Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

5 Tips Pukau Audiens Sepantas 1 Saat Guna Gambar Pertama

Diterbitkan pada Dec 20, 2017 oleh

Kalo sebut bab gambar pertama iklan, ramai yg ‘surrender’ ke bumi..Masih ramai yg ‘fail’ bila sentuh bab2 gambar ni..Lagi2 gambar pertama iklan..Jika anda guna teknik byk gambar, gambar first TERSANGAT la penting..

Kenapa?

Bila anda guna byk gambar, ada byk KELEBIHAN..Meh Sifufbads cite dulu ttg kelebihan dia tu…Antara KELEBIHANNYA..

  • Kos iklan lebih RENDAH berbanding guna 1 gambar bila buat fbads.
  • Wujudkan rasa ingin tahu audien pada iklan anda..Lagi2 bila anda ‘up’ byk gambar..
  • Buatkan audien SPEND masa lebih LAMA di post anda..

TAPI..

Skrg Sifufbads nk cite pasal GAMBAR PERTAMA pada iklan anda..Apa yg patut ada? Apa yg kena anda masukkan? Nak tahu? Betul nk tahu ni?

Nah..Tgk jer gambar2 kt bawah jika nk tau..

1# – GAMBAR WOW

Utk wujudkan gambar2 yg ada WOW factor, ada 3 tips yg boleh anda guna pakai…Dan 3 tips tersebut tu adalah..

  • Pastikan gambar ada EMOSI yg boleh matching dgn audien..Anda boleh pilih emosi happy, sedih, excited..Dan ia bergantung pada objective iklan anda..
  • Utk tambah matching dgn audien, pastikan ada orang dlm gambar tersebut..Manusia lebih suka ‘berinteraksi’ dgn manusia berbanding dgn mahkluk lain..Jadi guna orang..Dan orang tersebut mesti ada expression…Cuba Fokus pada expression muka…Expression happy, sedih..dan sebagainya..
  • Selain tu, gambar tersebut mestilah mengambarkan tentang bisnes dan objective iklan anda..Dlm kata lain, mesti relevan dgn objective iklan anda..

2# – TEXT

Bila anda masukkan text atau tulisan dalam gambar tersebut, kalo dari segi color text..Sifufbads syorkan anda highlight pada keyword..Gunakan 2 warna utk bezakan keyword yg penting dan word biasa..

Contohnya..

Utk word biasa anda guna color hitam..Tapi utk keywords, anda guna color merah dan mungkin boleh di-BOLD-kan..

Anda dpt imagine?

3# – LOGO

Dlm gambar tersebut, anda perlukan masukkan logo brand anda…Byk kelebihan bila anda masukkan logo dlm gambar..Kt sini, Sifufbads listkan 3 kelebihannya..

  • Elakkan gambar anda dicuri/di-copypaste oleh pesaing..
  • Utk tingkatkan awareness pada brand anda.
  • Utk menunjukkan consistency anda dlm posting..

Kalo xda logo lg tu, sekurang-kurangnya.. Masukkan text nama brand anda utk gantikan logo anda buat sementara..Jgn post mcm tu jer..Pastikan ada logo..

4# – COLOUR

Permilihan color juga sangat PENTING..Color sgt mainkan peranan dlm nak capture hati audien..

Pemilihan color bergantung pada objective iklan dan audience..Pendek kata, mesti ada tema.

Combination color antara gambar dan font perlu lah MATCHING..Jgn gunakan color yg terlalu ‘meriah’ sampai ‘ganggu’ audien..

5# – FONT

Begitu juga dgn point yg terakhir ni iaitu FONT(Jenis tulisan)..Anda kena ‘bijak’ pilih jenis yg nk digunakan..

Dan jenis font yg digunakan bergantung pada objective, audien dan tema iklan anda..Contohnya, jika gambar iklan ditujukan pada kanak2 atau lebih kena fun, anda boleh gunakan font yg bulat2..

Disini, anda kena pandai bermain dgn jenis font..Ngerti?

Nak tanya ni, antara GAMBAR dan HEADLINE, yg mana anda tgk dulu? Cuba KOMEN kt bwh tu..

Komentar (1)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!