BAGAIMANA CARA UNTUK HASILKAN SOCIAL MEDIA MARKETING PLAN 2018?

Untuk nampakkan brand anda terus wujud dalam social media..Ofkos, anda wajib susun rencana atau plan untuk terus ‘market-kan’ brand anda..Lagi2 pada tahun 2018 yang mencabar habis ni..Setiap action yang berlaku dalam social network anda, sepatutnya dah ada dalam planning..Ni bermaksud, setiap posting, reply, like dan komen dah ada dalam planning…

Mungkin bila dengar ayat2 kat atas ni, nampak macam agak susah…Untuk nampak konsisten dalam social media, planning memang kena ada..Disini, ada beberapa langkah untuk anda hasilkan social media marketing anda sendiri..

APA ITU SOCIAL MEDIA MARKETING PLAN?

Social media marketing plan ni adalah summary pada semua plan yang akan dibuat dan dah dibuat…Plan tersebut akan membantu anda dalam marketing..

1# BINA OBJEKTIF DAN TUJUAN SOCIAL MEDIA MARKETING

Tiap strategi marketing mesti ada objektif dan target yang nak dicapai..Sama gak dengan social media marketing ni..Antara keypoint untuk dapatkan target yang effective, anda kena ada KPI atau guideline untuk ukur sama ada kempen marketing berjaya atau tidak..

Cara mudah untuk start, anda boleh cuba list down at least 3 target..Contohnya.. Setiap posting, jumlah engagement seperti like mesti lebih 1000 likes, 100 komen dan 100 share..Bila anda ada KPI seperti ni, mudah untuk anda buat analysis dan improvement..

2# SEDIAKAN TEMPLATE UNTUK ‘AUDIT’ PERFORMANCE SOCIAL MEDIA.

Untuk improve performance social media anda, ofkos anda kena mula dengan check atau ‘audit’ terlebih dulu..Dari situ, mudah untuk anda analysis dan buat improvement pada setiap social media anda..InsyaAllah, dalam post2 akan datang, Sifufbads akan cuba kongsikan contoh template untuk social media planning..

3# IMPROVE PERFORMANCE SOCIAL MEDIA ANDA..

Setiap platform social media pasti berbeza game-nya..Tiap platform ada target audience yang berbeza dan cara untuk ‘handle’ pun lain..Untuk improve performance, InsyaAllah Sifufbads akan keluarkan artikel lain..Kalo nak diskuss kat sini..mmg panjang ler..

4# TEST, ANALYSIS DAN ADJUST PLANNING 

Untuk buat adjustment pada social media, ofkos anda kena consistent testing..Dari testing yang buat, baru mudah untuk anda buat adjustment pada marketing planning..Kalo dari segi posting, mungkin anda improvement pada gambar, video, CTA atau copywriting..

Untuk orang baru, mungkin anda agak pening sikit..Tapi ia sangat penting untuk brand dan bisnes..Semoga sharing ni beri manfaat pada anda dan bisnes anda..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Terima Kasih… sangat bermanfaat

    Perfume Malaysia

Program @ Sifufbads

18/04/2019
The Foundr Chapter 2.0
Sifufbads Academy

12/04/2019
SifufBads Premium Workshop
SifufBads Academy

19/03/2019
INSTAT
SifufBads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • ILMU MANTAP KEWANGAN SELAMAT  Haaa setuju ke setuju sangat
  • Mesti korang perasan kan    Ada satu masa
  • Ramai yg diuji dgn kejayaan demi kejayaan byk duit byk
  • BENDA YG DULUNYA BERKESAN BELUM TENTU BERKESAN SEKARANG  Psst
  • Ibu nak ada penyambung legasiIbu nak kumpulkan The True Warrior
  • Harini Sifu nak share sikit story tentang abdulbas1t yg expert
  • Harini Sifu nak share sikit pasal orang hebat dalam gambar
  • NOW OPEN  SEAT DIGITAL MILLIONAIRE CONFERENCE 2019 KINI DIBUKA!
DIGITAL MILLIONAIRE CONFERENCE
DIGITAL MILLIONAIRE CONFERENCE

1st Time, Lebih 26 Speaker Dari ‘Circle SifufBads’ Dibawakan XCLUSIF Selama 3 Hari Berturut2, Bukan Saja Untuk Bantu Anda UPkan SALES & Tingkatkan PROFIT Tapi Juga KEKAL LAMA Dalam Bisnes. Lengkapkan form di bawah untuk info lanjut..