5 Pesanan Tan Sri Syed Mokhtar Untuk Anda Yang Bergelar Usahawan

Sape yg tk kenal dgn Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari, yg ada macam2 bisnes, dari sekecik kecik smpai le ke sebesar besar bisnes..Pendek kata, hmpir smua cabang bisnes, beliau dh explore dan Alhamdulillah beliau berjaya..So, tak heran ler, kalo nama beliau ada dlm toplist org2 plg kaya di Malaysia..Sifufbads percaya, ramai yg nk tahu, prinsip ape yg beliau amalkan smpai skrg..

“Sifu! Sy nk taw”

Ok..Meh Sifufbads list-kan 5 prinsip yg beliau amalkan….

(1) JANGAN PENTINGKAN DIRI

Jauh mana pon anda pegi, jangan ler anda pentingkan diri..Bykkan tolong dan bagi manfaat kpd orang lain..Buang jauh2 sikap pentingkan diri..InsyaAllah, anda pasti akan berjaya…

Kita perlu sentiasa fikir macam ni, “Apa yang aku boleh buat untuk bantu lebih ramai orang?”

Dari sinilah datangnya idea untuk buat bisnes yang boleh selesaikan masalah orang. Apabila kita dapat selesaikan banyak masalah, rezeki akan datang tak henti-henti. Trust me!

(2) JANGAN MALU UTK BERJAYA

Wlaupon anda baru nk start buat bisnes hari ni, jgn malu utk berjaya..Kalo anda tk tahu sesuatu, jgn malu utk bertanya..lg byk anda bertanya, lg byk input anda dapat..bab kata mentor sifufbads “FAST ACTION, FAST RESULT”.

“Sifu, sy ni pemalu sblm ni..tp lps ayat ni, sy kena buang sifat tu..sbb sy nk berjaya mcm org2 lain gak”

Bagus!

Ok..jom terus membaca..

(3) BIJAK MENCARI PELUANG 

Jgn ler anda tunggu peluang dtg bergolek..tp cari peluang dan manfaatkannya sebaik mgkin…Kejayaan tk datang dgn mudah..kena usaha.. usaha.. usaha!

Jangan malas! Nak berjaya kena rajin!

Tak kisah la kita ini kerja makan gaji, pelabur atau buat bisnes.. kita kena WAJIB berusaha!

Peluang ada di mana-mana je. Kita nak ambil atau tak nak je. Itu terpulang pada diri kita sendiri. Keputusan semua di tangan kita.

(4) BERKONGSI DGN ORANG LAIN

Bykkan memberi dan bersedekah..lagi byk anda bersedekah, lagi byk anda akan dapat..Jgn kedekut memberi..ingat taw. Orang kedekut akan sekat rezeki datang.

The more you give, the more you get.

Itulah amalan orang-orang kaya. Mereka percaya.. kalau nak dapat lebih, kena beri lebih.

Jangan takut.. kalau kita memberi, harta makin kurang. Itu mindset yang salah! Allah maha kaya. Dialah yang beri rezeki. Kita kena yakin pada DIA.

(5) GIGIH, TEKUN DAN TK MUDAH PUTUS ASA

Kejayaan dan kelemahan bukan disebabkan bangsa tk pon agama, tp disebabkan diri sendiri…ni semua berbalik dgn sikap dan cara kita berfikir..

Tu la prinsip2 yg beliau selalu amalkan smpai skrg…

Sifufbads still teringat kata2 beliau, “Utk berjaya dan maju dalam bisnes, anda mmg kene byk bersabar dan kuat berusaha. Tk de jalan singkat. Sy sendiri bljr ttg bisnes dari kecik dan juga biasa kena tipu”

So, utk bisnes2 owner, anda WAJIB contohi sikap beliau kalo nak berjaya…yg penting BUAT SAMPAI JADI!

Kalo story ni bg manfaat kat anda, Anda ler SHARE kat kekawan anda. Berkongsikan lebih baik…

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. […] post 5 Pesanan Tan Sri Syed Mokhtar Untuk Anda Yang Bergelar Usahawan appeared first on […]

  2. Ainul says:

    Saya suka pesanan beliau, menjadi contoh semua rakyat malaysia yang dahagakan kejayaan

Program @ Sifufbads

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

27/01/2018
Seminar Online Marketing Branding Kickstart (OMBK) 2018
IDCC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • JIKA SIFUFBADS BAWAKAN SESEORANG YG AKAN DEDAHKAN BAGAIMANA NK EXPAND
  • Tak byk org yg excited hari Isnin ni termasuk org
  • Tak kisah sebesar mana impian andaTulis impian andaSetkan target yg
  • SABTU NI  BAKAL TERBITNYA MANUSKRIP ON9BRANDING   Akhirnya
  • KALU SIFUFBADS NOK TERBANG GI PATA TIMO BULAN RAMADHAN NING
  • MESIN JAHIT JER  ptg2 tgh ngopi tiba2 ada DM
  • LIVE SIFUTALK  BAGAIMANA NAK EXPAND BISNES DGN GUNA DUIT
  • NAK YG MANA?  Pening arrhh xtau mana satu design
  • on9branding in the making  Belanja skit   sifufbads
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!