Teknik Wannacry..

Dh lama Sifufbads ‘taram’ dlm kepala otak ni. Sampai nk pecah rasanya. Fuhhh..Mmg bukan calang2 teknik ni..Bukan gak calang org yg boleh “hadam dan hadap” teknik dgn jayanya..Hanya mereka yg btul2 kuat dan berani jer yg akan berjaya..

Teknik ni akan buatkan org “terpaksa beli” dgn sukarela produk mknn anda. Tk kira la, anda jual kuih raya ke, kerepek ke, ayam percik ke…Asal jer produk mknn mmg SESUAI apply teknik ni..

AMARAN! JGN TERUS BACAAN KALO ANDA ADA “LEMAH SEMANGAT”

Haiii..Berani yer anda teruskan bacaan ni? Sifufbads sampai BERGETAR jari nk DEDAHKAN teknik ni..

Wokeh..Dh READY nk baca?

Kalo dh, sila KLIK next gambar.

#1 MENU TANGKAP LELEH

Anda perlu WUJUD nama menu/mknn yg ada WOW FACTOR utk membuatkan prospek anda tak tanya byk utk beli dgn anda..

“NAMA YG MCM NE SIFUFBADS?”

Nama yg ada keUNIKan dan blh buatkan menu/mknn jadi sebutan, kegilaan atau viral. Smpai tk tido mlm org buatnya, kalo tk dptkan produk anda tu.

Sbgai cth, jika anda jual kek pandan. Anda blh letak nama KEK PANDAN BERAPI. Kalo anda jual kuih tart nenas, KUIH TART NENAS LA BONITA. Dan kalo anda jual kerepek ubi, anda blh letak nama KEREPEK UBI TERLAJAK KENYANG.

Nama2 menu kt atas tu, just contoh. Mgkin anda blh cari nama yg lebih WOW!.

#2 USP “PAKSA BELI”

Selain tu, anda kena create USP pada produk anda. Tk kira ler dari segi BAHAN, PACKAGING atau PAKEJ.

Katakan anda nk wujudkan USP dari segi bahan pada kerepek ubi anda. Anda boleh UP kan bahan seperti ubi tu dtg dari mana. Sbgai cth, ubi yg anda gunakan dlm pembuatan kerepek tu, anda import dari BRAZIL..

So disini, kerepek yg anda jual tu dh berbeza dr pesaing anda. Anda blh HIGHLIGHT-kn USP tu kt
HEADLINE dan juga kt FAB.

#3 PRESENTATION YG MENGGIURKAN

Product presentation disini lebih kpd GAMBAR yg  anda gunakan utk iklan produk anda.

Utk nmpk gambar produk anda lebih BEREMOSI, anda perlu gunakan kamera DSLR. Supaya gambar anda nmpk lebih SHARP dan BERKUALITI.

Antara gambar yg perlu anda gunakan utk promote adalah..

(+) Gambar close up produk/menu
(+) Gambar premis
(+) Gambar event
(+) Gambar ber-authority
(+) Gambar aktiviti
(+) Gambar happy client
(+) Gambar pilihan menu/produk
(+) Gambar produk + owner

Faham?

#4 TESTIMONI SI JANTUNG HATI

Kalo sblm ni ayik guna testimoni bergambar jer..Apa kata kali ni, anda guna testimoni dlm bentuk video
lak.

Mcm ne nk dptkan video testimoni ni?

Mudah jer…Katakan anda jual kuih tart nenas, anda boleh bagi sample free kpd rakan2, jiran2 xpon sepupu2.

Pastu, bila dh bg free sample tu, anda mntk feedback dari mereka dan record dlm bentuk video. Dari situ, anda boleh jadikan feedback mereka sbgai video testimoni.

Anda rasa mudah x nk record video ni?

#5 TEKNIK HEADSHOT

Utk nmpkkan iklan lebih MATCHING dgn audien anda, masukkan elemen geografi dlm copywriting anda.Anda boleh masukkan elemen geografi dari segi location mahupon dialek setempat.

Katakan anda jual kerepek ubi di area Alor Star, anda perlu masukkan element geografi yg sesuai dgn location.

Sbgai contoh,

“SAPA LG YG NAK DAPATKAN KEREPEK UBI TERLAJAK

KENYANG YG PLG RANGUP, PLG BESAR SAIZNYA, PLG VIRAL DI AREA ALOR STAR DGN HARGA BUDGET?”

Selain tu, anda boleh juga try headline jnis problem ni

MASIH TERCARI KEREPEK UBI YG PLG TAK LEMAU, PLG LMBT EXPIRED DAN PLG DIPERCAYAI DI AREA ALOR SETAR?

Ok Settle! So far, anda faham ke apa yg Sifufbads dedahkan ni?

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. […] post Teknik Wannacry.. appeared first on […]

  2. Wow… terbaik ni… thanks … artikel yg power

  3. nurazreen says:

    saya jual perfume original reject tak tau macam mana nak promote wow-wow cmtu…

    boleh bagi contoh tak?

    1. SifuFBads says:

      bykkan guna testimoni. Cari testimoni yang tunjukkan perasaan pengguna lepas guna perfume. Buat video testimoni. Boleh jgk tulis dlm bentuk story.

  4. Adam says:

    Saya jual baju printing, susah kalau nak tarik perhatian sebab tak berapa reti bab bab promote ni

Program @ Sifufbads

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

27/01/2018
Seminar Online Marketing Branding Kickstart (OMBK) 2018
IDCC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Lebih byk org yg kita doakan insyallah lbh cpt juga
  • Alhamdulillah Rezeki Bila rezeki dtg ianya dgn izin Allah Betul
  • Dtg teman org ke Anugerah Personaliti Industri  Usahawan Malaysia
  •  GENG KASI LANGGAR INI TEMPAT KASI SENGATT  Dlm
  • Tak lama dah  Rahsia2 online branding yg bkl menaikkan
  • SIFUFBADS NAK TERBANG KE BORNEO MEI NNT KAMURANG MAU?
  • Tahniah to jaziraorange atas kejayaan menerima award Inovasi Produk Penjagaan
  • Dari Drebar Bas Ke Jutawan Perfume Live esok SifuTalk bersama
  • on9branding in the making  Belanja skit   sifufbads
JOM SERTAI SEMINAR HIIM X-RAYA 28 APRIL 2018
JOM SERTAI SEMINAR HIIM X-RAYA 28 APRIL 2018

Jika Sifufbads buat kelas khas, special EDITION RAYA yang dinamakan High Impact Integrated Marketing (HIIM), untuk boostkan lagi sales anda utk Ramadhan ni walaupun produk korang “bukan produk trend raya”, adakah anda sanggup invest? Jika ya -> isikan NAMA, EMEL & NO HP anda sekarang untuk dapatkan info lanjut..