Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

9 Kesilapan Besar Yang Sering Dilakukan Oleh “Owner” Bisnes

Diterbitkan pada Mar 14, 2016 oleh

9 Kesilapan Besar Yang Sering Dilakukan Oleh Owner Bisnes

Kita sebagai manusia mmg tak boleh lari dari melakukan kesilapan. Tapi, itu bukanlah satu kelemahan. Ia adalah satu pengalaman yg kita boleh jadikan pengajaran.

Sama juga owner bisnes. Nak buka syarikat sgt mudah, tapi berapa ramai yg dah berjaya dan pergi jauh?

Ia nampak je mudah, tapi ia sebenarnya perlukan masa, kerja keras, usaha dan komitmen utk bina syarikat yg berjaya.

Sebagai owner bisnes, saya nak kongsikan beberapa kesilapan yg biasa dilakukan oleh owner bisnes terutamanya yg masih baru. Supaya bisnes anda berjalan lancar, elakkan dari lakukan perkara berikut:

#1: Gagal merancang

Merancang strategi dalam bisnes sangat penting! Kerana ia adalah satu keperluan utama untuk menjayakan sesuatu syarikat. Tak kira la syarikat tu kecil atau besar, kita kena buat perancangan yang rapi.

planning

Ambil masa sekurang2nya setahun sekali untuk kaji semula segala perancangan strategi dan matlamat yang dah dibuat sebelum ini. Ini untuk memastikan syarikat tak lari dari tujuan asal. Jika kita gagal merancang, bermakna kita merancang untuk GAGAL!

#2: Takde plan marketing

Plan marketing yg berkesan dan konsisten mampu meningkatkan sales syarikat dgn pantas dan mudah. Marketing sgt penting utk tarik orang ramai kenali bisnes kita. Ada byk cara utk lakukan marketin:

  • ada secara online – Promosi di fb, google, blog, emel
  • ada secara offline – Promosi di radio, tv, newspaper, flyers, bunting

Semuanya bergantung kepada siapa sasaran pelanggan kita. Tanpa plan marketing yg betul, kita hanya akan buang masa dan duit sahaja. Duit marketing dah byk keluar, tapi hasilnya sangat menyedihkan.

Apabila marketing kita power, proses nak menjual akan jadi sangat mudah dan cepat. Orang tak fikir panjang, kita jual jer orang terus nak beli. Itulah pentingnya marketing!

#3: Lakukan semuanya sendiri

Semua kerja nak buat sendiri?

  • Buat marketing sendiri..
  • close sales sendiri..
  • bungkus barang sendiri..
  • Hantar barang sendiri..

Hebat! Sangat hebat..! Buat kerja sendiri pun dah boleh hasilkan sales yg lumayan.

Tapi, apa kata gajikan staff untuk buat kerja2 remeh tu. Kita sebagai owner bisnes hanya perlu fikirkan camner nak kembangkan bisnes. Leveragekan kerja2 tersebut pada staff supaya kita ada lebih masa untuk tumpukan perkara yang lebih penting.

#4: Tak berinteraksi dengan pelanggan sendiri

Komunikasi antara owner bisnes dgn pelanggan sgt membantu dlm membangunkan sesebuah syarikat. Dgn cara ini, kita akan dpt memahami apa yg pelanggan nak dan perlukan. Bila kita dpt selesaikan masalah pelanggan sedia ada, mereka akan setia dgn kita.

.

Jgn hasilkan produk yg kita rasakan pelanggan suka. Tapi, sebenarnya mereka tak berminat pun dgn produk kita tu. Kita hanya syok sendiri! Akhirnya, kita juga yg rugi.

Tanya pelanggan, buat survey.

..Apa masalah yg mereka hadapi skrg?

..Apa penyelesaian yg mereka mahu?

..Adakah mereka sanggup bayar jika masalah tersebut dpt kita selesaikan dgn harga RMxxx?

Dgn cara ini, kita akan dpt kekalkan hubungan baik dgn pelanggan utk jangka panjang.

#5: Rompak duit bisnes sendiri

Duit bisnes adalah duit bisnes. Kita tak boleh gunakannya sesuka hati. Jangan curi duit bisnes sendiri! Syarikat susah nak berkembang jika owner bisnes sendiri gunakan duit bisnes utk kepentingan diri. Jika dibiarkan, syarikat tu ada harapan utk ditutup!

.

Sebagai owner bisnes, kita hanya perlu ambil sikit duit bisnes tu untuk gajikan diri sendiri. Kalau tak camner nak sara hidup kita, kan?

Tapi, berapa nak letak gaji kita? Well, terpulang la nak letak berapa.. tapi, kena kira untung dulu. Lagi tinggi untung bisnes, lagi tinggi la gaji kita.

#6: Takde rekod cashflow syarikat

Setiap bulan, kita kena restock semula produk yang habis dijual. Jadi, kita wajib rekod segala duit keluar masuk dlm akaun syarikat.

..Jika transaksi online, kita boleh lihat di bank statement.

..Jika transaksi offline, kita perlu simpan resit. Barulah kita boleh tahu part mana yg paling banyak keluarkan/bazirkan duit.

cashflow

..Kalau banyak keluar duit utk buat marketing, kenapa?

..Kalau banyak keluar duit utk printing, kenapa?

Dengan cara ini, kita boleh cari jalan utk jimatkan kos2 yg tak diperlukan. Pengurusan cashflow perlulah sentiasa diurus dgn sistematik supaya mudah utk kita semak pada bila2 masa.

#7: Tak ambil kisah prestasi & kebajikan staff

Antara cabaran paling susah nak handle utk pemilik bisnes adalah utk menjaga kebajikan staff. Pemilik bisnes tak boleh hanya fikirkan kepentingan syarikat dan abaikan staff. Moral dan motivasi staff sgt penting utk tingkatkan produktiviti syarikat.

.

Jika pemilik bisnes gagal bab ni, susah bisnes tersebut utk berkembang.

Bila kita tak berikan layanan yg sepatutunya pada staff, kemungkinan besar mereka akan kerja sekejap jer dgn kita. Masuk harini, minggu depan berhenti kerja.. lari kerja syarikat lain.

Staff juga perlu dijaga. Jika ada untung lebih, berikan bonus pada staff yg layak. Barulah mereka akan lebih bersemangatdan suka nak bekerja dgn kita.

Ingat! Staff adalah ASET dlm syarikat kita.

#8: Database pelanggan tak disusun dengan rapi

Database adalah nyawa syarikat. Kita perlu susun dan asingkan mereka dgn sistematik.

Camner nak susun database ni? Ok, ni saya share cara paling mudah..

..buat database prospek,

..buat database pelanggan.

.

Utk database prospek, kita fokus utk tukarkan mereka kpd pelanggan. Utk permulaan, kita perlu educate mereka dgn info2 mengenai produk kita. Lama2, bila mereka dah semakin suka dan kenal kita.. mereka akan beli juga produk yg kita offer.

Utk database pelanggan, kita perlu jaga mereka. Merekalah yg paling berkualiti. Kita boleh offer mereka dgn harga yg lebih mahal. Lagi banyak database pelanggan, lebih tinggi keuntungan syarikat yg boleh dihasilkan.

#9: Tak cari ilmu untuk kembangkan bisnes

Utk kembangkan sesuatu syarikat, kita perlu berguru. Jika kita hanya mampu hasilkan sales RM5000 sebulan, bergurulah dgn orang yg dah hasilkan sales RM10k sebulan atau lebih.

kembangkan bisnes

Nak belajar sendiri? Boleh!

Tapi, hasilnya lambat.. sbb kita perlu lalui byk jalan yg salah utk capai matlamat tersebut. Jika kita ada guru, hasilnya akan lebih cepat. Guru akan tunjukkan apa yang perlu ubah dan baiki utk kembangkan bisnes kita.

.

.

Itulah antara kesilapan yg biasa dilakukan oleh owner bisnes.

Mmg seronok dpt buka syarikat sendiri.. rasa bangga tapi jgn gelojoh!

Nak bina satu syarikat perlukan perancangan yg rapi dan teratur. Nak bina satu syarikat yg berjaya bukannya mudah. Ia adalah proses yg mencabar! Kita kena berikan masa utk bisnes berkembang sikit2. Jgn terlalu laju, jgn terlalu lambat.

Cuba dptkan nasihat dari yg lebih pakar dlm bab bina syarikat. Insyaallah, segalanya akan berjalan dgn lancar!

SHARE jika anda dapat manfaat dari post ini..

Komentar (8)

  1. Saya rasa sebab kenapa banyak bisnes tutup adalah disebabkan oleh tiada pelan marketing yang betul.Kalau ada pun belum tentu dilaksanakan dengan baik.Dalam bisnes,banyak faktor yang mempengaruhi keberjayaan sesuatu bisnes.Yang penting,kita sebagai pemilik bisnes tidak boleh merasa berpuashati dengan kejayaan kecil.Kena sentiasa usaha untuk tambah ilmu.

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!