KETAHUI 3 ‘M’ INI KALAU TAKNAK BISNES ANDA JATUH

Berbisnes ni nampak je mudah tapi hakikatnya perlukan masa, kerja keras, usaha & komitmen untuk bina company yang berjaya. Tengokla brapa ramai yang dah lama dalam bisnes tapi turun naik?sustain? ada ‘bocor’ sana sini.. ? management masih lemah?

Ada yang baru start tapi terpaksa tutup kedai lepas 2 3 bulan. Ianya bukan salah produk maupun salah jiran sebelah. Tapi mungkin kadang2 terlepas pandang benda2 penting sebelum & selepas berbisnes.

Jom baca 3’M’ ni supaya anda lebih berhati-hati n take action cepat!

1. MENCARI Vs MENUNGGU

Zaman dah masuk era digital, banyak benda dah berubah (mketing,managemt,trend, presentation n etc) manusia pun dah brubah, prasan kan? So anda perlu bertindak pantas, pntas mencari peluang yang ada sbelum pesaing bertindak & start MENCARI, instead of hanya MENUNGGU customer beli produk/servis anda tu tiap2 hari tanpa strategi lain.

Anda kena start mcari ilmu (research/buat swot & etc) ‘cari gali’ apa yang boleh improve lagi untuk perkembangan bisnes. Bahkan ada banyak kursus/seminar yang disediakan diluar sana termasuklah yg berbayar maupun percuma. Yg penting cari ilmu dulu, belajar dengan mana2 mentor yg dah proven. InshaAllah akan nmpak jalan dengan mudah.

2. MELETOPKAN VS MENYIMPAN

Elakkan hanya prepare 1 planning sahaja untuk ‘letopkan’ produk anda. Sentiasa bersedia dengan 2-3 backup plan yang lain. Kalau plan A tak jalan, at least anda ada backup lain (Sediakan yearly/quarter planning juga). Dan dalam bisnes ni kena berseni & kreatif, perlu cari kelainan untuk perkembangan bisnes.

Nak ‘letopkan’ bisnes lagi, rekrut agent. Agent ni dapat bantu naikkan brand anda. Jadi tak perlulah anda ‘menyimpan’ terlalu lama produk dalam stor! Cuba bayangkan anda ada 100 agent di seluruh Malaysia & 100 orang tu promote produk anda? Jimat masa & kos kan? Tapi make sure, marketing konsisten ya! wajib..

3. MENGURUS VS MENGABAIKAN

Bila da ada company, ofkos management tu penting,team perlu diurus dengan bijak. Spya takda masalah dengan team keluar masuk. That’s y ilmu leadership tu pnting! .

Founder yg terbaik adalah founder yang melahirkan leader dari kalangan teamnya. Ini termasuklah agent & stokis juga. Bila anda abaikan perkara2 penting ni lah yg kadang boleh effect bisnes.

Hope dapat sesuatu dri post kali ni.,yang RAJIN baca smpai abis cer komen ‘DONE!’ (yg baca smpai abis, korang memang thorbaik & Smoga bisnes makin grow)

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

Program @ Sifufbads

21/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

20/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

19/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

Follow Instagram @sifufbads

  • Pernah dengar tak omputeh cakap mcm ni start now
  • Biarlah gambar berbicaraYang ada kedai mcm ni lah situasi selalu
  • Setuju ke setuju sangat dgn Mr Robert ni?? Sifufbads yakin
  • 80 prospek akan beli lps mreka baca review atau feedback
  • THINK OUTSIDE THE BOX! Setuju ke kurang setuju
  • Jadi Founder bisnes ni nampak mcm best jermcm femes jerTapi
  • Sape sangka impian yg kita harapkan masa kecik2 dlu akn
  • BISNES BARU UP TAPI BELUM LAUNCH DAH SOLD OUT?! APA
57 BUKU MARKETING SI PEMALAS
57 BUKU MARKETING SI PEMALAS

Khas untuk anda yang rasa marketing tu leceh.. tak penting.. dan menyusahkan hidup. Ada lebih 50 strategi yang anda boleh terokai.. ianya straight forward dan mudah faham.. simple trick but very powerful! Isi Form di Bawah Sekarang!