5 Tips Pukau Audiens Sepantas 1 Saat Guna Gambar Pertama

Kalo sebut bab gambar pertama iklan, ramai yg ‘surrender’ ke bumi..Masih ramai yg ‘fail’ bila sentuh bab2 gambar ni..Lagi2 gambar pertama iklan..Jika anda guna teknik byk gambar, gambar first TERSANGAT la penting..

Kenapa?

Bila anda guna byk gambar, ada byk KELEBIHAN..Meh Sifufbads cite dulu ttg kelebihan dia tu…Antara KELEBIHANNYA..

  • Kos iklan lebih RENDAH berbanding guna 1 gambar bila buat fbads.
  • Wujudkan rasa ingin tahu audien pada iklan anda..Lagi2 bila anda ‘up’ byk gambar..
  • Buatkan audien SPEND masa lebih LAMA di post anda..

TAPI..

Skrg Sifufbads nk cite pasal GAMBAR PERTAMA pada iklan anda..Apa yg patut ada? Apa yg kena anda masukkan? Nak tahu? Betul nk tahu ni?

Nah..Tgk jer gambar2 kt bawah jika nk tau..

1# – GAMBAR WOW

Utk wujudkan gambar2 yg ada WOW factor, ada 3 tips yg boleh anda guna pakai…Dan 3 tips tersebut tu adalah..

  • Pastikan gambar ada EMOSI yg boleh matching dgn audien..Anda boleh pilih emosi happy, sedih, excited..Dan ia bergantung pada objective iklan anda..
  • Utk tambah matching dgn audien, pastikan ada orang dlm gambar tersebut..Manusia lebih suka ‘berinteraksi’ dgn manusia berbanding dgn mahkluk lain..Jadi guna orang..Dan orang tersebut mesti ada expression…Cuba Fokus pada expression muka…Expression happy, sedih..dan sebagainya..
  • Selain tu, gambar tersebut mestilah mengambarkan tentang bisnes dan objective iklan anda..Dlm kata lain, mesti relevan dgn objective iklan anda..

2# – TEXT

Bila anda masukkan text atau tulisan dalam gambar tersebut, kalo dari segi color text..Sifufbads syorkan anda highlight pada keyword..Gunakan 2 warna utk bezakan keyword yg penting dan word biasa..

Contohnya..

Utk word biasa anda guna color hitam..Tapi utk keywords, anda guna color merah dan mungkin boleh di-BOLD-kan..

Anda dpt imagine?

3# – LOGO

Dlm gambar tersebut, anda perlukan masukkan logo brand anda…Byk kelebihan bila anda masukkan logo dlm gambar..Kt sini, Sifufbads listkan 3 kelebihannya..

  • Elakkan gambar anda dicuri/di-copypaste oleh pesaing..
  • Utk tingkatkan awareness pada brand anda.
  • Utk menunjukkan consistency anda dlm posting..

Kalo xda logo lg tu, sekurang-kurangnya.. Masukkan text nama brand anda utk gantikan logo anda buat sementara..Jgn post mcm tu jer..Pastikan ada logo..

4# – COLOUR

Permilihan color juga sangat PENTING..Color sgt mainkan peranan dlm nak capture hati audien..

Pemilihan color bergantung pada objective iklan dan audience..Pendek kata, mesti ada tema.

Combination color antara gambar dan font perlu lah MATCHING..Jgn gunakan color yg terlalu ‘meriah’ sampai ‘ganggu’ audien..

5# – FONT

Begitu juga dgn point yg terakhir ni iaitu FONT(Jenis tulisan)..Anda kena ‘bijak’ pilih jenis yg nk digunakan..

Dan jenis font yg digunakan bergantung pada objective, audien dan tema iklan anda..Contohnya, jika gambar iklan ditujukan pada kanak2 atau lebih kena fun, anda boleh gunakan font yg bulat2..

Disini, anda kena pandai bermain dgn jenis font..Ngerti?

Nak tanya ni, antara GAMBAR dan HEADLINE, yg mana anda tgk dulu? Cuba KOMEN kt bwh tu..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Sham says:

    Memang power.. Terbaik

  2. Malaiqa says:

    Gambar yg dulu..
    Terima kasih tuan.
    Sgt manfaat??

  3. mukhriz says:

    gambar dlu lerrr..hehe

  4. Normilah bt Sari says:

    Gambarlah dulu Sifu!!!

  5. Normilah bt Sari says:

    Gambar lah dulu Sifu!!!

Program @ Sifufbads

01/06/2018
Karnival Karangkraf X Sifufbads 2018
Perkarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Seksyen 15 Shah Alam

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Dalam bisnes ada masanya untungada masanya rugiTu dah jadi adat
  • Bagi newbie yg baru nk berjinak2 nak buat iklan berbayar
  • 3 hari mereka dah berkampung di Academy SifufbadsBanyak perkara yg
  • Mula2 dulu Sifufbads ingatkan founder pada syarikat Faiza ni anak
  • Cara tingkatkan engagement di page  ig adalah dengan buat
  • Untuk buatkan produk lebih diterima ramaiAnda jual produk melalui MANFAAT
  • Bila cerita sacrifice niMungkin tajuk ni sesuai founder pada supremeberries
  • ESOK  LIVE SIFUTOK ANDA TANYA SIFUS JAWAB BERSAMA SIFU
JOM SERTAI PROGRAM THE FOUNDR CHAPTER
JOM SERTAI PROGRAM THE FOUNDR CHAPTER

7 Sebab Kenapa Anda Perlu Ketahui Rahsia² Dalam THE FOUNDR CHAPTER ini, atau anda terus biarkan bisnes anda nyawa² iklan dan terus TERKUBUR..