5 Strategi Marketing Untuk Tingkatkan “ROI” Bisnes Anda

ROI vs Margin

ROI, anda semua mesti tau.. kan?

–> RETURN ON INVESTMENT..

Berapa anda dapat, dari apa yang anda laburkan.

..Labur RM10 utk fb ads, berapa pulangannya..

..Labur RM1000, berapa pula pulangannya..

NOTA : LABUR = KOS IKLAN

ROI mmg penting sesangat! Sebelum buat fb ads ni, consider ROI first…

Bukan terus buat ads!

Plan dulu akan ROI anda. ROI ni bakal tentukan untung bersih anda dari FB ni.

ROI ni patut ditentukan ketika anda mula2 nak pilih produk utk dijual di FB.

ROI banyak dipengaruhi oleh MARGIN UNTUNG PRODUK!

Jadi, anda perlu beri perhatian semasa..

..PEMILIHAN MARGIN UNTUNG PRODUK!

Tinggi margin, semakin tinggi potensi ROI nya..

Jom kita calculate skit..

Katakan anda di beri 2 pilihan produk. Produk A dan produk B.

PRODUK A

HARGA SEUNIT PRODUK – RM300

KATAKAN MARGIN UNTUNG – RM100

BUAT ADS PADA 23 JUN, HABIS RM10

PADA TARIKH TU, DPT 3 BUYERS..

ROI = (PROFIT – KOS IKLAN) / KOS IKLAN

= (RM100 (3) – RM10) / RM10

= 29

MAKSUDNYA – labur RM10 untuk iklan, pulangannya 29 kali ganda, iaitu untung RM290…

Kalau dlm % , darab je 100%, dapat la 2900%.. Pulangan 2900%

PRODUK B

HARGA SEUNIT PRODUK – RM30

KATAKAN MARGIN UNTUNG – RM10

BUAT ADS PADA 23 JUN, HABIS RM10

PADA TARIKH TU, DPT 3 BUYERS..
ROI = (PROFIT – KOS IKLAN) / KOS IKLAN

= (RM10 (3) – RM10) / RM10

= 2

MAKSUDNYA – labur RM10 untuk iklan, pulangannya 2 kali ganda, iaitu untung RM20.,.

Kalau dlm % , darab je 100%, dapat la 200%.. Pulangan 200%

Faham kan? Basic je ni…

Semakin tinggi MARGIN, semakin tinggi potensi ROI kita.

1) ORG BUAT SERVIS PASANG KABINET DAPUR, SENANG2 DAPAT ROI BESAR.. Labur iklan tak sampai RM100, dapat untung RM10k..

2) ADA YG JUAL RUMAH (PEMAJU), HABIS RM1k SEBULAN, dapat jual lebih 10 biji rumah berharga RM300k ke atas setiap satu., ROI? 3 angka beb..

3) JUAL PRODUK GAJET, RM100 MARGIN! Memang best la ROI nya..

4) Ada sorang, jual baju kurung, sehari buat iklan RM100, tapi dapat 100 helai sehari, dgn margin untung sehelai RM200. Berapa ROI nya? Cer kira..

  • HIGH MARGIN, HIGH ROI!
  • LOW MARGIN, LOW ROI!

“Camne nak tinggikan margin kalau produk saya mmg dah mcm tu harganya. TAK BOLEH LAH!”

RILEKS..

RILEKS..

RILEKS..

Ada jalannya, iaitu:

1) PAKEJKAN 

Jangan jual seunit, jual 3 atau lebih sekali dalam 1 pakej.

Ada sorang student saya ni, dia jual ubat minda. Satu botol RM30. Margin dia RM10++! Tiap kali orang beli, orang beli sebotol la.. disebabkan itu, ROI nya RENDAH!

Saya advise pada dia;

” Ustat, pakejkan ubat minda tu.. bila org nak beli, jgn jual satu botol. Tapi jual 3 botol terus! Org tya di pm/wassap, trs bgtau harganya RM90.. Kalau org nak beli sebotol, ckp tak jual sebotol.. Ckp kita ni jual 3 botol trus.. Nak beli juga sebotol, harganya RM50″

Dia ikut advise saya…

Dan resultnya boleh dilihat serta-merta, Sales sebulan dlm RM3K NAIK JADI LEBIH RM150k dalm masa bbrapa bulan slps tu..

2) BUAT PILIHAN PAKEJ

Boleh jugak! Bagi orang buat pilihan. Buat sekurang2nya 2 pakej pilihan..

Katakan anda jual shampoo.. Shampoo harga RM40. Margin RM20. Kecik jugak tu.. Camne nak tingkatkan margin? Buat pakej pilihan..

1) Pakej A : RM300 – shampoo + tonik rambut + gel antiklumumur

2) PAKEJ B : RM200 – Shampoo + tonik rambut

3) PAKEJ C : RM50 – Shampoo sahaja

Bila diberi pilihan macam ni, prospek berpotensi juga utk membeli pakej2 yg ditawarkan.. Kan dlm hierarcy of need – “manusia mahukan kepelbagaian/pilihan”.

3) GUNAKAN STRATEGI “MULTIPLE SOURCE OF INCOME”

Bina proper SALES FUNNEL.

Offer produk murah sebagai FRONT SALE. Kemudian boleh gunakan strategi UPSELL, BACK END SELL, CROS SELL, OTO.

Contoh,

Katakan anda jual produk rempah ayam madu. Katakanla harga RM10. Bila org dah setuju nak beli, buat UPSELL. Bagitau anda ada pakej tambahan.. Ada 7 lagi koleksi rempah – Rempah ayam bakar, rempah ayam penyet, rempah ayam golek, rempah ayam tandoori..ayam chicken rice shop, ayam lenyet, bla..bla..bla.. Harga sebenar RM100, tapi ada offer RM80 je..OFFER ni TERHAD utk 37 org terawal..

Tak ke ianya boleh tambah margin untung anda?

Margin naik kan, ROI pun naik!

4) JUAL BUNDLE/BULK

Anda boleh fokus jual pukal/jual group di fb ni. Jual satu2 untung kecik, boleh jual pukal.. Main kuantiti!

Ada student sifufbads, jual kain pasang, dia fokus jual by group. Maknanya org tak beli sepasang, tapi beli sedozen. Prospek yg berminat akan ajak member serumah ke, member sepejabat ke, jiran sblah rumah ke, beli bersama.. Dia tolong belikan utk kawan2! Dapat harga kira borong la…

Jual cadar, juga boleh offer pakej bundle, Kan kaum ibu suka sgt beli byak cadar.. Tiap hari kalau boleh, nak tukar cadar..

5) TARIK ORG DATANG KEDAI/PREMIS

Org dtg kedai, tiada kos pos laju, Betul tak?

Dan kalau orang dtg kedai anda, takkan dia datang sorang2. Contohnya kedai makan, pasti mereka dtg dgn family atau rakan2. Kat situ ROI naik,. Kalau anda jual kerepek sekalipun, anda boleh tarik diorang datang, dan suh la diorang beli lebih. Buat offer.. Buat pakej, gunakan upsell ke..

Untuk bisnes yg memerlukan org dtg ke kedai, ROI boleh diukur dalm masa 1 minggu – 1 bulan. First, lihat pertambahan pelawat dtg ke kedai slps 1 minggu buat iklan. Catatkan pertambahannya.. Untuk naikkan margin, bergantung pula pada skill anda memujuk pelanggan yg dah dtg kedai..

Kalau orang yg berpengalaman, bila ROI tinggi, mereka akan naikkan bajet iklan mereka. Bajet naik, trafik semakin naik, dan potensi PROFIT semakin meningkat..

Tu tak heran, bila..

..Ada orang buat ads sehari RM500

.. Ada RM1k sehari..

.. Ada RM5k sehari..

Mereka tau, ROI awal mereka. Mereka tau iklan mereka menguntungkan. Maka sebab tu mereka naikkan bajet..

  • BILA ROI TINGGI, BOLEH NAIK BAJET..
  • BILA BAJET NAIK, PELAWAT SEMAKIN BERTAMBAH..

DAN SUDAH PASTI NETT PROFITNYA JUGA AKAN SEMAKIN NAIK..

Sebenarnya ada lagi yang banyak mempengaruhi ROI ni selain daripada MARGIN UNTUNG. Ianya adalah CONVERSION. Mungkin saya akan share tentangnya dalam artikel lain.. NAK TAU KAN?

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Hismayuddin says:

    Tq atas perkongsian.. mau tunjuk ajar sifufbads lagi

  2. Terima Kasih atas Kongsian Sifu..

  3. ananaifa foods says:

    Sy guna kekdah jual in bulk.. kpd b2b dan cust yg kendian ajak kwn2 opis kwn2 skolah join order.. ada yg up rega sket adanyg xnak up rega.. yg xnak up rega tu sy bg free gip ?

  4. Fadhila says:

    Ada buat seminar lg tak sifufbads?

  5. Terima kasih sifu atas perkongsian

    Wan Mohd Muslim

  6. nabila hijab says:

    sy nak joint untk buat roi

  7. nabila hijab says:

    macm mn nk dftar untk buat yg pbayaran rm10 tu

  8. izan says:

    Ya Allah…..bler trus ni…
    tktau apa lgi nk dijual ni.
    tp smgat dh kobar2 nii..
    relax..brtenang…sifu jamal..bila plak ad seminar.tk prnah pergi ni
    nak juga jumpa dan dgar sifu jamal ajar…

Program @ Sifufbads

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

27/01/2018
Seminar Online Marketing Branding Kickstart (OMBK) 2018
IDCC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Lebih byk org yg kita doakan insyallah lbh cpt juga
  • Alhamdulillah Rezeki Bila rezeki dtg ianya dgn izin Allah Betul
  • Tak byk org yg excited hari Isnin ni termasuk org
  • Tak lama dah Rahsia2 online branding yg bkl menaikkan
  • Dtg teman org ke Anugerah Personaliti Industri Usahawan Malaysia
  •  GENG KASI LANGGAR INI TEMPAT KASI SENGATT Dlm
  • Tahniah to jaziraorange atas kejayaan menerima award Inovasi Produk Penjagaan
  • Dari Drebar Bas Ke Jutawan Perfume Live esok SifuTalk bersama
  • on9branding in the making Belanja skit sifufbads
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!