Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

7 Trik Shoot Gambar Yang Berkualiti dengan Hanya Guna Smartphone Je

Diterbitkan pada Oct 18, 2017 oleh

NI SEYES!!! Gambar sgt mainkan peranan dlm sesuatu iklan di FB..Dgn gambar jer, dh boleh CONVERT prospek kpd customer dlm masa 3 second jer..BETUI Sifufbads tk auta ni..

Mmg betul, kalo nk dptkan GREAT PHOTO, anda kena da camera yg POWER mcm DLSR dan software utk edit gambar..Ofkos semua ni mmg TAKE TIME dan byk guna TENAGA utk belajar kendian dptkan ‘tune’ yg cun..

TAPI..Skrg kn dh ada smartphone yg ada apps utk edit gambar…So, guna phone pn dh ckup OKAY utk korg yg masih BEGINNER kan..

So today, Sifufbads nk kongsikan 7 tricks & tips bagaimana nk dptkan gambar yg berkualiti dgn guna smartphone jer…

Mgkin 7 tips ni mampu bantu korg JIMATKAN kos, masa dan tenaga..Nk thu ke? Btul ke?Kalo btul, jom tgk 7 tricks dgn tips tu kt bwh..

1# – GUNA GRIDLINES UNTUK DAPATKAN BALANCE SHOT

Slh satu cara plg mudah utk improve gambar korg, dgn TURN ON camera gridlines dan gunakan “rule of thirds”..

Bgaimana nk switch on GRIDLINES ni? Mudah jer..

-> iPhone: Pegi kt “settings”, pilih “Photos & Camera” kendian turn on “Grid”.

-> Android: Download camera app, pegi ke “setting”, pastu plih “gridlines” dan ON-kan..

2# – FOKUS PADA 1 SUBJEK

Utk dptkan gambar yg menarik, cuba korg FOKUSKAN pd subject2 yg menarik..Antara tips yg blh korg gunakan, lps korg ambik gambar, korg blh edit gmbr tersebut dgn guna apps..

Anda blh ADJUST on brightness, contrast & saturation..

Semua hnya guna app kt smartphone korg jer..

3# – BERMAIN DENGAN REFLECTIONS

Antara medium yg blh korg jd bhn/subject utk reflection adalah lopak2 air, cermin, cermin mata, glass minuman atau pn metallic surface..

So, anda dpt idea?

4# – ELAK ZOOM IN

Bila korg nk ambik gmbr dr jarak yg jauh..Sebaiknya korg cuba fokus pd subjek yg korg nk capture tu..Dan sebaiknya, jgn ZOOM IN..

Bila korg dh zoom in, kualiti gambar akn jd lbh rendah dan akn nmpk pecah2..

5# – GUNA NATURAL LIGHT

Utk nmpk gambar lbh natural, elak guna flash dan hanya gunakan cahaya semulajadi jer wlaupn cahaya agk sedikit gelap..

Dgn cara ni, ia akn bg peluang utk korg bermain dgn byg2 lak..Sebaiknya, lps korg ambik gambar, cuba touch up dgn app di smartphone korg..Guna “exposure” tool di dlm app yg korg ada..

6# – CANDID

Utk nmpk gmbr yg santai..Korg blh capture gmbr yg bermain dgn moment..Best moment yg boleh korg capture yg tunjukkan adalah moment2 kegembiraan..

Sedikit tips dptkn great moment, bila korg ambik gambar yg ada moment2 happy, pastikan bila org yg korg jdkan subject tu SENYUM dan NMPK GIGI..

Korg faham ke?

#7 – ADA EXPRESSION

Point ni berkait dgn point sblm ni..Utk nmpkkan gambar lebih ‘hidup’..Pastikan gambar korg tu, ada expression..Expression

kt sini bermaksud..Ekspresi muka yg plg mudah utk diberi contoh…

So, bila gambar yg nk dijadikan bahan iklan, pastikan ada expression..Expression happy, teruja, puas hati dan lain2..

Korg boleh nmpk x apa yg Sifufbads nk terangkan ni?

Lps dh baca tu, SHARE ler kt kwn2 korg yg newbie tu..

Yg mna korg dh apply? Cuba share kt komen tu..

Komentar (94)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!