Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Adakah Anda Insan Yang Menjadi Pilihan Mak Zukibek?

Diterbitkan pada Sep 14, 2016 oleh

flagged

PESBUK MENGGILA – Hangat di fesbuk bebaru ni, tah kenapa, mungkin pekeja Mak Zuki tgh buat overtime utk capai KPI mereka.. Igt kite je ke ade KPI, diorang pn ade jgk tauuu.. Hoho

Mggu lepas, rmi student Wasap saya.. “sifu.. sifu..! Stressnya! Akaun kena flagged kali ke 5 da ni..” ada lg sorg tu.. “Sifu..! Ujian Allah… Page kene unpublish…”

Bersabarlah..

So, apa yg berlaku skang ni? Ttibe ramai org akaun FB Adsnye kena flagged, yg lagi menyedihkan fanpage pn kene unpublish.. Page yg genuine plak tu.. Beratus ribu & berjuta fans pn kene unpublish.. Siyes bohh

Sakitnya tuh di sini..

Oleh itu..

Sy nk kongsikan skit bbrapa punca yg menyebabkan Akaun FB Ads anda di Flagged dan juga bbrapa punca yg mnyebabkan Fanpage anda di Unpublish..

Sblm tu..

Apa yg dikongsikan ni adalah based on true story… Yup, coretan dr student SifuFBads dn juga hasil kajian SifuFBads sndri…

PUNCA KENA “FLAGGED & UNPUBLISHED”

1) IKLAN DISAPPROVED

Kena disapprove skali ok lagi, tapi kalau berulang kali tu mmg tak boleh la.. Arini disapprove, buat lagi dlm masa yg sama.. Kalau boleh tunggu dulu 2-3 hari..

“Tp kenapa disapprove??”

Byk faktor dia tu.. Biasanya tak ikut policy dan rules FB Ads..

2) JUAL PRODUK INTIM, 18SX (PRODUK2 LARANGAN FB)

Terus terang cakap, bukan tak boleh jual kt FB cuma berisiko.

Apa2 yg berkaitan dgn keintiman, peranakan ke, ubat kuat ke.. Snang cita produk ‘DEWASA’, yg berkaitan dgn seks.. Mmg susah nak lepas..

“Tp, kalau degil nak jual jugak??”

Boleh, tp cube jgn gunakan gambar dan ayat yg terlalu ketara.. Guna gmbar & ayat sarcasm sikit.. Lain dr yg lain.. Jnji maksudnya bole dfahami audiens.. Tp klau kne flagged jgk SifuFBads tk jamin ye..

3) 1 KAD GUNA BANYAK AKAUN FB ADS

Anda ada 1 kad kredit/debit yg sama.. Tapi guna kat akaun fbads lain.. Mmg tak boleh camtu..

Suspicious activity kata fesbuk nnt.. 1 akaun guna 1 kad kredit/debit sahaja..

4) GAMBAR TAK IKUT RULES

Yup, gmbr yg melanggar rules fb.. Jgnlah gune gmbr yg ade unsur2 negetif atau menghina.. Gmbr seksi pn takleh, gmbr before after pn sama.. Gmbr nmpk cm skim cpt kaye pn tak boleh..

Kadang2 kita tak maksudkan, tp fb tu lg bijokkk, dia bole detect..

Lgpun gmbr yg negetif ni tk brapa bgus dr segi convrtion.. Ni pakar omputih yg kata.. So, gunalah bnda2 yg positif..

5) AYAT NEGATIF, HYPE, KUAJO & MENGHINA

Jgn guna ayat negetif yg buatkan audiens tersindir.. Biasanya kes cmni brlaku pd mrk yg jual produk kecantikan, kesihatan & intim..

Ayat-ayat tu jgn overclaim, jgn janjikan bulan dan bintang sgt…

Kena bykkn ayat2 positif..

6) JUAL PRODUK TIRUAN

Haa.. Anda yg jual produk tiruan tu jaga-jagalah.. Mmg boleh jual, tp dlm jngke masa pnjng mmg berisiko tinggi..

Bukan akaun fbads je boleh kena flagged, fanpage anda juga berpotensi untuk di unpublish..

Mmg risiko kalau anda jual brg2 tiruan ke brg reject ke.. atau barang triple A ke.. Tak boleh!

7) NAMA PAGE ADA HQ & OFFICIAL

Tak boleh namakan page anda HQ atau Official.. Kalau yg dah buat mungkin anda terselamat, tp kalau boleh buang ce buang.. Utk elakkan risiko di unpublish..

Ada sorang studeng SifuFBads ni, pagenya da ratus ribu.. Tk lggar apa rules pn, tp mgkin krn ada guna HQ.. Tk pasal2 kne unpublish bebaru ni..

8) COPY PASTE

“Copy paste pn tak bley ke sifu?”

Bkn tk boleh, tp berisiko.. Ade sorg tu page dia juta-juta da.. Tp kene unpublish.. Dan antara slh satu faktornya ialah sbb contentnya copy paste..

Slain tu, anda juga tk boleh ambil video yg ada copyright pstu trus upload kat page anda..

9) Ce tmbah sendiri…. Mgkn pglmn anda sendiri..

Okay fhm? Ni beberapa faktor utama knapa akaun fbads di flagged dan page anda di unpublish..

Kalau rasa-rasa cm xde salah, atau tak puas ati tu.. Ce cek kat sini dulu policies dan rules fb ni.. Ade tak yg anda pnah buat tp tk berapa nak perasan..

Siapa lagi mengalami masalah yg sama camni?? Ce komen kat bawah.. Tambah point no 9..

Apa faktor yg mungkin menyebabkan akaun fbads anda di flagged dan page anda di unpublish? Cecita cecita..

Komentar (7)

  1. Abdul Mutallib

    Assalamualaikum.Sifu,sama juga dengan saya pada bulan ini sahaja sudah 3-4 kali akaun saya flagged disebabkan oleh ada title hq pada akhir nama page.Sekarang saya ada 1 lagi page yang sama tapi nama page tiada title hq.Boleh tuan sifu berikan beberapa tips yang perlu saya buat supaya perkara yang sama berulang?

    Mohon serahmat ilmu dari tuan sifu.

    Terima aksih Abdul Mutallib

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!