“APALAH SGT MENIAGA MCM NI..LEVEL BUDAK KAMPUNG, BLAJA PUN TAKAT SPM JE…”

Itulah antara kata2 ‘deep’ makan dalam menusuk tulang sum2 yg pernah diterima oleh Nurul Sulehah, atau lebih selesa dgn panggilan Eah apabila beliau bercerita tentang ‘kerjaya’ beliau pada sedara-mara dan rakan2 zaman sekolah dulu..

Dah la duduk di kawasan pekan kecik, nun ceruk luar bandar..ada yg kata tempat dia tu ibarat tempat jin bertendang! Belajar pun takat SPM je, x macam kawan2 lain yg sambung ke univ2 hebat..

Tu yg bila terima kata2 ‘manis’ MEROBEK jiwa tu, pedih dia, rasa sentap dia, sampai ke ulu hati. Namun, itu semua bukan penghalang utk pemilik brand pakaian Muslimah, Nurulsgallery NG ini utk bangkit menaikkan bisnes dan brand beliau sehingga dikenali di seantero Tanah Malaya. Walaupun butiknya di Grik, tapi hari ni, butik kecil di pekan ‘jin bertendang’ ini semakin mendapat perhatian pelanggan dari satu Malaysia..ada yg sanggup dtg dari Johor, Kelantan, Terengganu dan lain2 semata-mata nak tgk depan mata koleksi pakaian Nuruls Gallery ini..

Tapi, di sebalik kejayaan itu, ada banyak kisah ‘tragis’ di sebaliknya. Terlalu banyak cabaran yg nak dicerita..

Nak tau apa yg berlaku? Nak korek rahsia kebangkitan beliau? Jom baca kisah penuh liku beliau…

BERMULANYA KISAH NURULS GALLERY..

Nuruls Gallery tu diambil sempena nama saya, Nurul Sulehah. Walaupun saya biasa gelarkan diri saya Eah, tapi saya rasa nama Nuruls Gallery lebih sedap daripada Eahs Gallery, kan2? 🙂

Saya dah mula meniaga sejak tahun 2010..masa tu muda remaja lagi, baru 21 tahun..(sekarang? Kiralah sendiri, hee)

Saya mulakan bisnes, mcm org lain jugak. Kecil-kecilan je. Maklumlah, kita ni org ‘biashe2’. Mula dgn apa yg ada.

Saya meniaga apa? Macam2 uols!

Handbag, wallet, cadar..Tapi mostly pakaian muslimah.

Masa mula2 dulu, saya berniaga di pasar malam, bukak booth di event, dan kadang2 masuk ke sekolah2 jugak. Nak survive, apa pun saya sanggup buat selagi Halal..

Mula dengan bukak booth kecil

Pengalaman berniaga bermula begini

CABARAN PASAR MALAM

Hmm..Nuruls Gallery ni boleh dikatakan ‘lahir’ di pasar malam. Saya mula meniaga mcm2 barang ni di pasar malam. Di mana ada pasar malam, di situ ada saya! Hee..boleh kata lebih kurang 2 tahun jugaklah saya ‘bergelumang’ dengan bisnes pasar malam ni..dah mcm2 peristiwa pahit manis saya lalui..

Khemah saya mula2 dulu kecik je. Tapi kat situ mcm2 benda saya jual. Selagi boleh muat, selagi tu saya sumbat!

Biasanya saya meniaga dgn adik2 saya. Kamilah adik beradik yg bawak ke hulu ke hilir payung khemah, generator..penat tu jgn cakaplah..

Pernah sekali tu, saya terpaksa berniaga dalam gelap..sbb apa? Sebab..generator rosak time tu! Haha..maka meniagalah saya dlm kegelapan malam, smbil mengharapkan ‘sedekah’ limpahan lampu khemah jiran sebelah..

Berniaga dalam gelap sebab generator kami rosak

 

Ada sekali tu, saya ingat lagi..

Masa tgh neniaga, tiba2 angin ribut dtg. Kuat betul! Habis berterbangan kain2, shawl dan tudung semua..Saya ternganga..

Bila dah reda..baru saya pergi kutip satu per satu, semua yg dah melayang tu. Bayangkan, bukan sikit yg melayang tu. Habis semua lencun. Kotor. Kurung yg warna turqoise, dah bertukar jd coklat..shawl warna hijau pastel, bila kutip dah siap ada corak tompok2 hitam plak..ada tu, mmg dah kira rosak terus dah. Koyak, kain carik..

Tu belum kira yg hilang dibawa angin.. Yg hilang dibawa org? Entahler..

Tapi itu semua x mematahkan semangat saya. Bagi saya itu semua cabaran utk saya lebih berjaya selepas ni!

Alhamdulillah, slowly bisnes saya makin baik. Dari khemah kecik, saya kemudiannya beli khemah besar sikit. Dan semakin banyak booth event yg saya berani masuk dari bulan ke bulan..

Dah upgrade khemah besar sikit, 10 x15

Khemah bazaar raya 

Sehinggalah akhirnya..saya mampu utk bukak butik sendiri!

 

BUTIK KECIL DI PEKAN ‘JIN BERTENDANG’

“Betul ke kakak nak bukak butik pakaian kt Grik ni? Serius ke? Abh bukan apa.. tkut jadi biz syok sndiri..”

Itulah yg keluar dari mulut parent saya bila saya nyatakan hasrat utk bukak butik di Grik. Saya tau, mereka bukan x percayakan saya, cuma mereka mahukan yg terbaik utk saya. Mereka sayangkan saya dan xmahu saya kecewa.

“Ok takpe..kakak buat dulu, buktikan dulu..”, kata mereka, tanda green light utk saya mulakan cita2 saya.

Bagi saya, green light itu yg penting. Restu mereka, walaupun mereka mungkin berat hati utk membenarkan saya meneruskan niat saya..

Akhirnya, Disember 2012, secara rasminya Butik Nuruls Gallery di Grik, dibuka!

Butik Nuruls Gallery

 

Ya Allah, happy-nya rasa masa tu, susah nak cerita! Apa tidaknya..2 tahun bergelumang dgn pasar malam, siapa sangka akhirnya saya boleh bukak butik sendiri. Hasil susah payah saya meniaga di pasar malam, skrg Nuruls Gallery boleh bangga dgn kedainya sendiri..

Tapi…kegembiraan tu x lama. Sekejap je.

Makin besar bisnes kita, makin besar cabarannya. Skrg saya perlu berdepan dgn kos overhead yg tinggi pula. Bayar bil2 kedai, bayar staf..

Lebih teruk lagi, saya sangkakan bila bukak kedai, rmai la org nampak kedai saya, ramailah yg dtg.

Sangkaan saya MELESET sama sekali! Harapkan walk-in customer, mmg suam2 kuku jawabnya..

Saya dh mula risau. Ada sikit panik..

Pada masa tu saya decide, saya xleh tinggalkan terus market pasar malam saya. Saya tetap teruskan juga bukak khemah di pasar malam. Dari situ, saya bgtau customer2 saya, yg saya sekarang dah bukak butik. Kalau x, mereka x tahu yg skrg saya dah bukak butik..

Alhamdulillah, nampak perubahan sales di butik. Masa tu, sales di butik boleh dapat RM100-200 sehari. Ada masa nya, pernah cecah RM500 sehari! Wow! Saya happy sangat..skrg saya nampak jalan2 penuh kebahagiaan saya di butik, hee..

 

PERJUMPAAN YG MENYAKITKAN..

“Eah..ada mana tu? Jom lepak minum2..”

Mesej dari sorang kenalan lama. Kawan masa di zaman sekolah dlu..

“Waahh..best ni. Jumpa kengkawan lama. Aku pun xsabar nak cerita ttg bisnes aku skrg ni..”, bisik saya di dalam hati. Dan saya pun bersetuju utk join sesi reunion tu..

Perjumpaan diatur. Dan saya mmg terlalu excited utk berjumpa mereka.

Maka berkumpullah kami pada masa dan di lokasi yg ditetapkan.

Seriously, rupanya bukan saya je excited. Mereka semua pun sama! Masing2 nk melepaskan kerinduan masing..kisah2 lama di bukak semula. Yg kelakar, yg memalukan..semua cerita, sampai meleleh2 air mata sbb ketawa x ingat dunia..

Hinggalah…

“Eah, ko buat apa skrg?”, tanya seorang kawan.

“I meniaga sendiri. Jual pakaian muslimah. ”, saya jawab dengan senyuman, sambil mata dikecilkan. Xtau lah kenapa, saya suka buat mcm tu..

“Seriously? Bukak butik kat pekan Grik ni? Boleh hidup ke?”

Saya terdiam. Dalam hati saya kata..”WHAT??”

Bukan dia sorang sahaja rupanya..ada beberapa rakan lain turut mempersoalkan benda yg sama..

Saya terdiam. Membisu..xtahu apa nak dikata..

Terasa seolah macam…….

Mereka kemudian menukar topik. Masing2 bercerita tentang apa yg mereka tgh buat skrg. Masing2 bercerita tentang universiti mereka. Course yg mereka ambil. Kerjaya yg bakal mereka ceburi.

Semua hebat2 bunyinya.

Saya rasa semakin kerdil. Semakin rasa diri ini ‘nobody’. Rasa terlalu jauh level saya dengan mereka..sebab saya tau..saya budak kampung yg hanya blaja setakat level SPM je..

 

OTAK ROSAK..

Opss…bukan otak. Tapi mindset saya semakin ‘rosak’.

Apa yg berlaku dlm perjumpaan hari tu benar2 memberi tamparan berbisa pada mindset saya.

Tak cukup dengan itu..makin hari makin ramai pula org2 di sekeliling yg ‘seronok’ betul berikan kata2 acah2 concern..padahal, saya paham maksud mereka..mereka tidak percaya dengan kemampuan gadis kampung berkelulusan SPM sperti saya..

Dari hari ke hari, saya dengar je org mengata tentang saya..

“Bisnes bukak butik ni bukan senang Eah..”
“Boleh maju ke bisnes ko ni Eah?”
“Eah oh Eah..buat apa la ko bukak butik kt tempat jin bertendang ni..”

…dan macam2 lagi.

Dan..seolah2 macam betul je apa yg mereka katakan.

Semakin hari, sales di butik semakin drop. Customer membeli makin kurang. Org yg dtg kedai pun makin krik2.

Overhead makin tinggi. Income semakin jatuh ke bumi..

Dan akhirnya, ketika saya menutup pintu butik pada hari itu, terdetik di fikiran sya..

“Rasanya, memang betul apa yg mereka kata tentang aku dan bisnes yg aku buat ni..”

 

TITIK PERUBAHAN…

“Eah! Jom gi KL, ada program Sifufbads!”, sorg kawan mengajak saya.

“Apa tu??”, saya membalas. Mmg blur masa tu. Dan saya mmg x amik peduli sgt pun pasal digital marketing semua ni.

“Alaaa..malas la nk citer. Nah ko klik link ni, baca!”, si kawan memberikan URL tentang program tersebut.

Saya klik. Dan baca. Satu per satu.

Makin dibaca, makin laju jantung berdegup.

Apa tidaknya..setiap ayat2 yg ditulis di minisite program tersebut, memang betul2 kena setepek kat batang hidung sendiri!

Especially bila disebut tntang sales yg makin merudum..butik banyak yg tutup..PERRRGH!

“Yes!! Inilah yg aku cari! Mungkin ini boleh mmbantu selamatkan bisnes aku yg makin nazak ni..”, tiba2 terasa ada satu sinar harapan bkl menjelma, chewaahh.

“Mak2..jom pegi program ni mak. Program Sifufbads!”, cubaan manja mengajak mak sebagai peneman sejati.

“Haaaaaa…kan dari dulu mak dah kata. Pi la blaja dgn Sifufbads. Hari ni baru nak sedar diri..pi cepat daftar!”, mak membebel panjang..

Ya..mmg betul. Beberapa bulan lepas, mak mmg suruh saya pergi belajar dgn Sifufbads. Cuma masa tu saya x berminat lagi. Xde nafsu utk bangkit dan upgrade diri.

Tapi kali ni, saya tidak berfikir panjang lagi. Saya, adik dan mak sama2 pergi ke sana..

 

MULA BERGURU

Sejak kali pertama saya berguru dgn Sifufbads, mindset saya berubah 360 darjah!

Kalau dulu saya ‘termakan’ dengan kata2 org lain yg merendahkan kemampuan saya, kepercayaan mereka yg bisnes di Grik tu xkan lama dan x kemana..

Now, it’s different!

Bila Sifufbads tunjukkan steps-by-steps, teknik dan strategi yg selama ni xpernah terfikir dek akal fikiran saya, saya dapat rasa yg bisnes saya memang boleh pergi lebih jauh..

“Mak, kakak nk terus berguru dgn Sifufbads..kakak nampak bisnes Eah leh gi jauh slps ni, tapi…”, saya cuba sembunyikan masalah saya.

“Gi la kak…tentang kos tu, biar mak bantu ye.”, itulah naluri seorang ibu. Dia seolah2 faham apa yg terbuku di hati walapun tidak terungkap di mulut anaknya..

Maka bermulalah episod saya berguru dgn Sifufbads.

Boleh kata setiap bulan, ada je program Sifufbads yg akan saya ikuti. Betapa saya nak sangat2 ubah hidup saya, ubah pandangan org terhadap saya..Saya redah je dari rumah saya ke KL, walaupun terpaksa amik masa 4 jam setengah tau..

Dan belajar dgn Sifufbads ni bukanlah ‘sekali belajar terus kaya!’

No, no, no…

Tapi saya org yg x mudah putus asa. Saya nekad belajar bersungguh2. Setiap kali berguru, saya akan catit betul2, fahami betul2 apa yg disampaikan. Dan apa yg Sifufbads ajar, saya akan cuba apply sehabis baik..

Saya belajar, dan terus belajar..

Bulan pertama..saya masih merangkak mencari rentak..baru buat page! Baru nak start invite kengkawan jadi fans Nuruls Gallery..

Bulan kedua..mula belajar utk buat copywriting yg menusuk emosi. Sebelum ni ntah apa2 yg saya tulis..

Bulan ketiga..cuba praktiskan satu dua teknik fb ads yg saya faham..

Sehinggalah pada bulan ke-6….

 

NURULS GALLERY ‘NAIK HANTU’!

Owww..bukan Nuruls Gallery! Tapi customer yg dtg ke butik Nuruls Gallery!

Selepas 6 bulan belajar dan cuba praktiskan apa yg saya dpt dari Sifufbads, impak nya mula menunjukkan taring!

Butik mula diserbu customer.

Customer Nuruls Gallery ‘naik hantu’!

Dan saya xpernah sangka, butik saya yg duk jauh terceruk di kawasan jin bertendang ni, mula didatangi oleh customer yg sanggup datang dari jauh..ada yg datang dari Johor, Kelantan, Terengganu dan lain2..

Bila ditanya, dari mana tau ttg Nuruls Gallery ni?

“Ehh awak ni, mestilah dari fesbuk. Hee..”, jawab seorang pelanggan.

Oh ye..baru saya ingat. Masa buat iklan, saya target kan serata Malaysia..

Antara koleksi HOT yang banyak ‘menghantui’ fans Nuruls Gallery

Sales semakin baik..

Dlm masa sama, sales order secara online juga semakin menggila..

Terlalu banyak order sehinggakan ruang menjual di butik saya dijadikan tempat utk staf buat QC dan packing tempahan customer.

Staf terpaksa guna selling area untuk packing order

Tempahan online semakin meningkat

Makin hari makin banyak order. Ruang butik menjadi semakin sempit. Jadi saya buat keputusan utk sewa satu tingkat khas utk office dan online store sahaja.

Sewa tingkat baru, khas untuk ofis dan stok online

BYE-BYE EAH YG LAMA..

Kalau dulu, saya nak menggajikan staf pun susah. Saya hanya mampu gajikan sorg staf RM450 sahaja sebulan. Saya tau saya salah, tapi itu je yg mampu waktu tu..Tapi skrg alhamdulillah, saya dah ada 6 org staf dgn gaji yg ckup selesa utk mereka berkerja bersama saya.

Kalau dulu, saya lah yg design pakaian2 saya sendiri, sekarang saya dah ada fashion designer saya sendiri..alhamdulillah..

Kalau dulu, org kat Grik susah nak tau kewujudan butik saya, hari ni, satu Malaysia cari Nuruls Gallery ni..alhamdulillah..

Kalau dulu, sales sehari RM100-200 sehari..sekarang boleh capai 5 angka sehari..alhamdulillah..

Saya budak kampung yg hanya lepasan SPM sendiri tidak menyangka, yg saya sendiri mampu capai semua ini, alhamdulillah..

Apa yg penting, usaha dan kepercayaan kita utk berjaya.

 

PESANAN UTK SEMUA..

Yg pertama, jgn lah berkira utk dapatkan ilmu. Tidak ada ruginya kita melabur utk ilmu. Mungkin pada awalnya kita berat hati melabur utk ilmu, tapi kalau kita belajar bersungguh, ikhlas menuntut ilmu, dan praktiskan apa yg diajar, insyaAllah akan ada hasilnya..

Yg kedua, kena ada strategi! Meniaga bukan setakat bukak khemah, bukak butik, dan kemudian harapkan keajaiban customer datang dan order tinggi melangit. Tidak! Kena ada strategi yg betul. Inilah yg perlu kita belajar dari org yg lebih arif dan berpengalaman dari kita..
.
Yg ketiga, ubah diri! Tiada siapa yg boleh ubah diri kita melainkan kita sendiri. Jika dulu kita seorang yg negatif, mindset tidak percaya pada diri, maka kitalah yg bertanggungjawab utk ubah diri kita sendiri. Tidak guna belajar dgn segala mcm sifu, belajar itu dan ini, tapi jauh di sudut hati, kita tidak yakin pada kemampuan diri..

Semoga kisah saya ini, memberi harapan dan inspirasi, utk sama2 berjaya selepas ini. InsyaAllah..

 

=============

Fuhh..panjang pulak story kali ni. Apa2 pun, Sifufbads harapkan story kali ni mampu beri inspirasi pada anda yg masih tercari2 rentak utk mengubah bisnes dan diri..Sifufbads yakin, setiap dari kita mampu utk melakukan yg lebih baik dari apa yg kita sangkakan selama ni, betul?
.
Oh ye..ada yg alami story yg hampir sama mcm Eah ni? Apa yg dapat anda pelajar dari story kali ni? Cer share sikit..

 

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. […] yg asalnya berniaga di pasar malam, hari ni sudah mempunyai butik yg dikenali di serata Malaya. Klik sini kalau x pernah baca […]

  2. Sham says:

    Wow, bestnyer… sungguh terinspirasi… terbaik

Program @ Sifufbads

01/06/2018
Karnival Karangkraf X Sifufbads 2018
Perkarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Seksyen 15 Shah Alam

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Dalam bisnes ada masanya untungada masanya rugiTu dah jadi adat
  • Dalam hidup ni kita sentiasa belajarHari2 kita belajarCuma tinggal kita
  • Untuk buatkan produk lebih diterima ramaiAnda jual produk melalui MANFAAT
  • Jangan jual produk yg anda minat dan perlukan TAPI jual
  • Mula2 dulu Sifufbads ingatkan founder pada syarikat Faiza ni anak
  • EHHH COMELNYA AIR KOTAK NI!  Ni Kisah hari raya
  • Bila cerita sacrifice niMungkin tajuk ni sesuai founder pada supremeberries
  • Hari ni Sifufbads jelajah bumi Kota Kinabalu dlm seminar TDM
JOM SERTAI PROGRAM THE FOUNDR CHAPTER
JOM SERTAI PROGRAM THE FOUNDR CHAPTER

7 Sebab Kenapa Anda Perlu Ketahui Rahsia² Dalam THE FOUNDR CHAPTER ini, atau anda terus biarkan bisnes anda nyawa² iklan dan terus TERKUBUR..