Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Akak Terpaksa Telan 4 Biji Panadol Masa 1st Time Belajar Dengan SifuFBads…

Diterbitkan pada Nov 16, 2016 oleh

kak-mar

Serius la kak terpaksa telan 4 biji panadol? Kenapa? Tak sihat ke? Demam ke?

Hishhh…. Suspenla Akak ni.. Dahla.. Xnak citer byk… Meh kita skodeng.. Ape citernye?

“Assalamualaikum semua! Apa kabor? Dah makan ke? Hari ni, akak nk share story sket bkenaan diri akak.. Pengalaman akak, sebelum, semasa dan selepas kenal Sifufbads. Pahit manis, sakit kepala.. Smpai terpaksa telan panadol sbb migraine.. Serius.. X bohong.. jemput baca tau smua?

Sblum tu, meh akak nk perkenalkan diri akak dlu.. Nama penuh akak, Maraini binti Nordin. Berasal dr Kuala Sg. Baru, Melaka. Baru berumur 42 tahun.. Org biasa panggil Kak Mar..

LIFE SEBELUM NI…

Ok, meh Kak Mar nk share life Kak Mar sblum ni…

Sama sperti ramai org kt luar sana, lepas abes degree, Kak Mar dpt pluang bkerja dgn satu company GLC kt Malaysia. Masa tu dpt jawatan as Pegawai Pemasaran.. Masa tu, mmg keazaman betul2 tinggi, semangat nk dapatkan ilmu sbyk mungkin kt tempat kerja. Mmg betul2 gigih makan gaji. Tp kerja amsa tu x menentu, balik x ikut masa.

Kdg2, smpai 2-3 hari x balik rumah, sbb nk settlekan tender dan proposal projek..

Dia punya penat, hanya Allah yg tau…

Sebab kerja x tentu masa ni, Kak Mar dh mula rasakan… kurang kepuasan berkerja.. Sbb xde msa nk bersama dgn keluarga.. Stress keje tahap melampau.. Penat sgt!

“Aku xmampu dah Ya Allah. Aku penat sgt..”

Akhirnya… Kak Mar ambil kputusan utk brenti kerja slps 11 tahun berkhidmat dgn company. Dan.. Sbnrnya, kputusan Kak mar tu mmg agak terburu-buru… Saving bukan byk manapun nk survive lepas brenti..

Tapi, xpelah.. Nk x nak, kena buat smthing jugak utk teruskan hidup.. So, Kak Mar decide utk tubuhkan company sendiri ngn partner.

Well, langit tak selalu cerah, perkongsian tidak bertahan lama atas dasar prinsip dan X sehaluan dengan rakan kongsi. Kak Mar amik kputusan keluar dari syarikat tersebut dan buat syarikat sendiri pada tahun 2008.

Start dr detik tu, bermulah sjrh hidup berniaga sendiri.. Kak Mar cuba masuk projek-projek kerajaan dalam skala kecil dahulu sblum berani ambil berskala besar. Hasilnya, Alhamdulillah.. masih mampu bertahan wlupun tlh bgelumang dlm bidang IT selama 18 tahun. Jatuh bangun dlm meniaga tu, Kak Mar anggap sbgai asam garam kehidupan.

Niat Kak Mar dlm meniaga barang IT mcm computer smua ni adalah, nk bantu seramai boleh org utk miliki sebijik computer. Sekurang2nya, satu set koputer kt umah. Utk org kt pejabat.. utk student university.. Lepastu, dgn harga murah dan ekonomi..

Tapi, ianya x smudah yg kita sangkakan… Kak Mar yakin, produk Kak Mar bagus. Cuma Kak Mar xtau cara yg betul2 nk promote computer Kak Mar bg lbh ramai org kt luar sana tau.. Kak Mar mmg betul2 buntu…

“Aku mesti bantu org dptkan produk aku..”

“Aku mesti carik jln utk bgtau org kt luar sana tentang produk aku..”

Mende ni lah yg slalu bermain dlm fikiran Kak Mar… Kak Mar xde kedai.. Cuma ada gudang utk simpan brg je.. Cemana Kak Mar nk bgtau kt org ramai?

mar2

BERKENALAN DGN SIFUFBADS

Actually, Kak Mar dah mengenali Sifufbads sejak 2012 tetapi Allah belum gerakkan lg hati utk attend mana2 kelas beliau.. Kak Mar pulak masa tu memang jarang online fesbuk. Buka fesbuk bila perlu je.. Masa tu rasa xde keperluan nk pakai fesbuk.

Satu hari… Hari itu adlh detik bersejarah dlm hidup Kak Mar…

Kak Mar dh buntu.. Buntu sgt2 nk pasarkan produk Kak Mar ni..

Kak Mar belek2 henpon, bukak fesbuk.. Sekali… ‘melintas’ iklan Sifufbads.. Iklan pasal Seminar Chapter M, utk owner2 bisnes.

Wahh.. Masa tu la terdetik dalam hati..

“Entah-entah ini kot yang aku carik”..”Mana tahu aku boleh berjaya pasarkan produk aku..”

Niat masa tu memang nak belajar, nk carik guru yang boleh guide teknik nak pasarkan produk dan ajar bagaimana caranya..

Tapi Sifu bagi syarat , siap tulis dalam page sifufbads, duduk depan notebook jam 10am untuk booking cepat2.. Nanti habis.. Esoknya pulak hari Jumaat masa booking nak dibuka..

Kak Mar nekad tunggu tepat pukul 10am untuk daftar Chapter M.. Alhamdulillah.. BERJAYA!! Lega betul saya masa tu..

mar3

MAKA, BERMULALAH SESI PEMBELAJARAN NGN SIFUFBADS…

2 hari seminar, 2 hari tu jugakla Kak Mar hadap dgn penuh minat. Masa tu memang tak tahu apa2.. Sebab apa? Sbb Kak Mar still xde page.. Nk pakai fesbuk pun xbape pandai..

Bila igt balik, mmg geli hati! Haha.. Memang gelihati sebab honestl Kak Mar tak tahu apa benda fesbuk boleh buat untuk bisnes Kak Mar ni..

Kak Mar ni pulak, jenis bisnes style lama.. Buat proposal, set appointment, dan bentang proposal. Lepastu, tunggu je pelanggan beri respon tentang apa yang Kak Mar dh present.. Berbelas tahun Kak Mar buat rutin benda yang sama..

Rupa-rupanya zaman dah berubah, semua perlu diubah dari cara lama ke cara lebih baru.

Lebih cepat dan targeted.. Apa yang kita mahu.. Siapa pelanggan kita, respon kena pantas dan mudah..

Alkisah seterusnya.. Masa Chapter M, Sifu Jamal ada cakap, jika nak tau cara yg lebih lg, kena g ke kelas mentoring.. Sifu terangkan pasal kelas tu, kendian ada jugak sharing dr student yg dah berjaya… Fuh.. Mmg betul2 terbakar dibuatnya!

“Mmg ni lah yg aku tunggu2.. Mmg ni lah dia..”

Kak Mar x fikir pjg, sbb dah tahu selagi x menuntut dgn Sifu Jamal, selagi tu x selesai masalah.. Selagi tu jugak Kak Mar xdpt pasarkan bisnes dan produk dgn cara yang betul, lebih pantas dan mudah.

Masa kelas mentoring Sifufbads, bulan Mei masa tu..Kak Mar cuba belajar apa yang sifu nak sampaikan dalam kelas.. Mula2 memang kepala agak pening.. byk sgt benda teknikal… Kak Mar dh mcm nk migraine!!

Smpai terpaksa telan panadol 4 biji! Haha.. Serius tau! X bohong!

Yg Kak Mar xfaham, Kak Mar ty pada group member.. Diorg x putus-putus bantu dan tubuhkan group wasap kami sendiri dan dari situ Kak Mar boleh belajar lagi.

Memang terasa penat sangat sebab kelas sampai malam.. Tapi Kak Mar bersyukur kpd Allah sbb dipertemukan dengan Sifu Jamal yg sgt2 berdedikasi dan mengajar anak2 murid sampai faham..

Apabila Sifu Jamal lagi rajin, kita lagi jadi segan.. Anak murid mana boleh malas dari sifu sendiri..

mar4

SAYA NEKAD…

Lepas dari kelas bulan Mei, Akak cuba buat page sendiri, cari ayat-ayat iklan yang sesuai dengan produk yang saya jual..tapi masa ni keyakinan saya masih kurang..

Kak Mar buat page tapi iklan x run sbb masih terasa agak kurang sana sini.. Banyak lagi yang Kak Mar rasa xtahu..

Belenggu penakut masih tebal dalam diri..

Akhirnya…

Bulan Julai, Kak Mar run iklan utk first time…

Kak Mar sgt2 x sangka… Sambutan sgt memeranjatkan… Iklan apat respon amat baik dan memang tak disangka-sangka..

Komen PM bertalu-talu..Masa itulah saya yakin, produk saya boleh selesaikan masalah mesyarakat di luar sana..

Kak Mar syukur sgt pada Allah..Jualan dalam masa 4 hari, dpt achieve 5 angka. Ye betul.. 4 HARI!!!

PERUBAHAN SELEPAS PAKAI FBADS

Awal dulu Kak Mar buntu nk pasarkan produk, sekarang dh ada cara untuk pasarkan produk saya dengan lebih pantas dan senang.

Peningkatan jualan dari bulan ke bulan sedikit demi sedikit naik dan terus naik dan Kak Mar tahu, Kak Mar ada matlamat yg jelas berpandukan apa yang telah di ajar dalam kelas Sifu Jamal sebagai panduan.

Hingga kini,

Kak Mar xde toleh belakang dah.. Nak jalan terus! Kak Mar gunakan beberapa teknik yang Sifufbads ajarkan untuk meningkatkan lagi sales… Nk bantu lebih ramai org kt luar sana..

Alhamdulillah… Mmg huru-hara dibuatnya.. Kak mar nk org kenal Kak Mar sbgai :

“Si Penjual Bajet Pc Untuk Semua Warga Masyarakat Berbilang Kaum” .

Akhir sekali, Kak Mar nk pesan pada anda kt luar sana..

  • Belajarlah lagi dan lagi..Jangan ada rasa jemu. Kita mesti berusaha sampai kita berjaya.
  • Jangan berhenti belajar meskipun asalnya laluannya pahit dan sukar. Kentalkan hati dan tanamkan semangat yang kita perlu ubah cara bisnes kita, kreatif dalam berbisnes.
  • Kita cari guru yang betul dan boleh membimbing kita memperbaiki cara kita memasarkan bisnes kita dengan menggunakan medium yang betul. Sifu Jamal adalah salah seorang guru pada saya yang boleh dipercayai untuk mengajar murid daripada tidak tahu menjadi t

Last sekali, Usaha, tawakal dan berdoalah sungguh-sungguh. Mohon kepada Allah, Dia Maha Memberi
Semuanya atas izin Allah – Ya Rabbul Alamin..”

Amacam? Kakak ni pun boleh buat.. Korg yg muda2, xkan xboleh buat? Malulah kalau tak boleh…

Haaa… Sifufbads dh payung.. Korg payung kwn korang plak.. Share byk2… Janji tau!

Komentar (0)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!