ehh jangan! Tu ‘bunuh diri’ namanya..

Apa kata anda amik masa utk ‘khatamkan’ sekejap ‘9 jurus’ ni, yg boleh buatkan bisnes anda semakin strong dan survive pada tahun2 akan datang..jom cekidaut!

#1: PERMISION MKTG

APA? 

ia satu teknik ‘beri dulu’ kepada audiens sasaran. Contohnya berikan sample percuma, set tester, free consultation dan yg sewaktu dengannya.

KENAPA POWER? 

banyak kelebihan bila kita gunakan ‘jurus’ ni. Kalau kita ada produk baru, leh gunakan teknik ni utk kumpul testimoni dulu. Kita juga boleh kumpulkan database audiens yg mmg ‘dahagakan’ produk kita dahulu. Bila dah ada database, mcm2 boleh kita buat nanti..

#2: BRANDING

APA? 

senang cerita, ia satu proses mcm mana nak tanam dlm mindset org ramai, apa yg terlintas di fikiran mereka bila mendengar nama brand kita. Contoh, bila sebut AirAsia, org ingat penerbangan tambang murah. Bila sebut KFC, org ingat ayam goreng crispy.

KENAPA POWER? 

  1. Buatkan brand kita lebih outstanding berbanding pesaing kita.
  2. Brand yg power boleh membina ramai followers.
  3. Trust meningkat berkali ganda.

#3: REKRUT AGEN

APA? 

tambah cabang channel income anda melalui stokis, agen mahupun dropship.

KENAPA POWER? 

  1. Brand anda lebih senang berkembang.
  2. Tambah saluran income bisnes anda.
  3. Boleh meningkatkan kredibiliti bisnes anda.

#4: SALES

APA? 

cipta sales yg unik dengan offer yg menggiurkan dan sukar ditolak. Contoh nama sale yg unik, Sale Rabak Poket Suami, Sale Dung2 Cheng, Sale Qurban Emas dan lain2.

KENAPA POWER? 

  1. Boleh tingkatkan sale dalam masa yg singkat.
  2. Sales yg unik dan tawaran menggiurkan akan mudah viral.

#5: PAKEJ

APA? 

gabungkan produk utama anda dgn produk lain yg melengkapi produk utama. Dgn harga pakej yg lebih menjimatkan berbanding beli satu-satu produk secara berasingan.

KENAPA POWER? –

sebab org akan rasa lebih berbaloi2 beli set pakej. Bukan sahaja ianya lebih complete, malah harganya lebih menjimatkan.

#6: UPSELL

APA? 

pernah x order mee goreng kat mamak, pastu dia tanya, “nak tambah ayam atau telur?”. Itulah contoh upsell. Bila customer dh setuju nak beli produk kita, kita offer plak something utk meningkatkan value produk utama tu.

KENAPA POWER? 

opkos, strategi ni boleh meningkatkan margin keuntungan, dgn hanya offer mereka ‘something’ bila mereka dah standby nak bayar produk utama tu..

#7: BACK-END SELL

APA? – Offer baru yg kita berikan pada customer sedia ada. Contohnya, kita follow up customer utk tanya kabar dan minta feedback. Sbg balasan, kita berikan tawaran khas pada mereka atas kesudian mereka mempercayai produk kita.

KENAPA POWER? 

  1. Sebab x perlu keluar kos yg tinggi utk dapat sale yg baru.
  2. Buatkan pelanggan sedia ada rasa dihargai.

#8: FOLLOW UP

APA? 

kebanyakan org x terus membeli selepas lihat iklan. Jadi kita perlu follow-up mereka beberapa kali supaya mereka boleh ubah fikiran utk jadi pembeli.

KENAPA POWER? 

most of the time, mereka amik masa utk survey dan study dulu ttg produk kita. Mereka buat research sini sana. Dgn follow-up, kita boleh bantu balik utk mereka ingt tentang produk kita. Dan bantu mereka utk cari jawapan apa yg mereka perlukan..

#9: INTEGRATED MKTG

APA?

teknik marketing yg melibatkn beberapa channel yg berbeza, samada offline mahupun online.

KENAPA POWER?

  1. Awareness tinggi. Iklan kita keluar merata-rata. Di FB, IG, Youtube, Banner, FLyers, Paper, Billboard dll.
  2. Kita tidak bergantung pada satu platform sahaja.
  3. Kredibiliti tinggi.

Soo inilah dia 9 ‘jurus’ yg perlu anda betul2 khatamkan sebelum masuk tahun 2019 nanti. Ingat, kami dah share tips ni, jgn setakat baca je. Yg penting ACTION-nya!

Faham? Dapat sesuatu kali ni? Cer bagitau ‘jurus’ mana yg anda nak implement dalam masa trdekat ni..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. yups … setuju.. mmg perlu semua ni

  2. acong says:

    restoran jurus mana yg paling berkesan

    1. Kaden says:

      If you’re reading this, you’re all set, paerrdn!

  3. Wow… memang terbaik semua maklumat diatas ni…. saya cuba explore lebih lagi.. thanks sifu

    Hammer Of Thor

Program @ Sifufbads

29/09/2018
HIIM PREMIER
IDCC Shah Alam

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Bukan setakat perlu jaga2 dgn kos overhead je bukan setakat
  • Apa maksud 3 Jari tuuu  SWIPE LEFT  Penting
  • WALAUPUN KEDAI PERNAH DISIHIR ITU TIDAK MENJADI NOKTAH UNTUK BOOST
  • Antara sebab susah nak closing adalah kerana prospek tak nampak
  • Nak jual produk of course la kene ada knowledge pasal
  • DULU PERNAH KENE TIPU LESAP BERPULUHPULUH RIBU DUIT TAPI SEKARANG
  • NOW OPEN  KINI SEAT ROI CHAPTER CLASS DAH DIBUKA!
  • NOW OPEN  KINI SEAT ROI CHAPTER CLASS DAH DIBUKA!
  • NOW OPEN  KINI SEAT ROI CHAPTER CLASS DAH DIBUKA!
[Free Video] Founder’s Foundation
[Free Video] Founder’s Foundation

Didedahkan! Founder’s Foundation Video Yang Bakal Menyelamatkan dan “Mengangkat” Bisnes Anda dari Hampir Mati Kelemasan di Benam Lumpur! Anda bakal pelajarinya dalam video bersiri ini.. dan ianya PERCUMA jer..