Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

5 Cara Bela & Belai Anak Ikan. Apa Kaitannya dengan FB Marketing?

Diterbitkan pada Oct 11, 2017 oleh

“Sifufbads !! Saya x bela anak ikan !! Apa maksud sifufbads ni ?!Berdosa taw sifufbads…”

Sblm Sifufbads kena ‘kecam’, meh Sifufbads clear-kan apa yg dimksudkan dgn ‘anak ikan’ ni… ‘Anak ikan’ ni mcm FANS atau FOLLOWERS fanpage korg ler.

Kalo ada ‘anak ikan’, confirm la kena ada ‘kolam’ tmpt dorg ‘berenang’..Dan ‘kolam’ tu pulak bgaikan FANPAGE korg.

Jadi..Today..Perhh speaking london lak.. sifufbads nk belanja korg semua cara2 nk manjakan ‘anak ikan’ korg semua..

Nk thu ke x? Kalo nk, jom baca sampai abes…

1# . LIKE MARKETING

Kalau tak da ‘anak ikan’, mcmna nak belai ye dak? so 1st things korg semua wajib buat, LIKE MARKETING. Tarik fans ke fanpage anda sebyk mgkin yg boleh. Paling kurang dptkan 3000 fans dulu pun ok, tp kalau boleh like marketing buat berterusan.

2# . CONTENT MARKETING

Dah ada ‘anak ikan’, mestilah kena bg makan kalau x, matilah ‘anak ikan’ tu. Kita curah kan kasih syg dgn bg mkn TIPS-TIPS / INFO / TUTORIAL yg RELEVAN dgn produk kita.

Something yg memberi manfaat kpd fans / pembaca2, kalau yg membaca dpt manfaat yg kita beri, ofcourse dorg nak kongsi dgn yg lain, jgn kata kongsi, secara x lngsung dorg msti suka ‘usha-usha’ fanpage kita.. Sama la mcm korg tgh baca skrg ni, salah satu cth content marketing.

Kadang2 org tak tahu nk buat nak buat content apa, yg paling penting content anda mstilah sesuatu yg org nak tahu, jgn belanja content2 yg cliche. Sy bg 1 contoh utk niche pakaian, anda blh buat topik sprti “7 JENIS TUDUNG YG SESUAI UTK PEREMPUAN YG MUKA BULAT”.

Ada faham?

#3 . CONSISTENT POSTING

Okay yg ni korg patut buat sbb ‘kacang’ je nk buat. Org ni suka tau bila kita slalu post, baru nmpk fanpage kita hidup. Plg minimum posting sehari sekali, kalau rajin boleh buat 3 posting sehari.

Antara post yg korg boleh buat ialah post TESTIMONI, xkisah la testimoni org tu sendiri ataupun screenshot & post AKTIVITI yg korg buat pd hari tersebut, cthnya boleh amik gambar stok / parcel korg yg byk masa nak pos laju tu, xpyh nak reka copywriting pnjang2, just make it SIMPLE & EASY.

4# . HIGH ENGAGEMENT

Engagement sgt diperlukan didlm fanpage. Kita kena la jaga ‘relationship’ diantara kita & fans. Buat dorg rasa dihargai, baru dorg setia dgn kita.

Engagement ada dlm byk bentuk, cthnya survey, contest, suruh org comment pd post2 tertentu & tanya soalan. Cth tanya soalan, ‘padukan’ content sesuatu posting anda dgn tanya soalan pd ayat2 terakhir posting anda.

Sbgi cth yg slalu korg baca,

“Dh baca? Dh faham? Dh Buat? Kalo dah buat, sila komen saya”

5# . RE-TARGETTING

Dlm fb ads, mmg kita boleh target fans sendiri atau org luar. Of course kalau kita target fans sendiri lebih tinggi conversion brbanding kalau nak compare dgn anda yg target bukan fans.

“Sbb apa sifufbads??” 

Sbbnya dorg tak kenal kita lagi, brand pun jarang nampak.. Faham ke faham?

Ok.. kalau korg dh bg ‘anak ikan’ korg ‘makan’ hari2, selalu jaga engagement dgn dorg, belai dorg dgn content-content yg ‘padu’, korg jual la apa pun confirm senang nak jual.

Korg buat iklan, target fans sendiri, lagi senang nk close sales. Lagi2 kalau mmg ‘die hard fans’ korg, ‘senafas’ je nak jual apa2. So, jaga lah fans anda ‘bagai menatang minyak yg penuh’

So, korg dh bleh faham ke?

Komentar (2)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!