Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

5 Idea Dapatkan Database Pantas

Diterbitkan pada Dec 31, 2016 oleh

Pernah dgr kan, database is king! Begitu pentingnya database dlm bisnes..org yg x buat database ni, mmg xtau berapa bagusnya ada database ni. Big2 company, mmg utamakan database. CRM, customer relationship management berkaitan penting dgn database ni.. Segmentation, pengasingan database ..

Apa jenis databasenya?

1. EMEL
2. NO PHONE
3. ALAMAT

Database yg legal! Yg kita collect secara sah! Bukn beli..

  • database pelanggan!
  • database prospek (yg belum beli)!
  • database agen(askar2)..

Kenapa kena ada database?

1) Ada database, anda boleh buat retargetting. Pemasaran berulang2 kali.. Bleh htr emel, htr sms, retarget fb ads, surat?

2) Jimat kos! Cth, ada database di sistem emel autoresponder. 100 ribu database, byrn bulanan tak lebih 5k sblan.. Kalau htr emel 3x seminggu, sebulan ? 12 kali.. Beribu ratus ribu potensi org buka & baca emel.. Kalau guna medium lain, sgt mhl..(Tapi peringkat awal, kena buat mktg la utk dptkan database)

3) Selamatkan anda. Sbb apa? Database, anda sdri yg control.. Tiada isu flag, disapproved.. Produk larangan..Mcm kat fb. Bkn bmksud tak guna fb, tp anda akan gunakan fb utk dptkan database dlu..(akan di discuss kat bwh)

4) Bina engagement, relationship & loyalty. Inilah rahsianya.. Dgn ada database, anda boleh lakukannya.. Relationship, adalah MAIN FACTOR WHY PEOPLE BUY…

5) Sudah pasti, anda tinggalkan pesaing. Pesaing, x perlu risau lagi… You have the control…

6) Autopilot, fastest! Kenapa ssh2 lg nak buat followup, nak buat mktg, educate, & menjual kalau ada ‘pembantu’ yg bleh lakukannya.. Cth, sistem autoresponder boleh bantu lakukannya.. Nak htr sms/emel pd plggan ikut tarikh lahirnya? Anda bercuti, tapi followup bjln? Nak htr info kpd smua database anda dlm masa x sampai 1-3 minit? Smua boleh!

Ok..

Ni, 5 cara pantas utk anda praktikkan utk dptkan database..

1) FREE SAMPLE/TESTER

Bagi sample, tester, kpd fans anda di page.

Dptkan nama, emel, no hp & alamat utk tujuan pghntrn. Pastikan brg berkualiti, dan beri result! Camne nak menjul dgn bagi brg free ni?

Sediakan upsell.. Buat followup… Followup dgn wassap, call, surat ke, fb ads pon bleh followup..gunakan form online.

2)INTEGRATED MARKETING

Anda ada kedai? Buka booth? Gerai? Anda boleh integrated kan mrktg anda.

Dptkan database pelanggan, ofcoz! Bagaimana?

Dgn sediakn form.. Cuba lihat butik berjenama spt LV.. Staff nya akn dptkan database pelanggannya. Kalau anda buka butik?

Boleh buat contest utk plggan .. Dan plggan perlu isikan form yg meminta nama – emel – no hp – alamat! Kalau org yg x jadi plggn, camne? Buat tester, bg org try free di kedai/booth!

Dptkan database.. Nnti boleh followup smla..Selain dari tester, boleh juga guna contest utk tarik prospek berikan database!

3) GUNAKAN APPS

Zaman 2017 ni, x guna apps mcm x sah! Growing company, kena mulakan ni.. Dah sdn bhd, tu better buat! Sifufbads sdri ke arah tu..

Tgh dlm develop apps.. Apps adalah cara dptkan database yg efisien! Utk tarik org installnya, boleh promosikannnya di fb gunakan fb ads. Di blog, insta ads.. Seperti yg dijlnkan oleh MOOD REPUBLIK, DEXANDRA, GRABCAR, HOTEL2, dll..

Bila ramai yg install apps mereka, mereka sng followup kembali..

Mereka miliki database melalui apps yg diinstall!

Spt mood republik, visitor yg dtg ke event mereka dikehendaki install apps MR sblm dibenarkan masuk ke event mereka… Dexandra, pelanggan mereka sertai contest pada apps, melalui sticker hologram pada kota perfumenya..

4) BINA SQUEEZE PAGE

Offer newsletter ke, catalog akan dtg ke, ebook, video, trial, membership melalui web khas yg dinamakan squeeze page.

Ada headline, subheadline dan arahan berikan data… Atau yg simple, opt in box shja.. Lihat di blog sifufbads.. Dah ada squeeze page/opt in box ni, boleh promot si page, blog, emel, insta, group wassap? Pon bleh juga…

5) SURUH ORANG BERI DATABASE DI KOMEN/PM

Haa, nilah cara paling simple bleh digunakan. Anda minta database dgn arahkan prospek letakkan no hp/emel kat ruangan komen.. Ok, so simple..

Itulah tips simple, yg anda sbg usahawan boleh gunakan utk kumpul database. Guna mana2 yg anda rasa mudah, cpt dibuat..

Kalau bercerita ttg database ni, mmg pjg sgt.. Boleh siap satu buku jika ditulis..

Anda dah mula kumpul database?

Komentar (1)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!

[contact-form-7 id="980" title="Footer Form"]