Data Iklan Dah Cantik, Tapi Respons Krik Krik Je. Apa Nak Buat Ni?

Siapa kt sini, iklannya like byk tp wassap/pm masuk ‘sepoi2 bahasa’?

“Saya Sifufbads!..saya!”

Utk anda yg masalah ni, WAJIB baca sampai abehh..jgn skip..

“Ok Sifufbads, sy dh ready nk baca ni..”

Sifufbads nk ‘hidangkan’ 5 steps WAJIB yg patut anda buat bila iklan anda dh krik2..

  • ADJUST HEADLINE – First2, anda kena check balik headline copywriting anda..adakah headline anda ‘kelaut’ ataupon tak? Tahukah anda? Headline adalah penentu 70~90% sales anda..ni bukan AUTA tp FAKTA. So..Headline sgt penting..

Anda juga wajib check balik copywriting anda dibahagian FAB, atau pon nama lain ‘body’ copywriting..

“Tp Sifufbads, saya tk pandai buat copywriting?”

Cadangan Sifufbads, mudah jer..Anda patut dapatkan buku Copywriting Sifufbads ni dgn segera kalo tk nk sales anda terus kelaut. Sbb buku ni boleh ‘ajar’ anda, mcm ne nk hasilkan copywriting tahap pro..

“Baik Sifufbads”

Seterusnya…

  • OFFER – Cuba anda check balik, adakah offer anda bg tu bleh buat audience tertarik dan rasa nak dapatkan produk anda?…Kebanyakkan org membeli disebabkan oleh offer ..betul tak?

“Betul Sifufbads, sy slalu ambik mudah part ni..”

Okeh..lps ni, mantopkan bahagian offer..

Cara nk mantopkan part offer ni, dgn tmbh element2 URGENCY dgn SCARCITY..

“Uishh..bende pe tu Sifufbads?”

Urgency dgn Scarcity ni ‘penambah rasa’ utk offer anda td..

“Sifufbads, boleh explain sikit ttg urgency dgn scarcity tu?”

Boleh..URGENCY ni digunakan utk ‘memaksa’ audience buat tindakan dgn segera..sbg cth:

OFFER NI HNYA DIBUKA SEHINGGA 21/3/2017(SELASA), JAM 5 PTG..

Cth lain lagi..

OFFER NI AKAN DIBUKAK HARI NI JER, TEPAT 9 PAGI. TP TK LAMA, IA AKAN DITUTUP TEPAT JAM 10 PAGI ESOK..

“Ok faham Sifufbads, macam ne plak dgn scarcity?”

SCARCITY ni anda gunakan utk’menakutkan’ audience anda..

“Haa..menakutkan audience? boleh ke?

Boleh!..cuma takut2 kan dgn ayat jer…Sbgai cth..

SELEPAS CUKUP KUOTA, JUALAN PECAH WALLET NI AKAN DITAMATKAN. UPDATE TERKINI, STOK HANYA TINGGAL 27 UNIT SAJA LAGI.

Cth yg lain lagi..

ANDA BOLEH TEMPAH ESOK, TP SAYA MINTA MAAF SBB BONUS SUDAH DITAMATKAN

Skrg..anda faham ke faham?

“Oooo..baru ler faham Sifufbads”

Seterusnya..

  • BANYAKKAN TESTIMONI – Utk buatkan trust utk produk/servis anda meningkat lebih sekali ganda, cuba bykkan testimoni..tk kira ler testimoni berbentuk gambar atau pon video..yg penting nmpk real dan boleh buat audience anda percaya dgn anda..

Sbgai contoh, anda boleh refer page Minara HQ sbgai contoh…mereka byk memasukkan testimoni dari customer utk yakin bkal pembeli..dan hasilnya, sales meningkat tiap bulan.

Mengikut survey yg Sifufbads jalankan, 36.59% pembeli membeli lepas ‘terinspirasi’ dgn testimoni yg banyak..

  • GUNA BAHASA AUDIENCE – Okey, ni penting..Dlm copywriting dan time nak close sales, anda kena guna bahasa audience utk nmpk lebih real dan lebih ‘mesra alam’..jgn sesekali guna bahasa baku..Satu lg,INGAT!..Org tak suka deal dgn robot..tp org lebih selesa deal dgn org..

“Sifufbads, ada tips ttg bhasa audience ni?”

Tipsnya mudah ja..

Guna bahasa yg anda selalu cakap hari2..dan paling penting audience faham yg anda cuba nk sampaikan..jgn terlalu guna ayat bdak2 wicet..nnt audience ‘lari’ sbb tk faham bahasa anda tu..

Wokey..last skali…

  • GAMBAR – Gambar sgt penting dlm sesuatu iklan..Gmbar yg menarik, relevan dan beremosi akan membuat audience anda lebih ‘tertarik’ utk mendapatkan produk anda..

Utk nampakkan gambar dan video anda lebih menarik dan real, cuba gunakan camera DLSR..sbb camera DLSR ni gmbarnya lebih sharp dan berkualiti berbanding smartphone anda..Secara tk lgsg, buatkan audience anda lebih tertarik dan percaya…Elakkan menggunakan gambar direct dari Google…utk mengelakkan trust dgn produk/servis anda berkurang..

Sbgai contoh, anda boleh refer page Garsa Kicthen…kebanyakkan gambar yg gunakan mempunyai kualiti yg baik..

Ok settle..bab ni…

Amacam? Faham? Dpt idea tk?

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. […] post Data Iklan Dah Cantik, Tapi Respons Krik Krik Je. Apa Nak Buat Ni? appeared first on […]

  2. Nik says:

    HI Sifufbads, name saya Nik, saya baru launch bisnes baru dalam FB, sebelum ni saya ada experience buat bisnes dalam FB dengan partner, tapi masa tu partner saya yang buatkan semua Ads, saya yang buat Front Line dan postings, sekarang saya sudah lancar bisnes sendiri saya dan buat ads sendiri juga, bisnes saya positif tapi ads saya rasa tidak cukup lagi focus sebab post saya ada banyak komen-komen PM dan likes dan shares juga, tapi hari hari saje ade 1-2 sales, boleh tak Sifu beritahu saya apa masalah saya ?

Program @ Sifufbads

01/06/2018
Karnival Karangkraf X Sifufbads 2018
Perkarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Seksyen 15 Shah Alam

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Ramai usahawan diuji teruk dlm bisnes Buat apapun tak menjadi
  • Untuk kuatkan TRUST orang pada brand anda di onlineAnda sebagai
  • Untuk WIN dlm bisnesLagi2 yg ramai pesaingContent marketing adalah penyelamat
  • Bagaimana founder nfhboutiquegallery yg baru berumur 25 thn ini generate
  • Pernah tak korg tgok satu2 produk atau tgok mana2 kedai
  • Wanita ni pernah masuk lokap gara2 gagal bayar KWSP pekerjaTapi
  • Siapa cakap student tak boleh buat sales 6 angka sebulan?
  • Urang lain mau jd founder kamu jadi founder jugak! Tapi
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!