Bagaimana Hasilkan Post Yang Buatkan Fans “Jatuh Cinta” Pada Anda!

Jatuh cinta dgn siapa? Dgn bisnes anda la. Dgn page anda..bkn jatuh cinta dgn anda yer (tapi bleh je wat kalau nak try, hehe)..

Skrg ni, zaman content marketing. Dlm konteks fesbuk, faktor utk org membeli bkn lagi bergantung kpd post iklan utama yg mnjual itu semata-mata..

Post2 lain yg ada di page itu juga memainkan peranan yg sangat sangat sangat besar! Post2 inilah yg dipanggil sebagai content marketing. Dan ia sangat berpengaruh utk convert pembaca brtukar menjadi pembeli produk/servis anda.

Lebih bagus content anda, lebih ramai fans akan suka. Bila mereka suka dgn post anda, engagement akan tinggi. Like, komen dan share meningkat. Lebih banyak anda hasilkan content yg digemari oleh fans, lebih tinggi kebarangkalian utk anda cipta “raving fans”. Makin ramai raving fans, makin cepat brand anda naik, makin mudah utk anda hasilkan sales yg meroket tinggi..faham?

“OK PAHAM SIFU..TAPI KAN, CMNE NAK HASILKAN CONTENT YG ORG SUKE TU?”

Ok, sifu nak tanya. Pernah x anda wat post, yg anda rasa itulah post plg power, plg hebat, plg mabeles pernah anda wat, tapi hasilnya..

Krik krik..krik krik..

Kalau jawapan anda – “YES SIFOO, SAYA BNYK KALI KENA CAMTU..”

…maka anda wajib tau 4 RAHSIA “MENGORAT” FANS DGN POSTING ANDA..

#1: BERI APA YG MEREKA NAK

Inilah kunci utama bila nk hasilkan content yg fans anda suka – berikan apa yg mereka nak.

Bila wat posting, jgn syok sendiri. Jgn buat posting yg anda FIKIR fan suka. Kena kenal audiens anda, dan study apa sebenarnya mereka nak. Apa yg mereka perlukan..

Cthnya sifufbads..kami dapati fans kami adalah org yg minat wat bisnes mggunakan platform fb. So kami kerap berikan tips, solution, idea yg brkaitan dgn bisnes di fb..

Cth lain..katalah anda penjual tudung..leh kongsikan tips2 pemilihan tudung mengikut warna kulit ke, ikut majlis ke..tutorial pemakaian tudung sepantas 3 saat ke..

Lebih tepat content anda dgn apa yg mereka perlukan, lebih happy fans anda nanti. Mula2 happy, lama2 jatuh hati, hehe..

#2: MENGHIBURKAN

Ok skrg anda dah ada point, dah ada bnda yg nk di share kpd fans anda. Tapi…JANGAN share mcm tu je! Nak tulis content pun kena ada seninya..kena ada elemen “menggoda” supaya mereka xsabar2 nak baca post anda..

1)  kena guna bahasa audiens. Wat post seolah-olah anda tgh bercakap face to face dgn mereka. Ingat, elakkan guna ayat skema level tinggi(melainkan mmg tulah bahasa audiens anda)..

2) – headline yg menjentik emosi. Ada elemen cusriosity. Wat org tertanya2 “uish die nak cter psl apa ni”..tapi..Jgn terlalu meleret ok..

3) – gambar yg memukau, tapi wajib relevan dgn post dan audiens anda. Lebih “wow” gambar anda, lebih tinggi kebarangkalian utk anda “menggoda” pmbaca anda..

Tips: biasanya, org Malaysia sukakan post yg berbentuk tips banyak gambar..percayalah, kami selalu wat..mcm yg anda tgh baca ni..

#3: COPYWRITING FESBUK FRIENDLY

Yes..copywriting pn ada versi fesbuk friendly tau. Atau dlm bahasa lainnya, KEKEMASASAN PENULISAN CONTENT DI FB.

Kalau ikut mazhab sifufbads, ada beberapa tips bgaimana nk hasilkan content yg fesbuk frenly:

1) Ada headline – supaya org nampak tajuk atau topik yg anda nk smpaikan. Sebaiknya headline ni semuanya dalam huruf besar..

2) Berperenggan – jgn tulis panjang2 mcm karangan sekolah. Wat perenggan demi perenggan supaya org senang nak baca point2 yg disampaikan.

3) Ada jarak antara perenggan – utk tambahkan kekemasan, pastikan anda letakkan sekurangnya satu “.” di antara satu perenggan dgn perenggan yg seterusnya.

Lebih kemas penulisan di fesbuk, lebih sedap org membaca, lebih lama dia stay kat page kita..

#4: GUNA “POWER WORDS”

Klu dlm bahasa ngorat, power words ni ibarat “ayat-ayat cinta”. Perkataan2 yg bila diucapkan boleh buatkan si pendengar cair-secair-cairnya..

Dlm copywriting content pn sama juga. Ada beratus “power words” yg telah terbukti berkesan buatkan audiens terpukau, terpercaya, dan akhirnya terpaksa beli produk/servis anda.

Antara power words femes yg boleh anda gunakan

  • Terbaru
  • Terkini
  • Free
  • Diumumkan
  • Terbukti
  • Offer
  • Promosi
  • Cepat
  • Pantas
  • Berkesan
  • Wanted

Dan beratus lagi power words yg boleh anda tanya pakcik gugel..yes sure! Ada banyak. Search je “power words in copywriting”..pilih mana yg seswai k..

So itulah die 4 rahsia mengorat fans guna posting anda. Nampak simple kan? Tapi efek die seriously luar biasa..

Hanya org yg dah try je faham betapa impactful nye tips2 ni.

So klu anda blom try lagi, anda wajib try skrg..

Klu xnak try skrg pun, apa kata korg share dlu post kli ni. Paling tidak pun bg chance kat org lain yg btol2 nk brtindak sepantas kilat…kan2?

Ok thats all utk arini..esok2 kami share lain plak ye..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Mohd Firdaus Idris says:

    Sifu….manfaat sugguh ilmu/tips ni,…
    sya ada msalah sikit jer…sampai sekarang shj masih gagal buat fb ads…mohon pencerahan…

Program @ Sifufbads

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

18/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Usahawan luarbiasa adalah usahawan yg bkn saja usahanya lebih dari
  • TheFoundrChapter class days 1  day 2  Alhamdulillah jap
  • Sifufbads percaya semua orang ada impianTapi ramai yg berani bertindakBayangkan
  • Sapa sini selalu tengok go shop ke wow shop atau
  • Untuk bina trust secara berterusanBranding perlu kuatDalam bina branding anda
  • Zaman millenial macam sekarang niOrang dh tak suka tengok iklan
  • Sifufbads nk throwback sikit pasal kisah sorang usahawan kedai makan
  • ESOK  LIVE SIFUTOK ANDA TANYA SIFUS JAWAB BERSAMA SIFU
JOM SERTAI HIIM PREMIER
JOM SERTAI HIIM PREMIER

7 Sebab Kenapa Anda Perlu Ketahui Strategi Sulit Dalam HIIM Premier, Atau Terus Setia Dengan Cara Lama Yang Bakal Buatkan Bisnes Anda Terkubur!