BAGAIMANA CARA UNTUK HASILKAN SOCIAL MEDIA MARKETING PLAN 2018?

Untuk nampakkan brand anda terus wujud dalam social media..Ofkos, anda wajib susun rencana atau plan untuk terus ‘market-kan’ brand anda..Lagi2 pada tahun 2018 yang mencabar habis ni..Setiap action yang berlaku dalam social network anda, sepatutnya dah ada dalam planning..Ni bermaksud, setiap posting, reply, like dan komen dah ada dalam planning…

Mungkin bila dengar ayat2 kat atas ni, nampak macam agak susah…Untuk nampak konsisten dalam social media, planning memang kena ada..Disini, ada beberapa langkah untuk anda hasilkan social media marketing anda sendiri..

APA ITU SOCIAL MEDIA MARKETING PLAN?

Social media marketing plan ni adalah summary pada semua plan yang akan dibuat dan dah dibuat…Plan tersebut akan membantu anda dalam marketing..

1# BINA OBJEKTIF DAN TUJUAN SOCIAL MEDIA MARKETING

Tiap strategi marketing mesti ada objektif dan target yang nak dicapai..Sama gak dengan social media marketing ni..Antara keypoint untuk dapatkan target yang effective, anda kena ada KPI atau guideline untuk ukur sama ada kempen marketing berjaya atau tidak..

Cara mudah untuk start, anda boleh cuba list down at least 3 target..Contohnya.. Setiap posting, jumlah engagement seperti like mesti lebih 1000 likes, 100 komen dan 100 share..Bila anda ada KPI seperti ni, mudah untuk anda buat analysis dan improvement..

2# SEDIAKAN TEMPLATE UNTUK ‘AUDIT’ PERFORMANCE SOCIAL MEDIA.

Untuk improve performance social media anda, ofkos anda kena mula dengan check atau ‘audit’ terlebih dulu..Dari situ, mudah untuk anda analysis dan buat improvement pada setiap social media anda..InsyaAllah, dalam post2 akan datang, Sifufbads akan cuba kongsikan contoh template untuk social media planning..

3# IMPROVE PERFORMANCE SOCIAL MEDIA ANDA..

Setiap platform social media pasti berbeza game-nya..Tiap platform ada target audience yang berbeza dan cara untuk ‘handle’ pun lain..Untuk improve performance, InsyaAllah Sifufbads akan keluarkan artikel lain..Kalo nak diskuss kat sini..mmg panjang ler..

4# TEST, ANALYSIS DAN ADJUST PLANNING 

Untuk buat adjustment pada social media, ofkos anda kena consistent testing..Dari testing yang buat, baru mudah untuk anda buat adjustment pada marketing planning..Kalo dari segi posting, mungkin anda improvement pada gambar, video, CTA atau copywriting..

Untuk orang baru, mungkin anda agak pening sikit..Tapi ia sangat penting untuk brand dan bisnes..Semoga sharing ni beri manfaat pada anda dan bisnes anda..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

Program @ Sifufbads

01/06/2018
Karnival Karangkraf X Sifufbads 2018
Perkarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Seksyen 15 Shah Alam

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Apa yg dibuat Sifu Munir time2 nk raya nih? Ada
  • Brand marketing bukan lah bertujuan untuk salesTapi untuk awareness pada
  • Dah nak raya pun masih ada shoot video lagi? Agak2nya
  • Buku 117 online branding utk kuota yg terakhir Check link
  • Buku 117 online branding utk kuota yg terakhir Check link
  • Buku 117 online branding utk kuota yg terakhir Check link
  • Buku 117 online branding utk kuota yg terakhir Check link
  • Buku 117 online branding utk kuota yg terakhir Check link
  • Buku 117 online branding utk kuota yg terakhir Check link
JOM SERTAI SEMINAR TEKNIK DIGITAL MARKETING
JOM SERTAI SEMINAR TEKNIK DIGITAL MARKETING

Jika Sifufbads buat kelas khas, yang dinamakan Teknik Digital Marketing (TDM), untuk boostkan lagi sales anda sehingga 2 – 3 kali ganda, dengan teknik Digital Marketing, adakah anda sanggup invest? Jika ya -> isikan NAMA, EMEL & NO HP anda sekarang untuk dapatkan info lanjut..