Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Ada Master Dalam Architecture, Tapi Masih Nak Buat Bisnes Online

Diterbitkan pada Jul 3, 2017 oleh

Utk story kali ni, Sifufbads tampilkan satu kisah yg agak menarik utk dikongsi dgn anda semua. Mana tak menariknya, dari seorang yg belajar sampai keluar negara dan pernah bekerja dgn gaji agak “sedap” tapi memilih utk buat bisnes online..

Sifufbads tahu ramai yg tak sabar nak baca kisah kali ni. Bagaimana beliau boleh “switch” kerjayanya dari Arkitek ke Businesswomen. Produk nya bukan calang2 beb, dh “tembus” market obersea taw…Wokeh..Malas Sifufbads bebel lama2..Jom kita sama2 baca kisah pemilik kepada Jamu Tun Teja ni…

“Assalamualaikum..Hai..Nama saya Hazira Azihan Abd Wahab, sy menjalankan bisnes ni bersama cik somi tercinta iaitu,Mohd Syukri Che Hassan. Saya merupakan pemilik kepada Jamu Tun Teja.”

KENAI SIFUFBADS DARI KAWAN..

“Kami kenal Sifufbads dari seorang kawan rapat kami. Time tu, beliau ada offer ticket kpd kami utk join Seminar Chapter M. Mula2 tu, OMG..Sy mmg skeptical habih. Sy research pasai Sifufbads kat fb, google merata. Sy mcm WOW not bad, ramai yg sy acknowledge jd students depa ni. Sy mmg tak pernah tau sbb sy mmg baru sgt blk dari Australia so tak amik tau bab bab ni kat Malaysia.”

GOOD PRODUCT…

“Satu lg, sbb sy rasa mcm PANDAI sgt dah nak market kan product secara naturally and berpegang para prinsip Good Product speaks for itself (semata mata)..Sy mmg totally WRONG psal ni. Time dlm seminar tu, of course sy dtg dgn my beloved husband. Even dia ialah seorang yang sgt tak minat benda2 perempuan ni, of course la, business juai jamu kot. tp dia layankan ja my passion.”

BERKELANA….

Lps jer kawin, beliau terus “BAWAK” cik somi ke Australia utk sambung master selama 3 tahun. Dgn ENVIRONMENT yg selesa dan tenang sgt buat tak terasa nak balik ke Malaysia. Dgn cik usben kerja partime, mmg sederhana. Deliver baby kat sana, xda kelengkapan berpantang sgt, day 7 dah jalan kaki p kelas. Sebenarnya, beliau buat jamu ni utk solve kan my own problem. Bukan saja2..

GRADUATE DGN JAYANYA…

“Lps abis study, sy dan suami bersama 2 anak kami pon BALIK ke Malaysia. Alhamdulillah, sy diterima bekerja di developer company sebagai Arkitek. Time tu dh start buat online bisnes ni sikit2. So, tak de la rasa kesempitan dari segi kewangan sangat..TAPI…Masalah time tu adalah kekangan masa dgn suami dan anak2..Bayangkan keluar awal pagi, pastu balik dh malam..Pergi keje anak masih tido, bila balik anak dh tido..Mmg sedih time tu..Huhu”

START SERIOUS…

“Tak sampai 3 bulan keje, rasa dh tak tahan dah time tu..Dlm masa yg sama, sy tgh test jamu tu, rasa mcm berkesan on myself. Terpikir la nak buat secara serious. Tp, tak tahu nak start mcm mana. Sy TEKAD sblm sampai habis my probation 3 bulan, Sy stop haha. Husband pun takda fixed income, business car sparepart sikit2. Mmg GAMBLE habis time tu”

BARU START DH RUGI..

“Masa tu, dh start juai jamu tu mula buat 500 boxes ja. 100 boxes dah BURN sbb bg free kat member2 tp tak dapat feedback sgt haha, lumrah! kat situ dh rugi dh. Lagi 400 box tu “liatnya” nak settlekan. Tak tahu mcm ne boleh kami berani gila ambil risk. Anak sorang 6 bulan, sorang lagi 2yrs. Keperluan depa pun dah bnyk mana sebulan sebulan.Tak boleh nak batangkan time tu…”

THANKS ALLAH..

“Masa tu jugak la, Allah hantaq my friend, approach suruh juai jamu online guna FBADS. Dari situ, beliau cadangkan utk join seminar. Masa dlm seminar pun dh start buat, seminar tu kami blk ja try buat lagi 1 step ja yg Sifufbads suruh buat. CHINGGG… Sale jd double. Ok lah kan. dari sehari 3 kotak, dpt 6 kotak.Just ikut step simple2 ja. Tukar gambar dgn headline SAHAJA. Tu belum sentuh yg lain lagi..”

SALES DH 6 ANGKA…

“Alhamdulillah, genap setahun business ni, tahap expected sales RM400K dlm masa sebulan!. Rasa mcm drama samarinda kt tv3 sgt bila sembang ratus ratus ribu! Dulu burn kan 100 boxes distributed among family and friends, feedback sedih sgt. Skrg, buat contest free jamu, 5 boxes ja pun, yang respond sampai 5-6 ratus org. Hah cemana tu? terbukti, dgn adanya ilmu, automatically demand and awareness jd meningkat.”

SANGAT PENTING QUALITY…

“Sy sgt sgt menitik beratkan konsep dan appearance quality means I don’t want my product to look cheap, because from the start I was set my standard utk cater golongan berpendapatan at least middle range ke tinggi. Sbb, sy yakin its rare in market yg ada Jamu with the konsep utk golongan mcm tu. Sy tak mau tamak nk juai kat semua org.”

TUN TEJA DH KE PARIS WEHHH…

“Alhamdulillah, lps apply teknik2 dan strategi yg diajar, sekarang Jamu Tun Teja dah reached few achievements. Contohnya, kita collaboration with Fashion Valet dlm Raya Fashion Show baru2 ni, collaboration with many organisations in Malaysia mcm Tiaranita Telekom Malaysia, sy dijemput oleh magazine Wanita utk di feature secara free, JTT akan sampai ke Paris utk event Tourism Malaysia kat sana raya ni. ”

“Kita represent Malaysia as local product and kami embrace dan appreciate Nusantara Herbals di mata dunia, goodie bagi Jamu Tun Teja nanti kita akan pass ke Ambassador, Delegates, Diplomat and VVIP di Paris. Mmg tak sangka ler boleh sampai ke tahap ni..”

HASIL AUDIEN YG TARGETTED..

Ni semua bukan indirectly tp direct usaha fbads. Target audience yg tepat, like marketing, seeding marketing sebelum event berlangsung, pertambahan agent2 baru at least 5 org sehari dan plg ramai 15 org sehari. semua ada teknik.

PESANAN….

“Utk sape2 yg ada taraf pendidikan tak kisah lah sijil ka diploma ka degree ka master ka phd ka, semua disyorkan utk buat business online. tau sbb apa? rugi la kalau teruk2 belajar bertahun kat university, tp end-up semua result fixed, kerja fixed, income fixed, tak boleh sgt nak explore, tapi kalau yg mana mmg dah selesa dgn life yg skrg, its ok. but life is running out.. Makin lama taraf hidup makin tinggi, anak makin ramai, komitmen makin berat. takkan kita nak tgk ja peluang asyik lalu dpn kita tapi kita still malas, malu nk take action.”

“Gunakan ilmu yg pernah belajaq di uni dulu, tak kira la course apa sekalipun, insyallah mana yg sesuai, guna pakai ja blk. Sbgai contoh, mcm sy, architecture, more on designing, presenting projects, staying up late. So, sy gunakan ilmu tu utk apply online bussiness skrg, dari segi graphic, design concept, copywriting dan stay up late utk “pulun” buat fbads ni sampai dpt result sampai puas hati! FAST ACTION FAST RESULT! “

..

So, utk anda yg ada sijil ke diploma ke degree, master atau pon PhD tu, jangan segan2 nak buat bisnes online. Gunakan lebih yg ada pada diri sendiri utk naikkan taraf hidup anda dan keluarga. Hanya anda sendiri yg boleh diri anda bukan org lain..

Kategori: Kisah Inspirasi

Komentar (1)

  1. haslinda

    sangat beri inspirasi .. saya juga graduan dari bidang architecture .. skrg saya bekerja di sebuah syarikat arkitek dan buat bisnes online .. saya masih baru lagi dan masih belum pandai untuk setting fanpage..

    semoga satu hari nanti saya juga boleh berjaya seperti itu ..
    terima kasih sifu sbb siarkan atikel yg beri inspirasi ini ..:)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!