BERANI GELARKAN DIRI ANDA SEBAGAI FOUNDER?? WAJIB BACA NI!

Sangat penting ye sebagai seorang founder utk ‘reflect’ semula diri kita dr masa ke semasa.. Ibarat mcm ‘software update’ lah. Klu phone ‘pop-up’ software update, kemain laju ye kita nak update.. jadi, mcm tu jugak lah dgn diri kita.. Kena lah rajin2 update diri kita sbg ‘LEADER’!

Harini kita semak satu2 samada kita ni bole di gelar Founder (LEADER) ATAU Founder NOT FOUND.

5 PERKARA HARUS ANDA KETAHUI UNTUK MENJADI FOUNDER YG BERJAYA.

#1. MINDSET

Nak jadi Founder (Leader) anda WAJIB utk ada mindset TRENDSETTER bknnya mindset seorang FOLLOWER (sesuai untuk Founder NOT FOUND). Nak jadi trendsetter ni anda kenalah berani berfikiran inovatif. Sentiasa ‘aware’ dgn perubahan masa dan trend. Kalau anda sbg follower, selalunya anda akan ketinggalan (tu sbb sales kadang2 krikk2.. founder2 lain yg berani dah TAPAU..)

#2. LEADERSHIP

Anda lah ketua dalam organisasi anda! Cth sbg Founder (Leader) ni, mesti ada misi dan visi yg JELAS! Bila ada misi dan visi, dan jelas kat semua staff2 kita barulah senang untuk capai target company. Mudah nnt nak monitor KPI dll. Tapi masih ramai lg founder2 yg tak ada misi dan visi (sesuai untuk Founder NOT FOUND).. “Ingat keluarkan produk, rekrut, pastu suh agent2 jualkan?” (Mslh besar kalau cmni!)

#3. SET THE RIGHT EXAMPLE

Founder (Leader) ni sentiasa tenang dan konfiden. Founder yg berjaya ni kena bersedia rempuh macam2 rintangan. Bila lalu cabaran2 yg susah, anda lah yg kne naikkan balik semangat tim2 anda dan ‘remind’ balik kepada misi dan visi company.. InshaaAllah apa2 pn yg berlaku kompem bole naik balik. Tapi.. kalau lalu cabaran2 yg susah, founder pn ikut haru biru sampai meroyan dekat SocMed ini lah yg dinamakan Founder NOT FOUND!

#4. INCREASE LEADERSHIP SKILLS

Founder yang berjaya sentiasa tingkatkan ilmu LEADERSHIP. Apa cara nak tingkatkan skill2 leadership kita?.. Founder2 yg berjaya byk membaca, ada byk buku yg bole improve-kan skills leaddership kita. Anda juga mesti join kelas2 yg sesuai berkenaan leadership. Kalau yg rasa dia dah ‘terer’ nk jadi FOUNDER tp byk lagi kelemahan2 dalam mengurus bisnes, itulah dia Founder NOT FOUND!

#5. POSITIVE ATTITUDE

Founder yg berjaya mestilah berfikiran optimistik! Cth skrg kita melanda lagi sekali ‘FULL LOCKDOWN’, Founder (Leader) akan nampak PELUANG, lebih ramai ada masa dengan SocMed.. macam2 strategi yg bole digunakan, bole tingkatkan value produk2 anda dan sbgnya. Kalau ikut juga perasaan dan meleteh sini sana kesusahan yg anda lalu.. itulah dia Founder NOT FOUND!

Sekarang bila dah semak balik status FOUNDER kita, TAHNIAH! kalau anda cukup kriteria sbg seorang FOUNDER (LEADER).

Jangan risau pulak bg sesiapa yg nampak masih ada lagi kelemahan2 utk nak bergelar FOUNDER.. Anda sentiasa bole berubah dan belajar macam mana nak jadi founder yg berjaya.

Komen skit anda “Founder (LEADER)” ATAU “Founder NOT FOUND”!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *