Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Walaupun kat Tempat Jin Bertendang, Adik Manis 19 Tahun Ini Berjaya Tarik Ramai Orang Beratur Panjang di Restorannya…

Diterbitkan pada Nov 17, 2016 oleh

yuyu-steambot

Hari ni, SifuFbads nk share pada korang smua, satu story pasal sorang budak yg kecik molek, tapi berjiwa BESAR! Baru 19 tahun tau umur dia? Tapi, jiwa kental dan berani telah buatkan dia berjaya nmpak result positif, dlm masa yg singkat!

Nak tau cemana perjalanan bisnes adik manis ni?

Ok… Baca smpai habis ya?

“Assalamualaikum, Hi semua!

Nama diberi oleh org tua sy ialah, Nurul Syafiqah Izzati Bt Zawawi. Biasanya org panggil sy Yuyu je. Sy anak sulung kpd 3 adik beradik. Skrg ni, sy menetap kt Kuala Tganu.

Kalau nk tau, Sy merupakan student dlm kursus pengurusan Haji dan Umrah. Sy amek course ni pun sebab sy bercita2 nk ada travelling agency sendiri! Smpai smbung belajar pun, sy amek course yg hopefully in future, sy boleh setup travelling agency.

Dari kecik lg, sy dah mmg minat meniaga. Dari umur 7 tahun sy dh belajar mniaga.

Sy ni, nama je student. Tp, dalam kepala ni, x brenti mikir nk buat bisnes, nk carik pluang meniaga. Nak bisnes tu nk bisnes ni. Mcm2 bisnes jugak yg sy dah buat.

Jual coklat, pernah…

Jual tudung jahit sendiri, pernah…

Jual kuih-muih, pernah…

Jual kek dgn ice blended, pernah…

Jual Roti Canai, pernah…

Jual topup, pernah…

Pendek kata, asal ada peluang, mmg sy nk cuba jual!

Tapi adat meniaga, ada untung ada rugi.. Pengalaman meniaga pun xde. So pernahla jugak, sewa booth.. Kemain mahal harga sewa, tp result? Hmmm… Sedih… Takpelah.. Yang penting sy dapat pengalaman.

Seblum ni, dlm byk2 bisnes yg sy buat, sy minat dlm bidang fesyen especially tudung. Sedangkan, Umi dan Baba sy merupakan pengusaha catering yg terkenal kt Terengganu. Sy plak byk focus pd bisnes tudung sy.

yuyu2

Sy terus je bisnes mcm biasa… Uak sy selalu pesan…

“Kakak, nok meniaga, kena carik ilmu, kena carik cikgu.. G la carik mana2 kelas, seminar, cikgu pung.. Mok benarkan…”

Umi selalu ajar sy bdikari.. Dari sekolah rendah umi selalu hantar saya pergi kelas motivasi sorang2 . Bila ada jer peluang keemasan untuk belajar, dia akan bawa sys kali.

Kelas demi kelas sy pergi, sy kenal pasal Fb Ads pada umur 15 tahun. Masa tu, sy baru Tingkatan 3. Nak exam lg. X focus sgt. Buat sales, lepastu diam.. Sale xdela byk mana pun.. Buat sronok2.. Tapi smpai bila nk cmni.. Teringin jugak nk merasa dpt sales yg byk!

“Xboleh jadi ni.. Aku kena carik smula kelas pasal Fb Ads ni..”

Tahun lepas, umi sy daftarkan satu seminar kt KL, seminar Missing Chapter namanya, pasal Fb Ads marketing under SifuFbAds.. Masa tu, x kenal pun sape Sifu Jamal ni… Time seminar plak, duduk belakang skali. .

Dalam seminar tu, dari pagi smpailah malam, mmg betul2 byk input yg Sifu Jamal bg. Teknik Fb Ads marketingla, cara analisis audiensla, copywriting la.. Mmg superb! Berasap kepala sy!

“Ini baru seminar.. Kalau amek kelas mentoring, xtau nk kaborla… Xboleh jadi ni!”

Apa lg.. Sy terus sign up kelas mentoring. Alhamdulillah hari demi hari terjatuh cinta dengan ilmu sifu .

yuyu3

Masa mula2 belajar dgn Sifu Jamal ni, mcm2 perasaan sy rasa.. Takut, gementar, nervous.. Ish.. Macam2 lah… Rasa bodoh sungguh bila dlm kelas, sebab byk lg sbnrnya sy xtau.. Terpaksa mintak trainer n krew ajar step by step.. Bila teringat balik, lawak pun ada.. Hehe… .

Dalam kelas mentoring,

Sifu paksa buat copywriting…

Sifu paksa buat teknik…

Sifu tekankan pasal USP produk .

Sifu paksa letak target…

Stress sungguhlah masa tu… Tp sy tau, Sifu buat smua ni sebab dia nak tgok anak murid dia berjaya . Saya praktik semua sifu bagi , saya cuba buat sale dalam kelas time tu , baru hari…

Tagline sifu paling bernas ” BUAT SAMPAI JADI ” ni yang saya selalu pegang . Apa2 pun kita kene berani buad dan cuba buat sehinnga berjaya . Try and adjust ..

Saya selalu letakkan idola di depan kalau Umi dan Baba boleh buat, knpa aku tak boleh? Selain tu jugak, sy sgt admire Kak dila mamadil… Asal dari kampung kt Trganung je.. Tapi, boleh berjaya.. Bnyk benda saya blajar ..

Ha.. Mesti ramai nk tahu, guane restoran steamboat boleh tercipta.. Kan?

Ok, camni…

yuyu2

Restoran Steamboat & Grill yg diberi nama CVU IPATA ni xde planning yg proper pun nk buka.. Kami ambil masa 1 minggu untuk buka kedai steamboat tanpa planning langsung. Kedai sy tepi pantai, tepi pantai Tok Jembal.. jauh dari jalan besar.. Nk access tu mmg susah.. Tapi takpelah saya cuba .

Lagi 2-3 hari kedai nk buka, sy mesej Sifu Jamal, bgtau sy nk buka kedai steamboat ni.. Ha.. Mmg kena marah lah! Xfokus.. Dulu jual tudung, lepastu nk mniaga restoran jugak.

Walaupun kena marah sket, Sifu still bg tips utk launching restoran tu. Sifu cakap awak kene buat fb ads, kene carik audiens yg sesuai, kene buat copywrting utk launching dan tarik org dtg ke restoran…

Dan…

Sekejap je! Viral terus!!! Smuanya totally online.. Just guna fesbuk marketing je.. Alhamdulillah restoran CVU IPATA skrg dikenali ramai especially buat penduduk kt Tganung.. Tp, ada juga customer dr luar Tganu dtg.. mmg bebetul 1 Malaysia!

Orang beratur panjang, parking penuh.. Smpai terpaksa tutup order…

Kalau nk diikutkan, lokasi kami sangat tersorok ntah kat mana. Dah mcm tempat jin bertendang.. Jauh dari main road.. Mmg x masuk akal.

Mesti ada yg tanya,

“Yuyu, apa rahsia smpai meletup dan viral masa yg singkat?”

Jawapannya ialah… USP kedai kami.. USP yg sy tonjolkan adlh dr segi setting dan perabut yg kami guna, diperbuat drpd buluh…

Selain tu juga, sy gunakan strategi yg Sifu Jamal ajar masa dlm kelas.. Guna post gmbar byk, dan buat countdown…
Ada lebih 100 biji meja dan kiosk. Boleh kata, setiap hari full house! X pernah terpikir langsung. Boleh kata, hampir 100% customers dtg sbb nampak iklan sy kt fesbuk..Hebatkan penangan viral fb ni ..

MMG BEST.. BEST.. BEST…

Disebabkan Umi dan Baba sy still buat catering, sy lah yg uruskan restoran ni.. InsyaAllah, x lama lg, kami akan buka 1 lg cawangan.. Saya konsisten gunakan teknik sifu ajar…

“Yuyu, acu kabor gok skek, mende goks strategi hok Sifu ajor..”

Ha.. Yela.. Ni nk share skek..

Satu, Like marketing – Sy tak pernah stop buat like marketing . Sbb sifu kabor, follower rama tu lah buat org makin percaya kt kita .

Dua, Teknik gmbar byk – Ni pling saya suka . Teknik paling senang siapa saja buleh buad .

Tiga, Teknik buat kecoh – Tiap kali nk launch menu baru, utk buat org tertungu2, sy slalu buat teknik ni..

Empat, USP – Benda ni plg penting skli .. Sesape yg ty sy, knpa org ramai dtg kedai , cuba tgok apa yg lain dari org lain ..

Haaa… u nk create sesuatu mesti u kene cri usp prdk ..

Cubalah buat , tak buad tak tahu .. Jgn rasa gah dgn apa yg ada , belajar dan tunduk ..

Yang terakhir sekali, pesanan saya ,

Sesiapa saja mampu berjaya , suri rumah ker makan gaji ker student ker semua boleh bejaya.. Yg penting minat dan usaha sungguh2..

Saya tahu ada yang pernah jatuh, ada yg buat dan terus bejaya .. Ingat dari mana kita datang .. Allah swt . Dialah segala2nya nk bg ke tak .. Setiap ujian dan dugaan yg datang pasti ada hikmah ..

Yang penting, Yakin dengan Allah Kalau tgh diuji, muhasabah balik,

Kenapa jadi macam ni?

Kenapa Dia tak bg kita bjaya?

Tunaikan kewajipan. Solat awl waktu , kalau rajin, dhuha jgn tggal . Ada masa waktu mlm cuba bgn qiamualail.

Kembali pada jalan sbnar. Lepastu, Sedekah jgn berkira2 ..

Kemudian, Ego kene buang . Kalau ego tinggi, macam mana ilmu nk masuk, kan?

yuyu8

Lepastu, cari mentor benda ni wajib untuk smua . Uolss gerak sorang2 tanpa ilmu mmg susah nk g jauh. Invest laa sikit tapi pulangan tak boleh cakap . jgn berkira2 . Dan jgn lupa, cari keberkatan dari ibu, bapa dan guru. Maafkan semua orang .. Banyakkan upgrade ilmu jgn rasa selesa dgn apa yg ada harini .. Guna pelung harini utk bantu keluarga..

Last skli , saya ambik peluang ni untuk mengucapkan ribuan terima ksih buat sifujamal yg selalu ada memberi sokongan kpda saya spya lbh bhati2 waktu muda nj , bnyak saya blajar dr Sifu. From zero hngga skrg. Alhamdulillah, xlupa juga untuk team2 Sifufbads yg sentiasa ada bila saya keliru .

Umi Abah org kuat saya sentiasa marah sentiasa didik hngga jadi org harini trima ksih Umi dan Baba . Keluargaku , sahabat guru kawan dan semuaa yg selalu support .. Moga Allah merahmti kaliann semua dan dipermdhkan sgala urusann . LOVE YOU!”

Amacam? Terbakar? Dapat sesuatu?

Kalau adik manis yg baru 19 tahun ni pun boleh buat.. Takkan korang xboleh?

Cer share pada kwn2 korang!

Komentar (0)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!

[contact-form-7 id="980" title="Footer Form"]