KEJAR FOKUS DENGAN POMODORO

Pernah tak korang berada dalam situasi yang macam ni?

….Tengah khusyuk buat kerja ada orang datang menyapa ajak membawang (orang sebelah, geng dalam whatsapp).

….Tengah syok2 perah idea tetiba henfon berbunyi.

….Yang berbisnes dari rumah plak tengah seronok layan customer.. terfikir pulak baju tak sidai lagi, anak dah meraung2 kat tepi.

….Ada pulak yang baru buat kerja 10 minit, kejap2 tengok henfon, check insta, whatsapp, fb.. tengok post terbaru dah berapa likes dan komen (biasa buat lettew).

….Banyak lagi la.. last2 kelaut semuanye..

Bila kita start tak fokus buat satu2 kerja ni.. lama2 rasa malas dah nak buat. Betul tak?

Camne korang nak stay dlm keadaan fokus.. kerja yang korang buat settle dengan cepat, dan of course, korang lebih produktif?

Nak share sikit, apa dia TEKNIK POMODORO ni?

Haa.. Teknik Pomodoro ni boleh bantu korang FOKUS pada satu2 kerja! Camne korang nak guna teknik ni?

  • STEP #1 Pilih satu kerja yg korang nak fokus hari tu. Contohnya, nak buat content marketing, nak plan strategi untuk kempen raya ke, nak design baju raya ke.
  • STEP #2 Set timer dekat henfon korang (25 minit). Silentkan terus hefon tu, supaya korang tak distracted. Waktu 25 minit ni jangan nyembang… apetah lagi membawang, jangan tengok fon, jangan pergi toilet (optional hehe), jangan buat benda lain selain task korang tadi tu. Termenung pun tak boleh! Hehe…
  • STEP #3 Rehat 5 minit. Rehat 5 minit ni selepas habis 25 minit tadi tau.
  • STEP #4 Bila dah sambung ke sesi kedua (25 minit yang seterusnya) sampai la la sesi ke-4 dan seterusnya, baru la boleh rehat lama sikit (15-30 minit).

Faham ke faham?

Lepas korang buat teknik ni.. korang boleh rasa, betapa produktifnya dalam 25 minit tu.. dan hari2 korang lebih bermakna (cewahhh).

Pernah tak korang alami situasi2 kat atas tu? Cer ngaku cepat! Komen saya la tuu”

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

Program @ Sifufbads

21/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

20/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

19/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

Follow Instagram @sifufbads

  • SifufBads yakin setiap founder ada impian mereka masing2 dan salah
  • 3 SECRET BRADER NI BERMULA DARI RM700 TANPA LOAN AND
  • Ehem!! Korang tahu tak usahawan ni bukan takat buat bisnes
  • Duit dan harta bukanlah pengukur segalanya Hanya seorang
  • Setuju tak bg seorang usahawan seorang founder Leader TIME
  • Berbisnes ni nmpk je mudah tp hkikatnya perlukan masa kerja
  • Sblm fly tadi sempat melepak ngan ngocing anak didik ceo
  • isteri sy benti kerja lepas 5 tahun Happy nya sy
57 BUKU MARKETING SI PEMALAS
57 BUKU MARKETING SI PEMALAS

Khas untuk anda yang rasa marketing tu leceh.. tak penting.. dan menyusahkan hidup. Ada lebih 50 strategi yang anda boleh terokai.. ianya straight forward dan mudah faham.. simple trick but very powerful! Isi Form di Bawah Sekarang!