5 Tips Pukau Audiens Sepantas 1 Saat Guna Gambar Pertama

Kalo sebut bab gambar pertama iklan, ramai yg ‘surrender’ ke bumi..Masih ramai yg ‘fail’ bila sentuh bab2 gambar ni..Lagi2 gambar pertama iklan..Jika anda guna teknik byk gambar, gambar first TERSANGAT la penting..

Kenapa?

Bila anda guna byk gambar, ada byk KELEBIHAN..Meh Sifufbads cite dulu ttg kelebihan dia tu…Antara KELEBIHANNYA..

  • Kos iklan lebih RENDAH berbanding guna 1 gambar bila buat fbads.
  • Wujudkan rasa ingin tahu audien pada iklan anda..Lagi2 bila anda ‘up’ byk gambar..
  • Buatkan audien SPEND masa lebih LAMA di post anda..

TAPI..

Skrg Sifufbads nk cite pasal GAMBAR PERTAMA pada iklan anda..Apa yg patut ada? Apa yg kena anda masukkan? Nak tahu? Betul nk tahu ni?

Nah..Tgk jer gambar2 kt bawah jika nk tau..

1# – GAMBAR WOW

Utk wujudkan gambar2 yg ada WOW factor, ada 3 tips yg boleh anda guna pakai…Dan 3 tips tersebut tu adalah..

  • Pastikan gambar ada EMOSI yg boleh matching dgn audien..Anda boleh pilih emosi happy, sedih, excited..Dan ia bergantung pada objective iklan anda..
  • Utk tambah matching dgn audien, pastikan ada orang dlm gambar tersebut..Manusia lebih suka ‘berinteraksi’ dgn manusia berbanding dgn mahkluk lain..Jadi guna orang..Dan orang tersebut mesti ada expression…Cuba Fokus pada expression muka…Expression happy, sedih..dan sebagainya..
  • Selain tu, gambar tersebut mestilah mengambarkan tentang bisnes dan objective iklan anda..Dlm kata lain, mesti relevan dgn objective iklan anda..

2# – TEXT

Bila anda masukkan text atau tulisan dalam gambar tersebut, kalo dari segi color text..Sifufbads syorkan anda highlight pada keyword..Gunakan 2 warna utk bezakan keyword yg penting dan word biasa..

Contohnya..

Utk word biasa anda guna color hitam..Tapi utk keywords, anda guna color merah dan mungkin boleh di-BOLD-kan..

Anda dpt imagine?

3# – LOGO

Dlm gambar tersebut, anda perlukan masukkan logo brand anda…Byk kelebihan bila anda masukkan logo dlm gambar..Kt sini, Sifufbads listkan 3 kelebihannya..

  • Elakkan gambar anda dicuri/di-copypaste oleh pesaing..
  • Utk tingkatkan awareness pada brand anda.
  • Utk menunjukkan consistency anda dlm posting..

Kalo xda logo lg tu, sekurang-kurangnya.. Masukkan text nama brand anda utk gantikan logo anda buat sementara..Jgn post mcm tu jer..Pastikan ada logo..

4# – COLOUR

Permilihan color juga sangat PENTING..Color sgt mainkan peranan dlm nak capture hati audien..

Pemilihan color bergantung pada objective iklan dan audience..Pendek kata, mesti ada tema.

Combination color antara gambar dan font perlu lah MATCHING..Jgn gunakan color yg terlalu ‘meriah’ sampai ‘ganggu’ audien..

5# – FONT

Begitu juga dgn point yg terakhir ni iaitu FONT(Jenis tulisan)..Anda kena ‘bijak’ pilih jenis yg nk digunakan..

Dan jenis font yg digunakan bergantung pada objective, audien dan tema iklan anda..Contohnya, jika gambar iklan ditujukan pada kanak2 atau lebih kena fun, anda boleh gunakan font yg bulat2..

Disini, anda kena pandai bermain dgn jenis font..Ngerti?

Nak tanya ni, antara GAMBAR dan HEADLINE, yg mana anda tgk dulu? Cuba KOMEN kt bwh tu..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Sham says:

    Memang power.. Terbaik

  2. Malaiqa says:

    Gambar yg dulu..
    Terima kasih tuan.
    Sgt manfaat??

  3. mukhriz says:

    gambar dlu lerrr..hehe

  4. Normilah bt Sari says:

    Gambarlah dulu Sifu!!!

  5. Normilah bt Sari says:

    Gambar lah dulu Sifu!!!

Program @ Sifufbads

29/09/2018
HIIM PREMIER
IDCC Shah Alam

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Apa maksud 3 Jari tuuu  SWIPE LEFT  Penting
  • WALAUPUN KEDAI PERNAH DISIHIR ITU TIDAK MENJADI NOKTAH UNTUK BOOST
  • Nak jual produk of course la kene ada knowledge pasal
  • Adat berniaga pasti akn ada masalah yg datang Susah nak
  • Antara sebab susah nak closing adalah kerana prospek tak nampak
  • DULU PERNAH KENE TIPU LESAP BERPULUHPULUH RIBU DUIT TAPI SEKARANG
  • NOW OPEN  KINI SEAT ROI CHAPTER CLASS DAH DIBUKA!
  • NOW OPEN  KINI SEAT ROI CHAPTER CLASS DAH DIBUKA!
  • NOW OPEN  KINI SEAT ROI CHAPTER CLASS DAH DIBUKA!
[Free Video] Founder’s Foundation
[Free Video] Founder’s Foundation

Didedahkan! Founder’s Foundation Video Yang Bakal Menyelamatkan dan “Mengangkat” Bisnes Anda dari Hampir Mati Kelemasan di Benam Lumpur! Anda bakal pelajarinya dalam video bersiri ini.. dan ianya PERCUMA jer..