5 Tips Pukau Audiens Sepantas 1 Saat Guna Gambar Pertama

Kalo sebut bab gambar pertama iklan, ramai yg ‘surrender’ ke bumi..Masih ramai yg ‘fail’ bila sentuh bab2 gambar ni..Lagi2 gambar pertama iklan..Jika anda guna teknik byk gambar, gambar first TERSANGAT la penting..

Kenapa?

Bila anda guna byk gambar, ada byk KELEBIHAN..Meh Sifufbads cite dulu ttg kelebihan dia tu…Antara KELEBIHANNYA..

  • Kos iklan lebih RENDAH berbanding guna 1 gambar bila buat fbads.
  • Wujudkan rasa ingin tahu audien pada iklan anda..Lagi2 bila anda ‘up’ byk gambar..
  • Buatkan audien SPEND masa lebih LAMA di post anda..

TAPI..

Skrg Sifufbads nk cite pasal GAMBAR PERTAMA pada iklan anda..Apa yg patut ada? Apa yg kena anda masukkan? Nak tahu? Betul nk tahu ni?

Nah..Tgk jer gambar2 kt bawah jika nk tau..

1# – GAMBAR WOW

Utk wujudkan gambar2 yg ada WOW factor, ada 3 tips yg boleh anda guna pakai…Dan 3 tips tersebut tu adalah..

  • Pastikan gambar ada EMOSI yg boleh matching dgn audien..Anda boleh pilih emosi happy, sedih, excited..Dan ia bergantung pada objective iklan anda..
  • Utk tambah matching dgn audien, pastikan ada orang dlm gambar tersebut..Manusia lebih suka ‘berinteraksi’ dgn manusia berbanding dgn mahkluk lain..Jadi guna orang..Dan orang tersebut mesti ada expression…Cuba Fokus pada expression muka…Expression happy, sedih..dan sebagainya..
  • Selain tu, gambar tersebut mestilah mengambarkan tentang bisnes dan objective iklan anda..Dlm kata lain, mesti relevan dgn objective iklan anda..

2# – TEXT

Bila anda masukkan text atau tulisan dalam gambar tersebut, kalo dari segi color text..Sifufbads syorkan anda highlight pada keyword..Gunakan 2 warna utk bezakan keyword yg penting dan word biasa..

Contohnya..

Utk word biasa anda guna color hitam..Tapi utk keywords, anda guna color merah dan mungkin boleh di-BOLD-kan..

Anda dpt imagine?

3# – LOGO

Dlm gambar tersebut, anda perlukan masukkan logo brand anda…Byk kelebihan bila anda masukkan logo dlm gambar..Kt sini, Sifufbads listkan 3 kelebihannya..

  • Elakkan gambar anda dicuri/di-copypaste oleh pesaing..
  • Utk tingkatkan awareness pada brand anda.
  • Utk menunjukkan consistency anda dlm posting..

Kalo xda logo lg tu, sekurang-kurangnya.. Masukkan text nama brand anda utk gantikan logo anda buat sementara..Jgn post mcm tu jer..Pastikan ada logo..

4# – COLOUR

Permilihan color juga sangat PENTING..Color sgt mainkan peranan dlm nak capture hati audien..

Pemilihan color bergantung pada objective iklan dan audience..Pendek kata, mesti ada tema.

Combination color antara gambar dan font perlu lah MATCHING..Jgn gunakan color yg terlalu ‘meriah’ sampai ‘ganggu’ audien..

5# – FONT

Begitu juga dgn point yg terakhir ni iaitu FONT(Jenis tulisan)..Anda kena ‘bijak’ pilih jenis yg nk digunakan..

Dan jenis font yg digunakan bergantung pada objective, audien dan tema iklan anda..Contohnya, jika gambar iklan ditujukan pada kanak2 atau lebih kena fun, anda boleh gunakan font yg bulat2..

Disini, anda kena pandai bermain dgn jenis font..Ngerti?

Nak tanya ni, antara GAMBAR dan HEADLINE, yg mana anda tgk dulu? Cuba KOMEN kt bwh tu..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Sham says:

    Memang power.. Terbaik

  2. Malaiqa says:

    Gambar yg dulu..
    Terima kasih tuan.
    Sgt manfaat??

  3. mukhriz says:

    gambar dlu lerrr..hehe

  4. Normilah bt Sari says:

    Gambarlah dulu Sifu!!!

  5. Normilah bt Sari says:

    Gambar lah dulu Sifu!!!

Program @ Sifufbads

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

27/01/2018
Seminar Online Marketing Branding Kickstart (OMBK) 2018
IDCC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Lebih byk org yg kita doakan insyallah lbh cpt juga
  • Alhamdulillah Rezeki Bila rezeki dtg ianya dgn izin Allah Betul
  • Tak byk org yg excited hari Isnin ni termasuk org
  • Tak lama dah  Rahsia2 online branding yg bkl menaikkan
  • Dtg teman org ke Anugerah Personaliti Industri  Usahawan Malaysia
  •  GENG KASI LANGGAR INI TEMPAT KASI SENGATT  Dlm
  • Tahniah to jaziraorange atas kejayaan menerima award Inovasi Produk Penjagaan
  • Dari Drebar Bas Ke Jutawan Perfume Live esok SifuTalk bersama
  • on9branding in the making  Belanja skit   sifufbads
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!