Lepas Dah Rugi 7 Angka, Baru Nak Cari Cikgu…

Harini Sifufbads nak share sikit kisah sorang brader ni.. Bisnes die memang meroket.. Sales cecah 7 angka.. Memang gempak, memang ganas..

Tapi, sebab silap sikit je bisnes dia mula jatuh. Walaupun jatuh, itu bukan alasan dia untuk terus berputus asa. Dia bangkit balik!

Nak tau bagi kisah jatuh bangun beliau.

Jom kita layan kisah ni.

“Assalammualaikum w.b.t

“Nama saya Taufiq. Saya bersama partner saya, Azman adalah owner kepada Raudhah Store, iaitu pengimport & pembekal kain cotton dari China serta Vietnam..”

“Sebelum saya start bisnes ni, saya ada buat bisnes lain dulu.. Still dalam niche pakaian tapi menggunakan konsep ready made dari fabrik tertentu kepada cotton. Kebanyakan barang saya ambil kat Jalan Kenanga, KL..”

“Masa saya run bisnes saya, kebanyakan part online marketing saya yang buat and saya banyak gunakan Facebook untuk buat marketing..”

“Lepas tu saya tengok kalau nak conquer Facebook ni, ilmu kena cukup..”

“Then tercakap dalam hati saya, Tak cukup ni apa yang aku ada..”

“So dari situ, bermulalah proses ‘mentor hunting’.”

MENTOR HUNTING

“Scroll punya scroll Fb, then maybe rezeki dah tersurat kat situ.. Tup-tup saya terjumpa iklan pasal Sifufbads..”

“Siapa sifufbads ni?” Tanya saya dalam hati.

“Sebab nak tahu sangat, saya start follow Sifufbads.. Follow punya follow, fuhh rasa tak rugi sebab dapat tahu pasal sifufbads.. Time tu jugak sifufbads ade buat seminar.. Saya pun apa lagi on jela..”

“First seminar yang saya hadir pada 2014..

Pehh..

Tunggang tebalik saya nak serap ilmu yang Sifufbads bagi.. Lepas je dari seminar tu, saya terus masuk kelas mentoring yang Sifufbads buat..”

“Masa dalam proses belajar, banyak input yang saya dapat.. Follow punya follow, saya dah mula expert selok-belok dalam fb ads and saya mula praktikkan dalam bisnes saya..”

BUAT SAMPAI JADI.

Kata-kata tu jadi pembakar semangat untuk saya buat sampai jadi..”

“Alhamdulillah bisnes makin berkembang.. Sifufbads juga membuka mata saya tentang bisnes.. Sifufbads syorkan saya untuk buat bisnes yang ikut trend terkini..”

“Betul jugak apa yang sifu cakap” Detik hati saya..

“Lama jugak saya pertimbangkan.. Then saya decide untuk tukar sebab saya tengok jual ready made ni bisnes yang payah nak handle..”

MENUKAR ‘KIBLAT’ BISNES

“Akhirnya saya tukar ‘kiblat’ bisnes saya ke membekal kain cotton dari Vietnam.. Mula2 tu, risau jugak..

Tapi, sy yakin decision saya ni tepat sebab saya nampak ada demand yang tinggi..”

“Modal adalah masalah utama saya untuk buat bisnes bekal kain cotton ni.. Kepala saya mula generate macam mana nak cari modal untuk buat bisnes ni.. ”

“Aku nak cekau mana modal ni?..” Kata saya..

“Pikir punya pikir then saya dengan partner saya decide untuk terus ambil pre-order dari customer kiteorang di Fb.. Saya guna segala ilmu yang Sifufbads bagi untuk tarik customer..”

“Dari situlah saya dapat modal and terus pergi ke Vietnam untuk ambil barang.. Alhamdulillah sales saya pada tahun tu cecah RM1.8 juta..”

AWAN CERAH BERTUKAR MENJADI HITAM

“Bila bisnes saya dah mula meroket, saya mula busy and start tak follow kelas Sifufbads.. Saya dah mula rasa selesa dengan ilmu yang saya ada.. Sifufbads ada pm saya and ajak jumpa untuk bincang pasal sales saya. Tapi terpaksa cancel sebab bisnes.. Rugi pulak rasa bila pikir balik..”

“Dah ditakdirkan, bisnes saya start drop bila fb telah diupgrade.. Time tu Fb ads macam jadi benda asing kat saya..”

“Seriously saya lost and tak tahu nak buat apa.. Sales saya jatuh and tak keruan jadinya..”

“Kenapa aku tak belajar dengan Sifufbads sampai habis?”. Masa tu nak nyesal tak guna..

SESI TERAPI DENGAN SIFUFBADS

“Then saya decide nak taknak kena jugak berguru balik dengan Sifufbads.. Muke tebal pun tebal la.. Asalkan dapat belajar balik..”

“Masa saya masuk balik pehh memang kena ‘bambu’ dengan Sifufbads.. Memang kenalah jugak tadah telinga ni.. Then kemain ramai student baru.. Bisnes lagi kencang pulak tu.. Tu yang buat saya makin terbakar untuk bangkit..”

“Alhamdulillah lepas slow slow follow Sifufbads, bisnes saya akhirnya meroket balik..”

“Thanks to sifu, akhirnya saya bangkit balik dari tersungkur..!”

Okay itu sedikit perkongsian dari owner Raudhah Store.. Beliau dah meroket ke langit, tapi terjunam sekejap.. Sebab? Sebab TAK UPGRADE ILMU!!

Dan alhamdulillah, akhirnya meroket lagi tinggi lepas dapat terapi dari sifufbads.. Eh sat sat, beliau ada sedikit nasihat untuk korang semua..

“KEPADA SEMUE OWNER BISNES, ADA BENDA SAYA NAK PESAN..”

“Jangan amek remeh tentang ilmu.. Ilmu tu perlu dituntut setiap masa.. Sebab itu yang dituntut dalam Islam.. Second thing, jangan rasa selesa sangat dengan apa yang kita ada.. Selalu kena aware dengan keadaan sekeliling.. And yang penting BUAT SAMPAI JADI!”

Haa hadam helok-helok nasihat yang brader ni kasi.. 100% ori okay..

Kesimpulannya, jangan selesa sangat dengan ape yang ade.. Kena sentiasa berubah ke arah yang lebih baik dan mantop.. Yang penting BUAT SAMPAI JADI!

Amacam? Makan dalam tak? Ce komen sket, ILMU apa yg korang nk upgrade kt bawah ni? Sifufbads nk tau..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Firah says:

    Assalamualaikum Sifu,

    Saya Fira, berminat sangat untuk terus mendapat informasi-informasi terkini dari sifu. Semoga impian saya untuk menceburi bidang perniagaan tercapai suatu hari nanti.

    Fira.

Program @ Sifufbads

01/06/2018
Karnival Karangkraf X Sifufbads 2018
Perkarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Seksyen 15 Shah Alam

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Ramai usahawan diuji teruk dlm bisnes Buat apapun tak menjadi
  • Bila bergelar founder bisnes niBanyak hati yang kena dijagaDari atas
  • MILLIONAIRE FOUNDER DARI UIA Penat2 bljr UIA 6
  • Pernah tak korg tgok satu2 produk atau tgok mana2 kedai
  • Wanita ni pernah masuk lokap gara2 gagal bayar KWSP pekerjaTapi
  • Utk tingkatkan kredibiliti dan trust di kedai online andaAnda kena
  • Urang lain mau jd founder kamu jadi founder jugak! Tapi
  • Jika dulu dia dah bantu naikkan produk mak nya secara
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!