Anda Boleh Gunakan 5 Komponen Ini Untuk Buat “Split Test”…

split-test

Tahu tak..

Split test merupakan salah satu strategi utk mncri iklan mana yg plg berkesan dn plg efektif utk mempromosikan bisnes kita.

Utk permulaan, mmg ia mmkn kos yg agk besar.. Tapi lps da dpt tune atau da jumpa iklan mna plg berkesan… Haaa..

Mmg tkyah ckplah.. Senang2 je nak hasilkan untung yg besar..

Siyes…

Mula2 je susah.. Kena buat itu kena try ini. Rugi sana.. Rugi sini.. Mula2 je.. Lepas tu senang ssgt! Baik susah skjap daripada susah je memanjang..

Faham tk fungsi split test ni..??

“Tak faham sifu..”

Okay, sy bg contoh..

Split test ni biasanya kita buat mengikut 5 komponen ni, dan biasanya kita buat menggunakan FB Ads.. Caranya..

1) GAMBAR

Ya, kita boleh split test gambar iklan kita.. Try and ekjas, tgk mana gambar plg menarik perhatian audiens..

“camne nk tahu gmbr tu ok ke tak?”

Bagus soalan tu.. Cek CTR anda, gmbr yg bgus ialah 10% ke atas..

2) HEADLINE

Ubah ayat headline anda, itu adalah tajuk atau ayat pertama yg dilihat oleh audiens anda.

Kalau ayat anda menarik, pasti dpt respons atau engagement.. Jika tiada respons, mungkin headline anda tidak begitu menarik.

3) CTA

Call to action, ayat yg digunakan utk memberi arahan pada audiens utk buat tindakan. Kalau komen takde, whatsapp tak masuk, pm pun takde..

Cek juga CTA anda, adakah CTA anda btul2 kuat? Ada SCARCITY? Ada URGENCY? Ada OFFER? Cek smula..

4) PLACEMENT

Dlm fbads, kita ada 4 jenis placement, Mobile, Dekstop, Sidebar, Instagram.. Insta mgkin boleh abaikan..

Jd cuba gunakan semua placement yg ada ni, lihat manakah yg plg berkesan utk bisnes anda. Setiap placement tu ada kelebihan dan kekurangannya.. Klu anda org bru, sranan SifuFBads, guna je mobile dulu..

5) AUDIENS

Tahu tak, apakah peranan paling pertama skali utk menarik perhatian audiens? Adakah gambar? Adakah Ayat headline? Bukan..

Perkara pertama ialah audiens, pastikan anda dptkan audiens yg betul2 targeted.. Kalau gmbar saja menarik, ayat headline power, tapi tak targeted… Pn tak boleh jugak..

Jd, kenal pasti audiens anda semula..

Nilah sebahagian split test yg anda boleh gunakan dlm FB Ads..

Ingat.. FB Ads ni hanyalah platform marketing yg digunakan utk tarik trafik utk bisnes anda..

Mmg FB Ads adalah snjata marketing yg plg cpt, mudah, murah dn pantas skrg ni..

Tp blum tentu skali buat terus jadi.. Perlu cuba dan cuba lagi.. Jgn buat skali da giveup, bru test skali tak jadi.. Terus kata fb tk bguslah, itulah.. inilah..

Jgn berhenti… Teruskan! Try and ekjas!

Camne caranya?

Split test…

Buat sampai jadi..

Faham ke sgt faham ni?

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

Program @ Sifufbads

21/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

20/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

19/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

Follow Instagram @sifufbads

  • MAIN REKOD PUN BOLEH MENANG?   Haaa korang mesti
  • Marketing ni nadi pd bisnes apa2 pn mmg marketing yg
  • Boss boss jugak tapi ada masanya nak jadi customer jugak
  • Nak tak jika SifufBads nak buat SPECIAL LIVE yang akan
  • Sesambil revise buku branding ni SifufBads teringat pulak satu kisah
  • Macam mana nak yakinkan org beli produk kita kalau org
  • Pssstt Korang dah tengok ke first Music Video SifufBads ni??
  • Memandangkan ramai yg merayurayu suh sifufBads buat sambungan LIVE tentang
  • Bukan senang nak senang dan bukan susah nk senang
57 BUKU MARKETING SI PEMALAS
57 BUKU MARKETING SI PEMALAS

Khas untuk anda yang rasa marketing tu leceh.. tak penting.. dan menyusahkan hidup. Ada lebih 50 strategi yang anda boleh terokai.. ianya straight forward dan mudah faham.. simple trick but very powerful! Isi Form di Bawah Sekarang!