Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

7 Kesilapan Ini Bakal Musnahkan Bisnes Anda Sekelip Mata

Diterbitkan pada Mar 20, 2017 oleh

Kbanyakkan owner bisnes slalu ambik mudah dgn perkara2 yg akan sy share ni..Walhal, perkara ni yg akan ‘membunuh’ bisnes mereka hnya dgn sekelip mata…Bepe ramai owner bisnes dh bungkus karpet gara2 buat silap ni…Anda nk join dorg2 yg dh ‘lipat karpet’ tu skali ke?

“Sy tk nk sifoo!”

Bgus…so baca dan ‘khatam’ apa yg nk sy share ni…ok?

“Ok sifoo!!”

Ok..Sila baca..INI PENTING!

#1: TAK UPGRADE ILMU

Kebanyakkan owner bisnes ada masalah nk “update” ilmu. Mrk rasakan ilmu mrk ada tu, dah cukup di dada..Tp sbenarnya mrk lupa..strategi marketing dan teknologi sntiasa berubah.

Dats why, rmai yg “kecundang” di tgh jalan sb asyk apply yg teknik sama jer..

Jika anda owner bisnes, anda WAJIB ‘upgrade’ selalu…

Sbg cth, anda boleh refer Nokia, bgaimana mrk ‘jatuh’ dgn troknya..smpai ssah nk bgun balik..Punca nyer tk mengikut trends mrketing semasa…

#2: BAJET MARKETING CIPUT

Rmai owner bisnes sggp invest beribu2 utk create produk..tp bila bab bajet marketing, bkan main kedekut lg..tp nk untung ribu riban..

Kita semua tahu, mrketing kan ‘ibu’ kpd sesuatu bisnes tp xsggup nk spend utk tu..sgt ‘pelik bin ajaib’

Ok..start dr skrg..ubah mentaliti anda..prepare budget dan plan sebaikkan mungkin utk meng’optimize’kan budget anda..bkn memaksimakan budget anda..anda faham kan mksud sifufbads ni?

kalau fAham…ckp sy faham sifooo…

“sy faham sifooo..sy ni mmg kedekut nk kluarkan bajet utk marketing..tp nk untung bsar..sy insaf sifooo”

Bgus kalo dh insaf..Sifufbads doakan anda kaya dan berjaya..

#3: ULTIMATE TAG TEAM

Mgkin awal2 anda berbisnes, anda tk perlu lg team mate..tp bila bisnes makin grow..tk kan anda nk buat semua benda..tk de life bro..klu buat semua…

So..apa solusinya..create team ‘perang’ a.k.a AGENT dan levarage kan kerja anda..dari situ..bisnes anda akan mkin meng’grow’ dan lbh smooth kalo diuruskan dgn betul..

#4: BISNES SERKAP JARANG

“Apa ni sifufbads? bisnes ‘serkap jarang’? Apo ko bendo tu?”

Sifufbads nak tanya, sblm anda run bisnes yg anda ceburi skrg..anda ada buat research tk?

Kalo ada..bagus! Mknanya anda thu ttg kekuatan,kelemahan,peluang dan treat bisnes ada..

Utk yg blm buat research, sy ‘WAJIB’ kan anda buat SWOT analysis utk bisnes anda dan pesaing anda..

Bkn apa..jika anda tk buat reseach, ssah utk anda identify problem bisnes anda ..

Last2 produk anda simpan bwh katil jer..

#5: USP IS LEGEND

Pernah korang tgk produk yg sama tp berlainan brand dijual di FB ke Insta?

Byk bkan?

Pernah anda beli satu produk tp byk brand yg kluarkan nye?

Apa yg buatkan anda memilih utk beli produk A drpd membeli produk B?

“Produk A ada bg free gift, tp produk B tk bg free gift”

Yezza..tu dipanggil kelebihan/USP/keunikkan..

Utk anda owner bisnes, anda perlu cipta USP utk produk anda..

Dari SWOT analysis yg sy sebutkn sblm ni, anda boleh create USP utk bisnes anda..Sb tu, sy

‘WAJIB’ kan anda buat SWOT analysis..

#6: HARDSELL VS SOFTSELL

Sifufbads faham, tujuan anda buat bisnes ni, utk nk dpt untung byk…tp jgn la terlalu hardness sgt post anda tu…

“Hbis tu sifufbads..sy nk buat cam ner?”

Ok..bukan sifufbads tak bg menjual..tp ada masanya, anda perlukan bykkan post berbentuk education..

“sy tk faham sifooo”

Mcam ni..educate content bermaksud anda share tips/petua ttg kebaikkan/kelebihan sesuatu yg relevent dgn bisnes anda..

Sbg cth, anda jual susu kambing spesel utk kulit..so anda boleh perbanyakkan content dlm page anda, yg educate people more utk cantikkan kulit..

Ok..sy bg cth headline kt sini..”7 TIPS

BAGAIMANA ANDA BOLEH DAPATKAN KULIT YG MULUS PULUS BAB PUTRI SALJU SEAWAL 7 HARI”

Dlm kata lain, anda perlu byk share tips,petua dan content2 yg sma waktu dgn nya..

Ok..faham ke ni?

#7: BISNES CARCA MERBA

Ok..ni point last dan yg pling penting..klu tk de yg ni..bisnes anda tk ke mana..

“Ape tu sifooo?”

Marketing Plan…

Kalo anda ada produk yg paling hebat di donia sekali pon..klu tk da marketing plan yg baik..produk anda akan simpan bwah katil gak..

So..anda kena plan strategi ape yg ptut anda gunakan utk bisnes anda..Pelbagai kan strategi anda..jgn guna strategi yg sama jer..Ok?

Korang dapat sesuatu tak?

Kalo ada, cer komen “saya dapat sifoo!”

Jgn lupa SHARE kt kawan2 korang yg pernah buat silap ni..

Komentar (2)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!