KENAPA ANDA PERLU GUNA AUDIO MARKETING PADA TAHUN 2018 INI?

INILAH SEBAB KENAPA ANDA SEBAGAI ONWER BISNES, PATUT ‘EXPLORE’ AUDIO MARKETING PLATFORM PADA TAHUN 2018 NI.

Audio Marketing ni mungkin tak bape nak sampai lagi kat hati sanubari rakyat Malaysia ni..Dan kalo masuk pun, blum 100% diterima oleh orang2 Malaysia..

Tapi..Pakar marketing dunia ada kata yg tahun 2019 akan dapat ni, dunia digital akan berubah pada audio marketing..Ni SEYES! Sebab pattern orang skrg, dah makin ‘takde masa’ nak scroll page, website atau nak tonton video dari page anda..

Jadi disini, ada beberapa SEBAB kenapa anda patut ‘lompat’ ke dalam dunia audio marketing..Nak tahu? Nak tahu?

“NAK SIFU..SY NAK..”

Baiklah, baca betul2 yer kenapa anda patut mula guna audio marketing ni…

#1: AUDIO TAK PERLUKAN VISUAL

Bayangkan yer, jika anda dah start guna audio ni..Anda dah boleh ‘capture’ hati orang yg bekerja..Mengikut kajian, orang habiskan masa secara purata untuk pulang atau pergi keje adalah 26 minit..

Katakan anda dah ada podcast anda sendiri, mereka boleh dengar muzik aatu info berkenaan dgn brand anda..

Contohnya di Spotify atau SoundCloud, anda boleh create playlist..Disitu anda boleh masukkan lagu yg relevan dgn brand anda..Ataupun sblm ni anda pernah sharing tips kat video..Dari video tersebut, anda boleh convert kepada audio..Dan masukkan dalam playlist anda..
.
Jadi dengan adanya audio marketing ni, brand anda dah boleh capture org2 yang bekerja..Org yg suka travel..

#2: AUDIO STREAMING PLATFORM MAKIN BERKEMBANG

Ramai orang skrg dah mula pilih streaming platfom untuk dengar muzik..Ni sebab di audio screaming platfrom seperti Spotify, SoundCloud atau itunes punyai banyak pilihan content berbanding media fizikal atau download secara digital..

Dan yang bestnya, di platform tersebut, dah boleh buat iklan..Secara tak langsung, boleh tingkatkan awareness sesuatu brands..

Jika ikut pada statistik, pengguna audio streaming platform macam Spotify, SoundCloud dan lain2 meningkat dari hari ke hari..

#3: AUDIO STREAMING TINGKATKAN ENGAGEMENT BRAND DENGAN PENGGUNANYA..

Kat platform, mereka membenarkan untuk brand ber-interaksi dgn customer mereka. Contohnya di Spotify, sesuatu brand boleh create playlist yg mana lagu atau muzik tersebut dipilih oleh customer mereka sendiri..

Jadi setiap kali mereka akses kt Spotify sebagai contoh, mereka akan direct ke playlist anda..

Ni antara cara yg digunakan oleh banyak brand2 international untuk engage dengan pengguna mereka…

Kesimpulan kat sini, tak ramai lagi di Malaysia yang gunakan audio streaming platform ni untuk kembangkan brand mereka..Jadi, ambik peluang ni untuk jadi ‘pioneer’ dalam niche anda sendiri..

Lebih banyak platform anda muncul, lebih tinggi potensi anda untuk ‘menangi’ hati potential customer anda..

Adakah anda dapat sesuatu dari arktikel ni? Cuba sharing kt KOMEN..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Produk Minda says:

    Audio… kene terokai ni… x terpikir pula

    Produk Minda

Program @ Sifufbads

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

18/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Usahawan luarbiasa adalah usahawan yg bkn saja usahanya lebih dari
  • TheFoundrChapter class days 1  day 2  Alhamdulillah jap
  • Sifufbads percaya semua orang ada impianTapi ramai yg berani bertindakBayangkan
  • Sapa sini selalu tengok go shop ke wow shop atau
  • Untuk bina trust secara berterusanBranding perlu kuatDalam bina branding anda
  • Zaman millenial macam sekarang niOrang dh tak suka tengok iklan
  • Sifufbads nk throwback sikit pasal kisah sorang usahawan kedai makan
  • throwbackKali ni Sifufbads nak story balik kisah sorang founder pada
JOM SERTAI HIIM PREMIER
JOM SERTAI HIIM PREMIER

7 Sebab Kenapa Anda Perlu Ketahui Strategi Sulit Dalam HIIM Premier, Atau Terus Setia Dengan Cara Lama Yang Bakal Buatkan Bisnes Anda Terkubur!