Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Abe Ni Buak Marketing Kek Guna Fb Ads…

Diterbitkan pada Aug 11, 2016 oleh

Muhammad Razi

Jual kek dari rumah jana sales 5 angka sbln? ye ker ni? leh caya ker? mcm impossible jer kan…..ish..ish…mesti ada secret recipe spesel yg digunakan…haaaa…..betul dh tue ada spesel recipe….bkn namanya secret recipe yg digunakan….tp brother ni guna BamBam Recipe…sbb tue MELETOP ! ..eh eh….apakah itu BamBam Recipe?…siyes nk tau?….moh kita terjah stori beliau !

Tuan Muhammad Razi..

Merupakan pengasas kpd yg popular dgn Kek Aiskrim yg superb lazat dan meletop di Kota Bharu, Kelantan. Keunikan kek aiskrimnya berjaya mengumpul RAVING FANS tersendiri yg setia menggemari kelazatannya spnjg masa!

Beliau kini berjaya menjana 5 angka sbln dgn anggaran 400-500 kek terhasil dlm tempoh tersebut sehingga terpaksa membuka kilang khas utk terus menampung permintaan yg terus meningkat !

Tapi…itu skrg…masa nk mula dulu mcm2 yg beliau nk kena hadap…nak tau kisah beliau bermula?

TERUSKAN BACAAN….

ASAL BERMULA

Beliau bermula hny dari dapur rumah shj…wife yg buat kek…beliau fokus pada marketing dan sales…mmg buat kek tue bukan minatnya pn…tp sbb itu shj yg ada…kasi jalan jer dulu…

Bkn sng nk sng….time nk mula tue mmg terpaksa hadap pelbagai situasi sukar yg mencemaskan kehidupan…beliau dipulau oleh keluarga sndr kerana tdk mahu menguruskan bisnes keluarga slps kahwin dan mahu membina hala tuju sndr..malah dicabar pula oleh ayahnya sndr….

“Aq nak tgk dlm tempoh 2 tahun ni ko berjaya buktikan yg kau mampu bina bisnes sndr spt mana yg ko yakini…“, kata2 cabaran itu dijadikan azimat dan inspirasi yg digenggam sekuat2nya…

Maka…dari situlah bermula perjalanannya…..buat mcm2 bisnes utk berjaya..namun hampir semua menemui jalan buntu sehingga wifenya sndr pula berkata padanya…

“Abg…sy dah give up lar dgn semua ni…dari dulu smp skrg tak jadi2…smp bila nak mcm ni? “, naluri kelakiannnya tersentap mendengar luahan hati isterinya….

Maka….

Beliau yakinkan semula isterinya utk teruskan usaha dgn menjual kek pula, sememangnya wifenya mmg suka dan pandai buat kek di rumah…dan beliau memilih utk buat kek aiskrim…

Pemasarannya bermula dari Insta shj…dgn gambar2 yg menarik sudah mula berjaya capai sales Rm3K sebulan…pencapaian yg baik namun masih belum cukup dan perlu usaha lebih lagi….

Jadi…apa yg perlu dilakukan lagi ni?

TURNING POINT

Bulan 4, Tuan Razi mula join klas sifufbads dan mula blaja menggunakan FB sbg medium pemasaran seterusnya….lps klas mmg terus eksited utk praktik ilmu yg dh dipelajari….Alhamdulillah….slps sbln menggunakan FB ADS..sale beliau meningkat sehingga 13K sbln….wow !

Peningkatan mendadak ini membuatkan beliau semakin eksited utk meneruskan usaha mengembangkan bisnes kek resipi BamBam ni sehingga terus jatuh cinta pada bidang pembuatan kek yg dulunya beliau mmg x minat lnsng tau !

Dlm sesi pertemuan dgn sifufbads sblm raya…Tim Sifu telah review resultnya dan menetapkan target sbnyk Rm50K utk dicapai dimana beliau perlu mencapai sasaran penghasilan sbyk 800 kek !

Terus goyah sbb rasa tak mampu nk hasilkan kek sbyk tue dgn kapasiti yg ada ketika itu…namun..cabaran tetap disahut dan beliau terus fokus berusaha dgn strategi2 yg telah dicadangkan dan diajar oleh Tim Sifu…akhirnya sale beliau meningkat juga sehingga kpd Rm30K shj….

Tdk mencapai sasaran..tapi hasilnya sudah semakin meningkat laju hny dlm tempoh kurang 3 bln shj….jadi..utk capai sale yg lbh bsr…beliau perlu membesarkan ruang operasi dan menambah tim lagi.

Kini…

Bermula bulan 8 aritu…beliau sudah berjaya mulakan operasi di kilang sndr yg mampu menghasilkan pengeluaran yg lbh bsr utk mencapai target sales yg lbh tinggi !

STRATEGI SALES DI FB YG DIGUNAKAN

Dlm klas sifu..byk teknik2 yg dipelajari..berikut antara strategi dan teknik2 yg beliau gemar praktikkan utk tingkatkan SALES!

  • Sentiasa menjalankan iklan LIKE secara berterusan di fanpage !
  • Buat Iklan mensasarkan FANS sndr shj !
  • Target bina RAVING FANS seramai mungkin !
  • Teknik Woren 1 merupakan teknik FEVERET beliau !
  • Teknik Close Deal pun mudah jer sbb gambar2 BUYING TRIGGER yg kuat mensasarkan terus pada FANS yg sudah sedia minat ! malah..kos iklan juga semakin murah !

Senang cite..apa yg Tim Sifu ajar dan cadangkan…beliau buat jer….tak pikir byk…┬ákerana…prinsip dan pegangan yg beliau pegang ialah…

BUAT SESUATU BIAR SMP HBS….BIAR SMP JADI ! SUNGGUH2 & FOKUS !

Skrg..beliau amat2 bersyukur dgn perjalanan hidup yg lbh baik dan dipermudahkan…malah…sudah berbaik semula dgn keluarga dan menjadi sumber rujukan ayah dan ahli keluarganya yg lain utk urusan mengembangkan bisnes!

Akhir kata….beliau berpesan...” Utk capai sesuatu kejayaan yg bernilai dan berhasil pada masa yg singkat, anda perlu ada seorang Jeneral ( Mentor ) yg PROVEN dan Walk The Talk ! “

Renung2kan…

Komentar (9)

  1. Siti

    Salam Sifu.
    Bolehke saya nak request private coaching jarak jauh (online) sbb saya menetap di Mesir dan mungkin 2 tahun sekali baru balik.

    Harap sangat sifu sudi pertimbangkan. Saya tunggu sifu respon, berapa saja bayarannya saya cuba usahakan.

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!