KEJAR FOKUS DENGAN POMODORO

Pernah tak korang berada dalam situasi yang macam ni?

….Tengah khusyuk buat kerja ada orang datang menyapa ajak membawang (orang sebelah, geng dalam whatsapp).

….Tengah syok2 perah idea tetiba henfon berbunyi.

….Yang berbisnes dari rumah plak tengah seronok layan customer.. terfikir pulak baju tak sidai lagi, anak dah meraung2 kat tepi.

….Ada pulak yang baru buat kerja 10 minit, kejap2 tengok henfon, check insta, whatsapp, fb.. tengok post terbaru dah berapa likes dan komen (biasa buat lettew).

….Banyak lagi la.. last2 kelaut semuanye..

Bila kita start tak fokus buat satu2 kerja ni.. lama2 rasa malas dah nak buat. Betul tak?

Camne korang nak stay dlm keadaan fokus.. kerja yang korang buat settle dengan cepat, dan of course, korang lebih produktif?

Nak share sikit, apa dia TEKNIK POMODORO ni?

Haa.. Teknik Pomodoro ni boleh bantu korang FOKUS pada satu2 kerja! Camne korang nak guna teknik ni?

  • STEP #1 Pilih satu kerja yg korang nak fokus hari tu. Contohnya, nak buat content marketing, nak plan strategi untuk kempen raya ke, nak design baju raya ke.
  • STEP #2 Set timer dekat henfon korang (25 minit). Silentkan terus hefon tu, supaya korang tak distracted. Waktu 25 minit ni jangan nyembang… apetah lagi membawang, jangan tengok fon, jangan pergi toilet (optional hehe), jangan buat benda lain selain task korang tadi tu. Termenung pun tak boleh! Hehe…
  • STEP #3 Rehat 5 minit. Rehat 5 minit ni selepas habis 25 minit tadi tau.
  • STEP #4 Bila dah sambung ke sesi kedua (25 minit yang seterusnya) sampai la la sesi ke-4 dan seterusnya, baru la boleh rehat lama sikit (15-30 minit).

Faham ke faham?

Lepas korang buat teknik ni.. korang boleh rasa, betapa produktifnya dalam 25 minit tu.. dan hari2 korang lebih bermakna (cewahhh).

Pernah tak korang alami situasi2 kat atas tu? Cer ngaku cepat! Komen saya la tuu”

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

Program @ Sifufbads

18/04/2019
The Foundr Chapter 2.0
Sifufbads Academy

12/04/2019
SifufBads Premium Workshop
SifufBads Academy

19/03/2019
INSTAT
SifufBads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Bak kata Sis Ernie kita Ilmu yg kita cari bukan
  • ATTN ORANG2 BISNES  KORANG DAH BERTINDAK BELUM?
  • DALAM ONLINE BRANDING NOMBOR ADALAH SEGALANYA!    Sebabnya
  • 5 TIPS ORGANIZE BISNES ANDA LIKE A PRO
  • REZEKI SANGAT SUKA PADA JIWA YANG LUAR BIASA
  • Dalam hidup ni seeloknya kalau nak buat pape Biar kita
  • Amacam bisnes korang bulan puasa yg lalu? Capai target tak??
  • Bak kata Tuan Azzam Sabtu nak buat sales nak jadi
DIGITAL MILLIONAIRE CONFERENCE
DIGITAL MILLIONAIRE CONFERENCE

1st Time, Lebih 26 Speaker Dari ‘Circle SifufBads’ Dibawakan XCLUSIF Selama 3 Hari Berturut2, Bukan Saja Untuk Bantu Anda UPkan SALES & Tingkatkan PROFIT Tapi Juga KEKAL LAMA Dalam Bisnes. Lengkapkan form di bawah untuk info lanjut..