7 Trik Shoot Gambar Yang Berkualiti dengan Hanya Guna Smartphone Je

NI SEYES!!! Gambar sgt mainkan peranan dlm sesuatu iklan di FB..Dgn gambar jer, dh boleh CONVERT prospek kpd customer dlm masa 3 second jer..BETUI Sifufbads tk auta ni..

Mmg betul, kalo nk dptkan GREAT PHOTO, anda kena da camera yg POWER mcm DLSR dan software utk edit gambar..Ofkos semua ni mmg TAKE TIME dan byk guna TENAGA utk belajar kendian dptkan ‘tune’ yg cun..

TAPI..Skrg kn dh ada smartphone yg ada apps utk edit gambar…So, guna phone pn dh ckup OKAY utk korg yg masih BEGINNER kan..

So today, Sifufbads nk kongsikan 7 tricks & tips bagaimana nk dptkan gambar yg berkualiti dgn guna smartphone jer…

Mgkin 7 tips ni mampu bantu korg JIMATKAN kos, masa dan tenaga..Nk thu ke? Btul ke?Kalo btul, jom tgk 7 tricks dgn tips tu kt bwh..

1# – GUNA GRIDLINES UNTUK DAPATKAN BALANCE SHOT

Slh satu cara plg mudah utk improve gambar korg, dgn TURN ON camera gridlines dan gunakan “rule of thirds”..

Bgaimana nk switch on GRIDLINES ni? Mudah jer..

-> iPhone: Pegi kt “settings”, pilih “Photos & Camera” kendian turn on “Grid”.

-> Android: Download camera app, pegi ke “setting”, pastu plih “gridlines” dan ON-kan..

2# – FOKUS PADA 1 SUBJEK

Utk dptkan gambar yg menarik, cuba korg FOKUSKAN pd subject2 yg menarik..Antara tips yg blh korg gunakan, lps korg ambik gambar, korg blh edit gmbr tersebut dgn guna apps..

Anda blh ADJUST on brightness, contrast & saturation..

Semua hnya guna app kt smartphone korg jer..

3# – BERMAIN DENGAN REFLECTIONS

Antara medium yg blh korg jd bhn/subject utk reflection adalah lopak2 air, cermin, cermin mata, glass minuman atau pn metallic surface..

So, anda dpt idea?

4# – ELAK ZOOM IN

Bila korg nk ambik gmbr dr jarak yg jauh..Sebaiknya korg cuba fokus pd subjek yg korg nk capture tu..Dan sebaiknya, jgn ZOOM IN..

Bila korg dh zoom in, kualiti gambar akn jd lbh rendah dan akn nmpk pecah2..

5# – GUNA NATURAL LIGHT

Utk nmpk gambar lbh natural, elak guna flash dan hanya gunakan cahaya semulajadi jer wlaupn cahaya agk sedikit gelap..

Dgn cara ni, ia akn bg peluang utk korg bermain dgn byg2 lak..Sebaiknya, lps korg ambik gambar, cuba touch up dgn app di smartphone korg..Guna “exposure” tool di dlm app yg korg ada..

6# – CANDID

Utk nmpk gmbr yg santai..Korg blh capture gmbr yg bermain dgn moment..Best moment yg boleh korg capture yg tunjukkan adalah moment2 kegembiraan..

Sedikit tips dptkn great moment, bila korg ambik gambar yg ada moment2 happy, pastikan bila org yg korg jdkan subject tu SENYUM dan NMPK GIGI..

Korg faham ke?

#7 – ADA EXPRESSION

Point ni berkait dgn point sblm ni..Utk nmpkkan gambar lebih ‘hidup’..Pastikan gambar korg tu, ada expression..Expression

kt sini bermaksud..Ekspresi muka yg plg mudah utk diberi contoh…

So, bila gambar yg nk dijadikan bahan iklan, pastikan ada expression..Expression happy, teruja, puas hati dan lain2..

Korg boleh nmpk x apa yg Sifufbads nk terangkan ni?

Lps dh baca tu, SHARE ler kt kwn2 korg yg newbie tu..

Yg mna korg dh apply? Cuba share kt komen tu..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Syed Muhammad Mukhalis says:

    Done tq sifu

  2. Norhafiza Noor Amran says:

    done sifu , tq

  3. Dewi says:

    Done terima kasih

  4. Raihan says:

    Done tq sifu..

  5. siti khatijah nafi says:

    done tq sifu….

  6. hms says:

    Done. Syukran diatas perkongsian.

  7. Hanafi says:

    Done sifu thanks

  8. Hanafi says:

    Done sifu thanks

  9. najwa says:

    done! Thank you!

  10. Haikal says:

    Tq sifu for those tricks!

  11. nurdayana says:

    done. tq sifu… sgt berguna

  12. zaty says:

    DONE Tq Sifu :*

  13. Zai says:

    Done. Thanks~

  14. Shahrul Rizal says:

    good advice..thank SifuAds

  15. Mohd Fadzil Ibrahim says:

    Dah baca. Thanks sifu

  16. Noriszam says:

    Done Xifu

  17. nurul rosyidah says:

    done sifu..tq for sharing

  18. Normilah bt Sari says:

    Done…terima kasih Sifu.

  19. fatin says:

    done, dah guna grid

  20. Sumamora says:

    Done, tq for sharing.

  21. Noor Aryana Sailan says:

    Done sifu

  22. ummi afiqah says:

    done sifu

  23. Mohd Yaser says:

    Done selesai. Jazakallah khair

  24. Aida says:

    Done sifu tq

  25. sofia says:

    Done. Thanks SIFU

  26. Ezign says:

    Tips yang berguna. Boleh aplikasikan lepas ni

  27. shema says:

    done. thank you.

  28. najwa says:

    done. tq

  29. CF says:

    belajar sesuatu. terima kasih sifu

  30. maryam says:

    Tq sifu..Done

  31. habibah says:

    done tq sifu

  32. Shamsul says:

    Done.tq sifu

  33. Hjh says:

    Terima kasih

  34. liyana says:

    done, tq sifu 😉

  35. Nana says:

    Done..tq sifu

Program @ Sifufbads

19/01/2019
ROI Chapter
IDCC, Shah Alam

13/01/2019
Missing Chapter Reloaded
IDCC Shah Alam

29/09/2018
HIIM Premier
IDCC Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • FREE  Alhamdulillah pembuka seminar Missing ChapterReloaded di IDCC Shah
  • Saya doakan satu hari nanti semua followers SifufBads ni dapat
  • Sape je x nak profit lebat bak cendawan tumbuh lps
  • YOU ARE DIGITAL MILLIONAIRE!!!   Tahniah!! Kpda yg hadir
  • Quality over Quantity! Usahawan terlalu ramai tapi semua tu berkualiti
  • Jumpe Sokk Kayyy  Kurang drpd 24 jam sahajee lagiii
  • Anggaplah kegagalan demi kegagalan itu sebagai satu starting point anda
  • 3 HARI LAGI!!!   Program yg akan berlangsung 2
ROI Chapter Class
ROI Chapter Class

Rasa Struggled Dalam Bisnes? Sales Makin Kecut? Profitnya Makin Menipis? Kos2 Semakin Meningkat? Dan, Rasa Bisnes Bakal ‘TERKUBUR’ 2019 Nanti? Izinkan SifufBads Bantu Anda! Lengkapkan Form di Bawah Sekarang!