Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Lelaki Ini Dedahkan Bagaimana Beliau Tingkatkan Sales Dengan Kurangkan Kos Marketing…

Diterbitkan pada Sep 7, 2016 oleh

Mohd Iqbal Mustafa

Pengasas produk kecantikan ALLURE BEAUTY, Mohd Iqbal Mustafa….Dulu kerja sebagai engineer, skrg dh berhenti, buat bisnes full time. Alhamdulillah, sales setiap bulan sentiasa meningkat. Terkini, sales dh capai hampir 6 angka ! WOW !

Masa keje dulu, gaji lbih kurg rm3k. Hari2 sibuk dgn keje. Sampai xde masa dgn family. Xde masa nk enjoy. Dh mcm keje 24 jam..PENAT BEB ! sampai bila nak mcm tue kan…

BAGAIMANA beliau BERMULA?..jom kita baca kisah beliau..

“Sebelum buat fb ads ni, sebagai seorang engineer, mmg sgt susah nk menjual, pada masa sama kita kerja. Serius susah! Kerja pulak x menentu.. selalu sgt kene sampai 24 hrs. Kalau ade postage pun saya kene lari time office hours utk pos brg. Fuhh… “
.
“Sehinggakan adik saya terpaksa pergi rumah ke rumah utk buat sales dan ditemani ayah.. mana tak nya, modal dah keluar xkn x nk jual brg kowt.. masa tu memang x taw langsung ilmu online marketing nie.. nk buka kedai sendiri plak takut rugi. So, itu je la cara kami menjual.. ade jugak guna instafemes utk promot brg tp hasilnya sgt mengecewakan..

DEKAT RM20K juga lar habis utk promote dekat instafemes tue !”

Sehinggalah…..

“1 hari tu..saya ternampak iklan sifu jamal ni, tp still x faham lagi ape tu ‘sifubads’ (time tu xpanggil lagi sifu fb ads..hehe) so saya pun buat bodoh je dgn iklan “sifubad” nie.. tp iklan tu keluar byk kali dekat saya…..sehingga terasa dihantui !

“Ada 1 hari tu, adik saya wassap suruh try join kelas ‘sifubad’ nie.. saya ckp xde masa so adik dan isteri yg pegi seminar dekat primera hotel masa tu bulan 5 2015.. masa seminar tu pun diorg da dpt something yg mmg kitorg cari selama nie..”

“Lepas tu, saya sendiri yg join kelas ‘sifubad’ selama 5 hari dekat MIECC. Mmg terbaik ape yg sifu ajar.. cara baca data dan byk sgt teknik2 yg sifu bagi, tp balik tu saya x buat ape2 pun lagi..hehe.. sebab bz dengan kerja..”

APA? Lepas kelas tak buat apa2? nak kena marah ni…haishhh !

“Bulan 9 lepas tue saya tekad utk brenti keje then fokus utk buat fb ads nie. Alhamdullilah, keputusan saya pecat bos saya memang x sia2.. hehe.. byk sgt wassap masuk sampai saya buat shift pagi dan malam utk jawab wassap dengn isteri.. “, kata iqbal.

MULA BUKA SYARIKAT….

“Saya start buka syarikat sendiri pada Februari 2016. Masa tu memang dah x boleh nk handle wassap sebab saya lah jawab wassap dan saya lah yg pos barang.. lepas tu terdetik nk cari staff utk support bisnes ni. Bulan februari saya setup office dan hire staff. Modal buka syarikat dalam rm20k..

“Sebelum jumpa sifu jamal, modal marketing sama saja dengan sales.. memang x dpt ape2.. kalau kata bulan tu sales rm50k dan modal pun rm50k jugak….”

SERIUS KER? baik tak yah niaga mcm tue….modal dan sales sama saja hasilnya…

“Betul tue..niaga xda untung atau xda hasil baik tak yah niaga..haha…tp lepas apply teknik yg sifu ajar, Alhamdullilah modal marketing x sampai rm10k sebulan tp sales sgt2 luar biasa !

“Apa yg sy buat…?? mai saya kongsikan tips dan strateginya….

  • MARKETING WAJIB SETIAP HARI…Yes ! marketing x bole berhenti….Setiap hari kita kene konsisten promosikan brand syarikat kita…Update post secara konsisten, bina engagement dgn fans serta bina networking.
  • BUAT LIKE MARKETING HARI2 UTK TINGKATKAN AWARENESS… Bina fans yg byk. Like marketing juga penting utk branding. Kos iklan juga dpt dikurangkan apabila sasarkan iklan pd fans sendiri.
  • BINA FOLLOWERS KITA SENDIRI. Followers ini bakal jd customer kita. Jgn abaikan mereka. Berikan layanan sebaiknya. Lama2 mereka juga akan tukar jd pembeli.
  • RETARGET FOLLOWERS KITA BALIK. Cara paling terbaik utk kurangkan kos marketing ialah dgn menjual pd customer yg dh kenal kita. Kumpul & jaga database. Jaga mereka baik2. Mereka adalah antara aset utama dlm syarikat kita.

Menarik TIPS ni….menukarkan SUSPEK kepada PROSPEK dan kemudiannya menjadi PEMBELI….ada tips tambahan lain tak?….ada2…mai sambung baca lagi…

“PRODUK DAN SERVIS KENA BAGUS – dlm bisnes ni, kita kene pastikan produk kita nie bagus dan mampu selesaikan masalah org disamping Support juga kene bagus….Baru customer setia nk membeli dari kita…dan mewujudkan TRUST yang berpanjangan “

“REKRUT EJEN – Lepas kene ketuk dengan sifu.. baru lar saya mula cari ejen….setakat nie pengguna allure beauty sendiri yg upgrade jadi agent.. Niat nk share rezeki dgn org lain jugak…Insyallah”

TIPS KHAS UNTUK OWNER BISNES yang masih bekerja !

“….utk OWNER BISNES yang masih bekerja di luar sana, dan berhasrat utk berenti keje, ini sy nk bg 3 TIPS ini kalau nk berhenti keje…”

1) DISYORKAN ANDA DAH JANA SALE MIN RM100K SEBULAN – Selagi belum dpt, disarankan jgn berhenti keje! Cara ni lebih selamat dari anda terus berhenti keje tanpa ada side income yg stable. Amik cuti tanpa gaji selama 6 bulan/1 tahun, fokus pd bisnes hingga berjaya jana sales rm100k secara konsisten setiap bulan.

2) KENAL AUDIENCE KITA DAN BERIKAN NILAI PADA MEREKA – pastikan brg yg kita jual nie dpt menyelesaikan masalah mereka. Jgn fikir untuk semata2 menjual jer tapi berikan nilai pada mereka. Insyaallah, rezeki kita akan bertambah2..

3) JAGA HUBUNGAN DGN ALLAH kerna rezeki itu dari Allah. Jadi berdoalah pd Allah dan bergantunglah padaNya. Kita usaha sekuat mana pun tp kalau x solat, sgt mustahil utk dpt rezeki dari Allah. Skrg ni tgh bulan Ramadhan, byk2 la berdoa dan solat sunat. Jgn lpa sentiasa berzikir x kira waktu keje/bisnes. Semoga hidup kita ni sentiasa diberkati Allah. Aminn…

Sape sini owner bisnes yg masih bekerja? Cer komen skit…

Komentar (2)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!