BAGAIMANA CARA UNTUK HASILKAN SOCIAL MEDIA MARKETING PLAN 2018?

Untuk nampakkan brand anda terus wujud dalam social media..Ofkos, anda wajib susun rencana atau plan untuk terus ‘market-kan’ brand anda..Lagi2 pada tahun 2018 yang mencabar habis ni..Setiap action yang berlaku dalam social network anda, sepatutnya dah ada dalam planning..Ni bermaksud, setiap posting, reply, like dan komen dah ada dalam planning…

Mungkin bila dengar ayat2 kat atas ni, nampak macam agak susah…Untuk nampak konsisten dalam social media, planning memang kena ada..Disini, ada beberapa langkah untuk anda hasilkan social media marketing anda sendiri..

APA ITU SOCIAL MEDIA MARKETING PLAN?

Social media marketing plan ni adalah summary pada semua plan yang akan dibuat dan dah dibuat…Plan tersebut akan membantu anda dalam marketing..

1# BINA OBJEKTIF DAN TUJUAN SOCIAL MEDIA MARKETING

Tiap strategi marketing mesti ada objektif dan target yang nak dicapai..Sama gak dengan social media marketing ni..Antara keypoint untuk dapatkan target yang effective, anda kena ada KPI atau guideline untuk ukur sama ada kempen marketing berjaya atau tidak..

Cara mudah untuk start, anda boleh cuba list down at least 3 target..Contohnya.. Setiap posting, jumlah engagement seperti like mesti lebih 1000 likes, 100 komen dan 100 share..Bila anda ada KPI seperti ni, mudah untuk anda buat analysis dan improvement..

2# SEDIAKAN TEMPLATE UNTUK ‘AUDIT’ PERFORMANCE SOCIAL MEDIA.

Untuk improve performance social media anda, ofkos anda kena mula dengan check atau ‘audit’ terlebih dulu..Dari situ, mudah untuk anda analysis dan buat improvement pada setiap social media anda..InsyaAllah, dalam post2 akan datang, Sifufbads akan cuba kongsikan contoh template untuk social media planning..

3# IMPROVE PERFORMANCE SOCIAL MEDIA ANDA..

Setiap platform social media pasti berbeza game-nya..Tiap platform ada target audience yang berbeza dan cara untuk ‘handle’ pun lain..Untuk improve performance, InsyaAllah Sifufbads akan keluarkan artikel lain..Kalo nak diskuss kat sini..mmg panjang ler..

4# TEST, ANALYSIS DAN ADJUST PLANNING 

Untuk buat adjustment pada social media, ofkos anda kena consistent testing..Dari testing yang buat, baru mudah untuk anda buat adjustment pada marketing planning..Kalo dari segi posting, mungkin anda improvement pada gambar, video, CTA atau copywriting..

Untuk orang baru, mungkin anda agak pening sikit..Tapi ia sangat penting untuk brand dan bisnes..Semoga sharing ni beri manfaat pada anda dan bisnes anda..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

Program @ Sifufbads

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

27/01/2018
Seminar Online Marketing Branding Kickstart (OMBK) 2018
IDCC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Lebih byk org yg kita doakan insyallah lbh cpt juga
  • Alhamdulillah Rezeki Bila rezeki dtg ianya dgn izin Allah Betul
  • Tak byk org yg excited hari Isnin ni termasuk org
  • Tak lama dah Rahsia2 online branding yg bkl menaikkan
  • Dtg teman org ke Anugerah Personaliti Industri Usahawan Malaysia
  •  GENG KASI LANGGAR INI TEMPAT KASI SENGATT Dlm
  • Tahniah to jaziraorange atas kejayaan menerima award Inovasi Produk Penjagaan
  • Dari Drebar Bas Ke Jutawan Perfume Live esok SifuTalk bersama
  • on9branding in the making Belanja skit sifufbads
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!