“FOUNDER BUAT BISNES BERTAHUN2, XDE PROFIT, XDE SAVING RATUS2 K, BUAT PENAT JE BISNES NI!

DARI LINGKUP, NAIK MENCANAK2 BISNES PRINTINGNYA..” (korg patut tahu 9 kesilapan yg abe mey pnh buat, dan elakkannya).

 

Abe Mey ni founder kepada Sarman Printing. Korang kenal tak? Abe Mey masa join kelas sifu dlu (FOUNDER CHAPTER 2018) sales dia bukannya rendah. Bulanan cecah 200 ke 300k. Walaupun sale-nya tinggi, Abe Mey ni ‘struggle’ nak ‘maintain’ bisnes dia. Dengan komitmen mesin2 printingnya, staffnya, dengan profit marginnya, dan dia sebenarnya mcm ‘running‘ bisnes tanpa profit!  

 

Stress Abe Mey mase tu.. Dia kaji balik silap dia dan mula ‘improve’. Perbaiki balik satu persatu apa yang tak kena. Apa yang selama ni buat sales dia ‘stuck’, kenapa bisnes dia tak menjana profit. Dan dari semasa ke semasa, dia makin berjaya hari ni. Sekarang Sarman Printing ‘operate’ dengan 5 kilang printing. Sampaikan ada mesin yang nilai jutaan RINGGIT. Tim pun da lebih 50 orang. Revenue yang dulunya 200-300k (xde profit), harini dah atas 1juta (ada profit) dan baru2 ni oun dah ACHIEVE 1.7 JUTA!

 

Tapi itu cerita dulu…

 

Sekarang dah lain! 5 kali ganda ‘improvement’ dia! Sebab kan dia sanggup berubah, dan sebab tu jugaklah result dia berubah!


Apa kesilapan Abe Mey yang bole kita pelajari?

 

 

#1 COMFORT ZONE
Bila berharap pada repeat klien jer. Bila klien slow, dia juga jadi slow. Ini MUSTAHIL kalau nak kembangkan bisnes. Inilah yg Abe Mey ubah, dia tambah tim sales dia, bagi training cukup2 dan kat situ mula dia nampak perubahan sales dia, klien2 baru pun dah start meningkat.

 

#2 NO MARKETING
“Ala kalau dah bisnes servis, orang cari kita.. Buat apa nak marketing2?” Sebab tulah susah Abe Mey nak dapat klien baru. Bila dah ‘klorox’ kan dgn sifu, baru lah dia terus gigih kat marketing dia. Mula lah Abe Mey buat iklan, pakej untuk klien, dan dia dapat target niche yang betul. 

 

 

#3 NO BRANDING

Kalau marketing pn tak buat, apa lagi branding kan? Nak buat branding cmne pn tak tau. Lepas ikut cakap sifu, Abe Mey terus buat rebranding. Mula kita nampak signboard kilang kemain besar lagi.. dulu kecik jer kat atas pintu tu. Billboard pn da start naik dengan ‘tagline’-nya “Order hari ni, SIAP SEMALAM”..  Bila trust da meningkat pada brand kita baru senang nak taik lagi klien2 baru. 

#4 NO AGREEMENT

Kalau buat bisnes servis ni, agreement WAJIB ada. Baru klien tau kita ni serius berbisnes. Di sini la selalu sangkut payment kalau tak ada suma ni, itu jadinya atas kertas sales banyak, duit dalam company takde. Tak buat agreement, polisi, rules kpd klien. Kat sini slalu sangkut payment… Atas kertas sales byk, duit dlm company xde.

 

#5 NO TEAM MANAGEMANT

Kalau ‘manpower’ tak cukup, segala2nya perah pada tim sediada. Tim operation la buat marketing.. Buat sales.. Buat delivery. Sesebuah company kalau nak maju, dia mesti ada tim untuk nak support. Setiap tim pula mesti fokus pada ‘task’ masing2. Bila suma dapat kerjasama itu yang bole bawa company ke ‘level’ lebih tinggi. 

 

#6 NO LEADERSHIP

Abe Mey orangnya baik dan lembut hati. Awalnya dia tak berani sebab tak yakin pada diri. Bila leader tak ‘visionary’ tim pon akan cukup setakat jalan tugas kerja jer.. Suma nanti nak kena ‘monitor’, nak kena ‘guide’ dan nak kena ‘push’. Lepas belajar apa tu LEADERSHIP, Abe Mey jadikan tim2 dia laju sebab skrg da ada misi dan visi company. Smua staff dah tau apa tu ‘roll’ masing2 dalam company. Baru laju bisnes nak naik nnt.

 

#7 NO CASHFLOW

Kalau cashflow company tak terurus dengan baik, mmg susah bisnes nak berkembang. Apa2 bisnes pun yg kita buat, cashflow mesti diutamakan. Bila ada cashflow yang baik, mudah kita nak ‘plan’ bisnes nanti. Dari segi gaji, bajet marketing, dan investment company. Baru kita tak stress berbisnes. Sekarang Sarman Printing dah ada 5 kilang, lebih 50 pekerja, mesin yang nilai jutaan RINGGIT dan  branding dan marketing berterusan.. Itu semuanya lepas baiki cashflow company. 

 

#8 NO NETWORKING

Kalau takde circle yang positif.. bila kita down, takde orang bole support. Klien pun akan datang dan pergi.. Bila Abe Mey join sifuBad, dia mula build circle yang baru, terus bersemangat nak kejar cita2 dia dulu2 sebelum mula bisnes. Ini dia kekuatan inspirasi dan aspirasi yang ada dalam ‘crowd’ sifuBad. 

#9 NO FOCUS POINT

Abe Mey lepas dia belajar Pareto Law di sifuBad.. Game dia pun dah mula berubah. Dari semasa ke semasa dia LEBIH FOKUS DAN BINA klien2 JERUNG. Di situ bole nampak kekuatan brand dia dan lebih ramai lagi orang gunakan servis Sarman Printing. Kenapa kita berikan lebih tumpuan kepada klien2 JERUNG? Sebab dorang lah yang bagi revenue yang besar pada bisnes kita. 

 

Korang yang founder2 tu, cuba check, ada tak korang ada buat kesilapan2 mcm Abe Mey ni? Kesilapan no berapa tu?

 

Kadang2 kita tau kita buat silap, tp kita taknak berubah! Kadang2 pula kita nak ubah, tapi xtau camne nak ubah! So, apa patut buat?

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

Program @ Sifubad

28/11/2020
Marketing From Zero 2.0
Virtual Online

31/05/2020
Marketing from Zero
Online Webinar

25/04/2020
The Foundr 5.0
Online Webinar

Follow Instagram @sifubad

No images found!
Try some other hashtag or username
FROM ZERO 2021
FROM ZERO 2021
Adakah anda usahawan yang nak laju, maju & nak buat comeback 2021 ini? Dapatkan new formula untuk bisnes anda disini!

SAYA NAK, SIFU!