Inilah 3 Strategi Marketing Yang Buatkan Jualan Balm Baby Naik Mencanak-Canak! Strategi Ke-3 Paling Win..

Berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian…Bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian…Mgkin ni la pepatah yg plg ‘cucuk’ dgn kisah jatuh bangun pemilik page Tasneem Naturel HQ iaitu Pn Haridah Shahri…

Mgkin kisah akak baby balm ni akan bantu anda utk lebih grow dlm bisnes korg..Lg utk anda yg masih tercari2 ‘rentak’ dlm bisnes..

Kisah bisnes akak ni bermula lps belajar di universiti dlu dgn menjual roti kemudian berjinak2 dgn pembuatan coklat DIY…Time tu, berjaya membukak kiosk strawberi celup coklat dlm 4 bulan..Dan lps tu, sales di kiosk beliau makin merosot..

DPT SPONSOR ‘KILANG’..

Dlm masa yg sama, beliau dpt geran RM20k dan sebuah kilang dari badan berwajib utk memproses coklat kt Ipoh…Dari situ, bisnes coklat beliau trus bekembang…

Selain jual direct ke end user..Beliau jugak byk join event besar2 di Malaysia…Sales di event time besar agak besar…So, pengalaman di offline tu mmg byk…

RAYA YG ‘SENDU’…

Bisnes coklat beliau start time musim raya..Ditambah lak dgn loan RM100k dgn org utk persiapan raya.. Bukan dgn bank taw..Dgn org..Mksud kt sini, bkn persiapan baju raya..Persiapan utk beli bahan2 coklat..Ye la..Time raya mesti ramai yg nk buat sales besar….

Nk dijadikan cite, planning sales raya xmenjadi…Beliau terpaksa tanggung overhead bisnes yg tggi tiap2 bulan hampir 2 tahun..Fuh!! Mmg lama tu..

Sales kt event2 pn dh xmacam sblm ni..Audien byk beralih ke online..Time tu, FBads dh mula menganas..Kalo ikutkan hati, time tu nk guna jer FBads..tp ‘xsesuai’ dgn bisnes coklat..Antara reason utama, susah nk post ke end user sbb mudah cair..

Bertambah malang, beliau penah ditahan dilokap gara2 tak byar KWSP pekerja..Dan kereta penah ditarik…Tak ckup dgn tu, smpai satu tahap nk byar yuran skolah anak pn dh x cukup..Mmg sadis kisah beliau time tu…Cuba nk buat produk lain dr coklat tapi semua FAIL…

Lps tu, baru beliau start buat baby balm DIY..Buat sendiri dr rumah..Time awal2 bisnes baby balm ni, beliau byk buat PERMISSION MARKETING dgn bg free sample pd prospek utk cuba dlu..Dan dr situ, repeat order prospek byk berlaku..

Nk cite kt sini..Betapa penting nya utk anda bg prospek anda utk rasa experience produk anda dahulu..Apabila mereka dh cuba dan dank rasa, baru MUDAH utk anda close sales..

Dari situ jgak, byk prospek yg nk jd AGENT baby balm beliau berkembang sampai lebih 1000 org..Dari situ, beliau start buat kelas Fbads special utk agent..

DH “PACAK” 5 BILLBOARD KT HIGHWAY..

Walaupn bisnes baby balm ni xsampai setahun lg..Tp dh boleh “pacak” billboard kt highway..Dan dlm planning utk tambah billboard lg…

Dlm masa x sampai setahun, sales terkumpul beliau dh cecah RM1 juta..Hanya modal permulaan RM1k je pada awal Oktober 2016, sales berubah berlipat kali ganda..

Sebenarnya ada cara lagi utk anda “top-up” sales lg, anda boleh integrate-kan bisnes ke website, flyers, bunting, banner, instagram dan jugak ke radio…

Mgkin utk newbie yg xbyk modal utk pasang billboard, anda boleh gunakan cara yg lebih rendah modalnya utk integrate-kan bisnes..Contohnya..Anda boleh guna instagram, fb canvas, edar flyers dan pasang bunting di “spot area”..

Kalo utk instagram dan FB canvas, anda xperlu keluarkan modal yg tggi dan mgkin free jer..Mcm kt instagram, anda boleh direct jual kt sana..Cuma anda kena byk “bermain” dgn hashtag yg betul dan audien yg targetted..

Kalo utk FB canvas, anda boleh masukkan info produk, testimoni sama ada dlm bentuk video ataupn gambar…selain tu, anda juga boleh masukkan info pasal brand anda, pengiktirafan yg brand anda pernah dpt..kemudian, boleh masukkan no whatsapps atau link website anda..

Dari FB canvas dan Instagram td, anda boleh buat iklan FBads..Lepas ni, mgkin Sifufbads akn tunjukkan cara kpd anda setting iklan utk FB Canvas dan Instagram..InsyaAllah..

Sebaiknya, jgn terlalu fokus iklan anda di FB..Cuba integrate-kan bisnes..Sbgai contoh, anda boleh create website..Dan situ, anda boleh ‘penuhkan’ website anda dgn info company, info produk, testimoni dan juga boleh sediakan tips2 yg relevan dgn produk atau bisnes anda..

Apabila anda dh integrate bisnes, secara tak langsung, akan bantu tingkatkan branding dan jgak awareness pd bisnes anda..Dan bila branding anda dh kuat, mudah utk anda close sales..Betul tak?

Sebagai contoh, anda boleh tgk brand2 besar..Mereka dh ada raving fans sendiri..Yg mna bila launching produk baru, berduyun duyun yg dtg membeli…Dan sampai skrg pn, brand ni masih buat integration marketing…

USAHA BERTERUSAN…

Utk berjaya, kena ada usaha yg berjaya dan jgn ada perasaan putus asa..Mgkin pengorbanan dan susah payah Pn Haridah ni boleh dijadikan inspirasi kpd anda yg pernah rasai pengalaman yg lbh kurang mcm beliau..

Bab kata org dulu2 penah kata, berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian…Bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian…

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

Program @ Sifufbads

01/06/2018
Karnival Karangkraf X Sifufbads 2018
Perkarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Seksyen 15 Shah Alam

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Dalam bisnes ada masanya untungada masanya rugiTu dah jadi adat
  • Bagi newbie yg baru nk berjinak2 nak buat iklan berbayar
  • 3 hari mereka dah berkampung di Academy SifufbadsBanyak perkara yg
  • Mula2 dulu Sifufbads ingatkan founder pada syarikat Faiza ni anak
  • Cara tingkatkan engagement di page  ig adalah dengan buat
  • Untuk buatkan produk lebih diterima ramaiAnda jual produk melalui MANFAAT
  • Bila cerita sacrifice niMungkin tajuk ni sesuai founder pada supremeberries
  • ESOK  LIVE SIFUTOK ANDA TANYA SIFUS JAWAB BERSAMA SIFU
JOM SERTAI PROGRAM THE FOUNDR CHAPTER
JOM SERTAI PROGRAM THE FOUNDR CHAPTER

7 Sebab Kenapa Anda Perlu Ketahui Rahsia² Dalam THE FOUNDR CHAPTER ini, atau anda terus biarkan bisnes anda nyawa² iklan dan terus TERKUBUR..