Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Orang Wassap Banyak, Tapi Yang Belinya…

Diterbitkan pada Oct 24, 2016 oleh

orang-wassap-banyak-tapi-yang-belinya

“Harapkan wasap je bertalu-talu, tapi yang yang jadi pembelinya boleh kita pakai jari je. Sedih betul la! Camne ni sifu? ads dah cung, kos dh murah, wasap smpai berasap..tapi yg convert jd buyer pnyer la cket..letih ar cmni sifu..tang mana yg x kena ni sifuu ku sayang, huhu..”

~  Insan Bertuah

Ahhaaa…sape lagi yg ada problem sama, sejibik cam Insan Bertuah ni? Cer angkat tangan..

Satu..dua..limaa…

Wow!! Ramai rupanya…(jgn tanya mcm mana saya nmpak berapa rmai angkat tgn,hehe)

Ok2..Back to the main issue..

Wasap dah banyak, tapi sales tarak, btol??

“Yes sifoo..exactly! Help me pelishhh!”

Rilex..rilex..nk tlg ler ni..cuba sabo sikit..babap kang!

Ok mcm ni..utk setelkan isu ni, saya nk anda tlg bayangkan..

.. Bayangkan diri anda adalah prospek..

.. Yg sedang skrol newsfeed fesbuk..

.. Dan, for the very first time, anda terjumpa iklan yg ohsem tu..

.. Anda klik iklan tersebut..

.. Tgk gambar2 nye, satu demi satu..

.. Baca copywritingnya, dari headline sampai la ke penghujungnya..

.. Kendian, anda masuk ke page tersebut, dan skrol content2 nya, dari atas smpai ke bawah..

Now, cuba jawab soalan saya dgn jujur…

ADAKAH ANDA YAKIN ATAU TERGERAK HATI UNTUK MEMBELI PRODUK TERSEBUT?

“Hmm..cam ok je sifu..cam nk beli jek..”

Hah! Tu maknanya anda syiok sndiri. Kalau anda sndiri yakin dan rasa terus nak beli, xkan org lain x konfiden plak..

“Err..emmm…ok2, jujurnya..rasa mcm nak beli, tapi..entah ler sifu..cam ada ‘something’ yg wat saya rasa blom nak beli lagi..”

Yezzaa! That’s it!

Itulah juga yang berlaku pada prospek anda. Ada ‘something’ yg buat mereka x nak brtindak skrg. Belum nak beli lagi..

So..apa nak buat?

Nah saya bagi 4 idea KE’POWER’AN yang boleh improve REASON utk membeli dgn anda sesegera mee segera..

Baca jangan tak baca…

#1: POWER OF VIDEO

Cuba ‘ubah angin’. Jika sebelum ni anda banyak gunakan gambar sahaja, this time cuba gunakan video plak. Tapi bukan video biasa2, bukan sebarangan video.

Antara video yang dicadangkan:

  • video perbandingan result, sebelum dan selepas
  • video yang menunjukkan ‘fast result’
  • demo penggunaan produk
  • video yg memaparkan ‘advantages’ produk

#2: POWER OF COPYWRITING

Ok..untuk copywriting, cuba gunakan salah satu daripada 3 jenis copywriting yang memang dah proven boleh membantu melonjakkan sales anda, iaitu jenis:

  • PROBLEM
  • USP
  • TESTIMONI

Tak tahu buat copywriting? Takpe2..buku copywriting SifuFBads ni insyaAllah boleh membantu anda –> KLIK SINI

#3: POWER OF RELEVANT

Keputusan untuk menjadi pembeli produk bukan bergantung pada post menjual anda semata-mata.

Content di dalam page anda juga amat2 mempengaruhi BUYING DECISION prospek anda.

Dan inilah kesilapan yg sering dipandang remeh oleh kebanyakan fb ads ‘player’. Mereka sangkakan post yg dibuat iklan itu sahaja penting, jadi post2 biasa diabaikan.

Bayangkan, bila prospek skrol2 fb page anda, dan page anda dipenuhi dgn post2 yg tidak relevan dan tidak berkaitan dgn bisnes anda. Agak2 apa persepsi mereka?

So, betolkan content2 anda. Dan pastikan ianya sentiasa relevan dengan bisnes yang anda jalankan..

#4: POWER OF CREDIBILITY

Satu lagi faktor yg mempengaruhi BUYING DECISION prospek adalah isu TRUST!

Jadi, penting utk anda improve credibility produk/bisnes anda sehingga mereka benar2 rasa konfiden dan percaya utk berurusan dgn anda.

Mcm mana caranya? Gini:

  • Gambar produk + packaging yang WOW
  • Gambar owner
  • Banyakkan testimoni
  • Gambar premis
  • Wujudkan karakter (cth: Abg Wan, Kak Ton dll)
  • Kerap brkongsi tips2 yang brmanfaat dan relevan

Ok..Thats all for today!

So, anda dapat sesuatu?

Jangan lupe, rajin-rajinkan tangan untuk klik button share ni. Bukan bayar pun, ye dak? Paling kurang pun, Allah yang akan ‘bayar’ something pada anda kalau ianya mndatangkan manfaat pada kengkawan anda. InsyaAllah!

Komentar (4)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!