Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Jangan “Harakiri” Akaun FB Ads Anda…

Diterbitkan pada Nov 29, 2016 oleh

jangan-harakiri-akaun-fb-ads-anda

“Harakiri? Pebende Harakiri ni? Bahasa mana ni? First time dgr..tapi cam ngeri je bunyinye..”

Yes..mmg ngeri! Serius ngeri! Ngeri giler ahhh..

Klu anda semua nk tau, Harakiri ni satu istilah Jepun, yg membawa maksud..

AMALAN MEMBUNUH DIRI DGN CARA MEMOTONG PERUT! (errghh ngeri bila dibayangkan..)

X ckup dengan tu..ada seorang yg dipanggil Kaishakunin plak akan tolong tamatkan riwayat org tu dgn memenggal kepalanya..perghh dabel ngeri..

Tapi..tu dlu laa..zaman samurai dlu..korang sume pn blom lahir lagi..skrg Jepun moden dah xberapa wat lagi amalan ni. Klu ada pun, mmg jarang2 dengar..

“Fuhh lega dengar..tapi sifu, apa kaitannya dgn FB ads? Failed cmne skalipun iklan saya, xde la smpai nk harakiri..x cium bau syurga saya nanti, huhu..”

Ishhh..bukan Harakiri diri korang, tapi Harakiri akaun FB ADS korg tu!

Faham? Konpius? Haa garu la kepala korg yg x gatal tu..

Camni…

Bila wat FB ads, ada beberapa PANTANG LARANG yg wajib korg elakkan. Klu korg degil dan nak jugak langgar pantang larang ni, siaplah..

…Fesbuk dgn gumbiranya akan disapproved dan flagged akaun fb ads anda tnpa banyak soal. Yes, im serious!

Dats why korg wajib hadamkan post kali ni. Sbb klu korang ada wat, dan still langgar pantang larang ni, SAH korg mmg sedang meng-Harakiri-kan akaun fb ads anda..

So..pantang larang yg ke-tama adalah…….BACA GAMBAR2 SETERUSNYA k! Jgn malas..hee

Pssst..pantang larang ni jarang kami dedahkan. Pas hbs baca nnt, jgn SHARE tau kalau korg mmg suka nak berjaya sorang2…

#1: PROMOT PRODUK/SERVIS 18SX

2

Ni paling kritikal. Fesbuk mmg alergik bebenor dgn produk atau servis 18sx mcm ni. Ubat kuat, urutan batin, produk besarkan ‘aset’, miss v dan yg sewaktu dengannya. Dh mmg trmaktub dlm polisi fesbuk, produk2 cmni mmg kategori produk terlarang dijual guna fbads..

SOLUSI: Elakkan jual produk gini guna Fb Ads. Mmg ada sesetengah tu bjaya lepas, tapi bila kami follow page mereka, lama2 iklan dah x jalan. Ada tu hilang trus page nye. So, better cari produk lain. Sori..

#2: PAGE INFO X LENGKAP

3

Fesbuk sgt2 menjaga kastemer mereka, iaitu pengguna fesbuk secara keseluruhannya. Bagi mengelakkan pengguna trtipu dgn iklan2 yg keluar pada newsfeed mereka, pihak fesbuk akan wat random check pada page2 yg suspicious. Dan antara part yg mereka akan check adalah pada bahagian ABOUT.

Jika bahagian ini kurang maklumat, xmeyakinkan, meragukan, xde cara untuk contact dan sebagainya, jaga2 lah yek. Especially klu korg mmg jenis yg spend iklan fb ads dgn kos tinggi melangit..

SOLUSI: Lengkapkan bahagian About tu ye..jgn dibiar kosong…

#3: ACCOUNT BARU TERUS WAT IKLAN

4

Haaa..yg ni pn rmai student sifufbads wat sblm ni, dan jwbnya mmg trpaksa HARAKIRI akaun fbads tu. Kesian..

Kalau anda je wat akaun baru(fb profile yg baru) utk run fb ads, so rilex dlu. Jgn terus wat iklan guna akaun tu. Klu degil jugak nk wat, xleh sabo dah, jaga2 la..

Fesbuk leh detect tu sbg unusual activities. Akaun baru tiba2 wat iklan. Mmg fesbuk suspicious giler la..so plz beware..

SOLUSI: Kalau akaun baru, pastikan akaun tu di “hidupkan” dlm tmpoh seminggu dua. Add fren, like page2, join group2, Like, Komen, Share..bagi nampak mcm normal akaun.

Nama profile baru tu pn JANGAN la letak nama2 pelik – nama produk, nama karakter katun, ikon bola ke, Mawar Berduri ke, dan yg sewaktu dengannya..FAHAM?

#4: UP BAJET MENDADAK

5

Hoho..ni nampak cam bnda remeh, tapi plz la hati2. Bukan bahaya, tapi bahaya sesangat! Tau la musim gaji, tapi jgn gelojoh. Sblm2 ni budget iklan RM10, tup2 time gaji je tiba2 nk up smpai RM100 utk satu iklan! Sblm ni xpenah wat cmtu..

Hati2 beb, hati2..ni sume fesbuk kategorikan sbg Unusual Activities. X banyak soal..klu dorg detect je, bersedialah utk di-Harakiri…leh flagged trus..

SOLUSI: Up bajet sikit demi sikit. Mulakan dgn 1-2 kali ganda shj dr bajet asal. Satu lagi cara, duplicate je adset iklan yg dh ok tu. Ni lagi selamat..

#5: IKLAN DISAPPROVED BERULANG

6

Ok yg ni kena take note. Iklan dh disapproved kan? So rilex dlu. Cuba edit smula dan btolkan ikut apa yg fesbuk suggest.

Disapproved lagi? So dah, rilex trus beberapa jam. Xyah sentuh fb ads tu. Gi la wat bnda lain dlu..

Percayalah..klu korang wt ads tu berterusan, disapproved berulang2, hmm..account flagged is juz around the corner(speaking pulop)..

#6: GUNA KAD KREDIT YANG SAMA

7

Ok last but not least. Yg ni khas utk yg dah kena Flagged.

ELAKKAN guna kad kredit yg sama dgn akaun yg dh kena flagged sebelum ni. Elakkan..

Kalau guna juga, mmg x lama la..kejap lagi leh kena flagged balik. Percayalah…

SOLUSI: Guna kad kredit lain. Leh try virtual credit card spt Airasia Ezpay..last choice, leh try guna payment method jenis Perbankan Internet..

Oklah..tu je smpat nk share kali ni..ekceli ada bnyak lagi..tapi x dan nk share dlm post ni.

Jgn SHARE post ni klu korg rasa artikel ni ntah apa2..x best..xde value..xleh mmbantu korg..ingat tau..

Komentar (2)

  1. Aqif

    Salam. Alangkah baiknya sekiranya bahasa yang digunakan di sini berada pada tahap standard agar sesuai dibaca oleh semua peringkat umur. Contohi blog seperti majalahniaga.com dan amanz.my dan blog2 lain yang menggunakan bahasa standard. Bahasanya sedap dibaca dan mudah difahami.

  2. anas

    Sifu.. saya baru beli fanpage yang mempunyai agak banyak likes. fanpage tu sebelum ni adalah page komedi. Saya nak tukar page tu kepada bisnes page. so nak tanya sifu, sebagai permulaan, apakah perkara yang perlu saya buat sebelum jalankan fb ads ?

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!

[contact-form-7 id="980" title="Footer Form"]