Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Semua Benda Dah Buat Tapi Sales Susah Nak Masuk?

Diterbitkan pada Sep 15, 2016 oleh

6-action-plan

Dah buat macam-macam tapi sales tetap segan nak masuk? Ok, don’t worry, anda wajib tahu 6 action plan ni.. spesel for you…

Biasanya masalah-masalah ni dihadapi oleh ‘orang baru’. Mereka rasa mrk dah buat yg terbaik.. Tp syg, pelik bin hairan.. Knp sales tak masuk2..

Why..?
Why..?
And Why?

“Semuaa ok jerr aku buat…”

Itulah yg sering mnjd persoalan di minda mereka.. Hoho…

Mcm sy ckp sblm ni, mmg kita dh buat yg terbaik, tp anda betul2 pasti ke itu adalah yg terbaik?

Kita check smula, dan anggp anda brmula dari zero.. Kita tgk satu per satu apa yg boleh baiki lg dn tingktkn sales anda..

Ni saya kongsikan 6 step atau action plan yg anda bole follow utk improve-kn lg bisnes anda, especially utk org baru atau org yg tgh LOST TRACK

#1: RESEARCH.. RESEACRH.. RESEARCH…

Mungkin kita trlalu syok sendiri..? Tk buat buat kajian..? Tk study dulu..?

Ok tkpe, jgn risau..

Masih blum terlambat.. Apa and perlu buat?

Kaji page pesaing anda, study apa cara marketing mrk..

Buat produk kesihatan fllow page yg dah top..
Buat fashion? Follow page yg da sucess. Sme gm niche lain gak..

Buang EGO..

Follow org yg dh brjaya, jgn lnggr dinding.. Kita tiru kemudian ubah suai sikit.. Tu namanya TIRUVASI..

3

#2: KUATKAN ELEMEN BUYING TRIGGER

Slh stu puncanya ialah elemen buying trigger takde dn tak kuat lagi..Di post sblm ni sy ada kongsikan, knp PM, wasap, komen dpt byk… Tp sales tarak..

Tahu tak apa buying trigger ni?

“Tak tahu sifu.. Mcm bunyi pistol ke..”

Hoho, bkn tu.. Buying trigger adalah elemen yg brada dlm page kita.. Bnda yg boleh mguatkn lg page kite..

Jd, Scra tk lngsg ia akan mmbntu sales dan kempen marketing kita..

Cthnya;

  • Kredibiliti
  • Tips
  • Social Proof

Ada byk lagi lah..

Tp yg sy nk tkankan utk org baru ialah..

Bykkn TESTIMONI!

Ya, jgn lupa masukkan testimoni dlm page anda, buat dlm bntuk video ke, storytelling ke, testimoni pendek ke.. Masukkan dlm page..

Tahu tak..

Kebiasaannya, orang mmbli sbb dia nmpk ada result.. ada Testimoni.. Bru dia percaya!

6

#3: BUAT REMPIT

Rahsia bgimana student SifuFBads buat RM260k dlm masa satu hari..

“wow.. byknya sifu! Cmne tu…?”

Okay, sy akan kongsi skit flow dn cara2nya..

Buat stu posting, guna video atau gmbr byk2..

Pastu..

Buat stu copywriting pendek, buat copywriting cbtuan bertuah ke, buat slogan ke, bg hadiah ke, sng cita buat offer yg supa pawaa punya.. Tujuan utk dptkn komen yg byk, bg ada social proof..

Noted : pastikan anda akhiri copywriting anda dgn arahan suruh komen, cthnya;

yg serius komen “sy nak”…

yg berminat smbung ayat ni “sy bminat dgn produk ni krn………”

Ok?

Kmudian run iklan post trsbut.. Dptkan skurangnya 100komen.. Lg byk lg bagus..

Dah cpi target? Apa nk buat?

Sila tukar copywriting tersebut kpd copywriting lengkap yg menjual…

“copywriting lengkap cmne tu sifu?”

Ha.. Ada kne babap kang..

Copywriing lengkap cmni;

  • Headline
  • Intro
  • FAB
  • Offer
  • CTA

Tu contoh basic copywriting..

Cmne nk tukar copywring?

“haa pndi sifu.. Bru nk tny..”

Okay, ada sstgh org, yg bertuah… Dia boleh edit copywriting tnpa delete iklan trsbut..

So klu tak boleh, apa nk buat?

Delete iklan yg run post tersebut… INGAT… Delete IKLAN, bukan POST yg kmpul komen byk2 tu..

Fhm..?

7

#4: SPLIT TEST COPYWRITING

Tension tk bila buat iklan, dpt LIKE je tp tkde respon lgsung?

“Tension sifu.. Duit abes, tp sales tk masuk..”

Okay, antra pucanya ialah copywriting anda..

Kne split test, tukar headline anda..

Boleh cube mcm2 jenis headline, cthnya;

  • Jenis Problem
  • Jenis USP
  • Jenis Testimoni
  • Jenis Offer

Nsihat sy, utk org baru, kalau takde idea.. Guna copywriting jnis Testimoni..

Gunakan testimoni dr plgn db jdkan sbgi headline, pastikan testimoni yg real ye!

Pendekkn testimoni tu jdkn headline.. Pastu smbung dgn intro.. dn seterusnya..

Noted : Mulakan dgn bajet rendah, tgk 1-2 hari, copywriting mane yg dpt respons lebih.

9

#5: SPLIT TEST POST

Klu sblm ni, oklah dapat juga likes.. Tp mslh yg ni lg sedih..

Dahla iklan mahal.. Klik pn takda..

“betul sifu.. slalu gk kne cmtu..”

So apa nk buat??

Buat split test post, buat 2 post dgn gmbr yg berbeza..

Cuba variasikan gmbr, buat byk gmbr dgn satu gmbr..

Noted : Mulakan dgn bajet yg rendah, utk kenalpasti jenis post mne yg efektif..

11

#6: MONITOR.. ANALISIS.. OPTIMIZATION…

Okay, ni part paling penting..

Yang ni ramai org tinggalkan dan tak tahu nk buat apa.. Blank terus!

Bila dah buat iklan bagai tu..

13

Tgk iklan anda dn baca dan analisis..

1)  CTR dpt brape? Bwh 5%, 10%? Apa nk buat? – Ce tukar gmbr.. Kaji blik audiens.. Cw..

2)  Klik dpt berapa? Sehari 100 ade tak? Takde? – Buat iklan baru..

3) CPC dpt tk bwh RM0.15? Mahal? – Kji smula audiens dn copywriting tu..

4) CPM dpt tk bwh RM10? Tk dpt? – Buat iklan baru.. Ekjas gmbr..

5) ROI kne atas 3.. Bwh 3? – Byk kne perbaiki tu. Boleh baca post ni –> 5 Strategi Marketing Untuk Tingkatkan “ROI” Bisnes Anda

6) Response Rate lebih 3%? Tk dpt? – Kene cek copywriting tu.. ekjas CTA skali..

7) Closing Rate lebih 30? Tak dpt? – Kene cek smula cara closing.. Buying trigger..

Topik ni paling hardcore skali kalau nak dikupaskan. Panjang cerita…

Cukup la tu dulu untuk post kali ni. Ada plajari sesuatu arini?

Komentar (0)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!