BAGAIMANA CARA UNTUK HASILKAN SOCIAL MEDIA MARKETING PLAN 2018?

Untuk nampakkan brand anda terus wujud dalam social media..Ofkos, anda wajib susun rencana atau plan untuk terus ‘market-kan’ brand anda..Lagi2 pada tahun 2018 yang mencabar habis ni..Setiap action yang berlaku dalam social network anda, sepatutnya dah ada dalam planning..Ni bermaksud, setiap posting, reply, like dan komen dah ada dalam planning…

Mungkin bila dengar ayat2 kat atas ni, nampak macam agak susah…Untuk nampak konsisten dalam social media, planning memang kena ada..Disini, ada beberapa langkah untuk anda hasilkan social media marketing anda sendiri..

APA ITU SOCIAL MEDIA MARKETING PLAN?

Social media marketing plan ni adalah summary pada semua plan yang akan dibuat dan dah dibuat…Plan tersebut akan membantu anda dalam marketing..

1# BINA OBJEKTIF DAN TUJUAN SOCIAL MEDIA MARKETING

Tiap strategi marketing mesti ada objektif dan target yang nak dicapai..Sama gak dengan social media marketing ni..Antara keypoint untuk dapatkan target yang effective, anda kena ada KPI atau guideline untuk ukur sama ada kempen marketing berjaya atau tidak..

Cara mudah untuk start, anda boleh cuba list down at least 3 target..Contohnya.. Setiap posting, jumlah engagement seperti like mesti lebih 1000 likes, 100 komen dan 100 share..Bila anda ada KPI seperti ni, mudah untuk anda buat analysis dan improvement..

2# SEDIAKAN TEMPLATE UNTUK ‘AUDIT’ PERFORMANCE SOCIAL MEDIA.

Untuk improve performance social media anda, ofkos anda kena mula dengan check atau ‘audit’ terlebih dulu..Dari situ, mudah untuk anda analysis dan buat improvement pada setiap social media anda..InsyaAllah, dalam post2 akan datang, Sifufbads akan cuba kongsikan contoh template untuk social media planning..

3# IMPROVE PERFORMANCE SOCIAL MEDIA ANDA..

Setiap platform social media pasti berbeza game-nya..Tiap platform ada target audience yang berbeza dan cara untuk ‘handle’ pun lain..Untuk improve performance, InsyaAllah Sifufbads akan keluarkan artikel lain..Kalo nak diskuss kat sini..mmg panjang ler..

4# TEST, ANALYSIS DAN ADJUST PLANNING 

Untuk buat adjustment pada social media, ofkos anda kena consistent testing..Dari testing yang buat, baru mudah untuk anda buat adjustment pada marketing planning..Kalo dari segi posting, mungkin anda improvement pada gambar, video, CTA atau copywriting..

Untuk orang baru, mungkin anda agak pening sikit..Tapi ia sangat penting untuk brand dan bisnes..Semoga sharing ni beri manfaat pada anda dan bisnes anda..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Terima Kasih… sangat bermanfaat

    Perfume Malaysia

Program @ Sifufbads

29/09/2018
HIIM PREMIER
IDCC Shah Alam

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Apa maksud 3 Jari tuuu  SWIPE LEFT  Penting
  • WALAUPUN KEDAI PERNAH DISIHIR ITU TIDAK MENJADI NOKTAH UNTUK BOOST
  • Nak jual produk of course la kene ada knowledge pasal
  • Adat berniaga pasti akn ada masalah yg datang Susah nak
  • Antara sebab susah nak closing adalah kerana prospek tak nampak
  • DULU PERNAH KENE TIPU LESAP BERPULUHPULUH RIBU DUIT TAPI SEKARANG
  • NOW OPEN  KINI SEAT ROI CHAPTER CLASS DAH DIBUKA!
  • NOW OPEN  KINI SEAT ROI CHAPTER CLASS DAH DIBUKA!
  • NOW OPEN  KINI SEAT ROI CHAPTER CLASS DAH DIBUKA!
[Free Video] Founder’s Foundation
[Free Video] Founder’s Foundation

Didedahkan! Founder’s Foundation Video Yang Bakal Menyelamatkan dan “Mengangkat” Bisnes Anda dari Hampir Mati Kelemasan di Benam Lumpur! Anda bakal pelajarinya dalam video bersiri ini.. dan ianya PERCUMA jer..