7 Tips Tingkatkan Conversion Rate

tips_tingkatkan_convertion_rate

7 TIPS TINGKATKAN CONVERSION RATE (CR)

Mungkin tiada masalah bagi mereka yang sudah biasa dan mahir dengan fb ads, namun mungkin ada di kalangan kita yang masih buntu dan hampir berputus asa disebabkan sudah banyak iklan yang dibina dan dihasilkan, tapi masih tak dapat tingkatkan Conversion Rate (CR). Di sini ada beberapa ‘Hot Tips’ yang boleh dipraktikkan untuk tingkatkan conversion rate anda.

1- Pilih targeted audience.

Ya..kadangkala kita tersalah target audience. Mungkin juga ‘audience’ yang kita sasarkan itu bukanlah ‘potential customer’ untuk produk atau perniagaan kita. Antara contoh yang boleh kita usahakan untuk tingkatkan CR ialah dengan memilih ‘fans’ kita sendiri sebagai audience untuk kita menghasilkan jualan.

2- Beriklan di hari orang “berduit”

Dalam menjalankan ‘marketing’ sudah tentu kita mesti juga memikirkan keadaan kewangan prospek kita. Elakkan atau kurangkan ‘marketing’ di pertengahan bulan di mana kebiasaannya waktu itu orang ramai agak terbatas dalam perbelanjaan. Bina startegi dan lakukan pemasaran ketika orang bergaji sebagai contoh. Kita mungkin sudah maklum bila kebiasaanya penjawat awam dan swasta memperolehi gaji mereka bukan?

3- Ubah Copywriting

Copy writing merupakan diantara suatu unsur PENTING dalam fb ads. Serlahkan kreativiti untuk memanipulsi ayat copywrintg untuk iklan dan post kita supaya ianya beul-betul mampu ‘engage’ prospek kita untuk menjadi ‘customer’ kita. Sentiasa berusaha untuk menghasilkan ayat yang terbaik sehingga pada suatu tahap anda akan mahir dan ianya menjadi suatu kebiasaan dan sangat mudah untuk anda.

4- Tukar gambar berpengaruh

Tidak dinafikan lagi..! gambar memainkan peranan yang SANGAT PENTING dalam facebook advertisement. Pastikan ianya jelas dan mempunyai kualiti yang baik. Selain itu pastika ianya relevan dengan ‘target aidience’ kita dan gambar tersebut mencapai maksud tujuan iklan itu.

5- Follow Up

Jangn sia-siakan ‘like’ yang anda perolehi. Sentiasa ‘educate’ dan mewujudkan ‘awareness’ kepada prospek anda ataupun ‘fans’ juga ‘follower’ page anda. Mereka adalah ‘potential customer’ yang anda perlu jaga betul-betul. Jangan kita lewat dalam memebri respon untuk ‘comment’ dan juga ‘private message’ atau ‘pm’ kita. Sekiranya ini dilakukan, adalah mudah untuk anda melakukan ‘engagement’  untuk menukar prospek kepada customer.

6- Urgency Factor

Masukkan ayat-ayat yang mampu mempengaruhi prospek untuk bertindak dengan segera dalam copywriting anda seperti contoh ‘jualan nak tutup’, ‘tinggal 100unit lagi!’. Prospek akan lebih cepat bertindak sekiranya anda letakkan urgency factor ini.

7- Tingkatkan Frequency

Sasarkan iklan pada fans sendiri dengan gunakan placement sidebar. Pastikan anda gunakan bid CPC dan bukan OCPM! Iklan ini akan muncul berulang-ulang kali tanpa menganggu prospek, ia mampu meningkatkan awareness atau kesedaran tentang produk anda dan akhirnya bertukar daripada prospek kepada pembeli!

Selamat mencuba ya!

[sam_ad id=”1" codes=”true”]

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. […] pelbagai cara yang boleh digunakan oleh usahawan internet untuk tingkatkan sales mereka di facebook. Dalam artikel ini, saya berikan 9 teknik simple yang boleh anda gunakan untuk […]

  2. Sarimah says:

    Tuan,
    Mohon tunjuk ajar, mcm mn nk gunakan placement side & bid CPC seperti yg tuan katakan.
    Dimana letaknya item2 ini.
    T.kasih.

    1. placement sidebar ada kat advert manager (https://www.facebook.com/advertising) dan power editor, bid cpc ada kat power editor sahaja, cara nak gunakan bidding boleh baca di sini http://sifufbads.com/blog/tips-fb-ads-2/3-jenis-bidding-untuk-fb-ads/

  3. albety says:

    Mohon tunjuk ajar bagaimana untuk menyakinkan org untuk menyertai / mendaftar sebagai ahli vip dlm website ini http://www.afwcash.co utk tujuan pegiklanan atau pun affiliate. tq

    1. beritahu manfaat, banyakkan testimoni, buat group support

Comments are closed.

Program @ Sifufbads

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

27/01/2018
Seminar Online Marketing Branding Kickstart (OMBK) 2018
IDCC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Lebih byk org yg kita doakan insyallah lbh cpt juga
  • Alhamdulillah Rezeki Bila rezeki dtg ianya dgn izin Allah Betul
  • Tak byk org yg excited hari Isnin ni termasuk org
  • Tak lama dah  Rahsia2 online branding yg bkl menaikkan
  • Dtg teman org ke Anugerah Personaliti Industri  Usahawan Malaysia
  •  GENG KASI LANGGAR INI TEMPAT KASI SENGATT  Dlm
  • Tahniah to jaziraorange atas kejayaan menerima award Inovasi Produk Penjagaan
  • Dari Drebar Bas Ke Jutawan Perfume Live esok SifuTalk bersama
  • on9branding in the making  Belanja skit   sifufbads
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!