Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

5 Punca Kejatuhan “Pokemon Go” Yang Anda Boleh Ambil Pengajaran.

Diterbitkan pada Nov 18, 2016 oleh

kejatuhan-pokemon-go

Cer kabo.. Sapa yg tk thu psl PokemonGo ni, geng surau/masjid dan makcik kantin skolah pun tahu psl game ni, mana taknya, kerana keVIRALannya suatu ktika dhulu mmbuatkan org rmi risau.. Ada yg kata ni revolusi game terbarulah.. Mcm2 lah..

Tapi..

Arini sy bkn nk cite psl geng surau waima makcik kantin, tp nk cite psl kegagalan PokemonGo yg boleh dikaitkan dgn bisnes anda..

Penting! Byk yg anda boleh bljr dr kes ini.. Teruskan bacaan

Okay, 3-4 bulan yg lepas, World trending! Carian “POKEMONGO” di google tlh mengatasi Facebook dn Google itu sndri! Byk platform social media dan game lain tlh di tapau oleh POGO ini..

Ini mmbuatkan byk big company mula goyang..

Mana taknya, dlm masa yg singkat game ‘berhantu’ ni mnrima aktif user seramai 60juta! Banyak tu…!!

Saham mereka meroket kbabomm! Mendadak! Hny dlm masa bbrpa bulan sahaja!

~Tapi sayangggg….. (lagu kai cinta tiga segi)

Bisnes mrk drop! Merundum teruk! Mrk khilangan lbih 60% ‘player’ dlm PokemonGo trsbut..

Nak tahu puncanya? Pnting utk anda ketahuinya.. Sbb drpd kegagalan PokemonGo ni byk yg anda boleh plajari utk selamatkan bisnes anda!

Siyes!

Mrk GAGAL kekalkan momentum! Mrk cpt naik, tp cepat jatuh!

Walaubgimana pn ini adalah pandangan peribadi dr tim sifufbads sendiri..

Kita ambil yg baik, buang yg keruh..

Layan satu per satu gambar tu, baca dan hadamkan..

#1: TAK UPDATED

2

Antara punca kegagalan POGO ialah mrk tak buat perubahan. Dlm masa 4-5 bulan mrk hny kekalkan konsep game tersebut. Takde buat penambahan, org jadi bosan!

Mrk tak fikirkan tempoh kematangan game mrk!

So…

Sama jgk dlm bisnes anda, kalau ada satu kempen marketing tu.. Jgnlah buat sale yg sama je dr awal bulan smpi prtghn tahun. Dr raya tahun leps smpi la raya tahun ni.. X boleh!

Kena ubah2 mngikut fasa.

Cth; time raya haji buat offer trsbut, ada cuti skolah buat jugak, student cuti sem buat jgk, birtday anda pn bleh buat jugak.

Tukar kempen marketing anda! Jgn kekal sama, org bosan!

Paham ke sgt paham?

#2: TERLAMPAU SELESA

3

Yes! Too comfort.. Tak dinafikan pd awal permulaan mmg rmi yg main game trsbut, drpd peringkat kanak2 hinggalah ke bapk budak.

Jd, mrk rasa game mrk sudah bgus, tk perlu buat apa2. Even aggresive marketing pun tiada.. Kalau anda perasan ada ke marketing yg dibuat oleh Niantic? Iaitu developer sendiri? Mrk lebih mengharapkan pada organic, kuasa viral.. Mouth to mouth.. Syg seribu kali syg..

Dh berbulan tiada next plan yg dibuat.. Kalau ada pn “why too slow??”

Ternyata, mrk silap!

Sblm smpt mrk lakukn prubahan, rmi yg dah chow! Rmi yg dah ‘pencen’ dr POGO ini..

Jd, apa yg anda boleh kaitkan dgn bisnes anda?

Katalah, produk anda dah meletup, mndpt sambutan yg tinggi..

Jgn tunggu shingga slow bru nk buat backup plan! Sblm slow tu anda dah kena buat yg bru!

Buat pakej baru, buat posting baru, buat iklan baru, jaga konsistensi!

okay nk cite skit..

Ini kisah benar, pd tahun 2013, ada sorang student SifuFbads berbangsa cina.. Dia jual produk bunga dalam kaca.. Sales dia meroket naik lps buat fbads! Tapi.. Lps 6 bulan dia dtg jmpa sy..

Dia tny “sifu.. knp sales sy drop teruk..?”

Bila check pny check.. Rupnya, dlm tempoh 6 bulan tu dia tak tukar copywriting! Dia tak tukar post! Dia tak buat iklan baru! Yes! Tu punca diaa.. Trlampau slesa dgn pos yg boleh buat 6angka tu..

Alhamdulillah, sales dia naik smula slps buat posting yg bru.. Jgn terlampau selesa!

Bljr sesuatu?

#3: TAK JAGA MARKET

4

Ini antra punca besar mnybbkan mrk khilangan rmi player POGO..

Kawalan trhdp game tu sgt longgar! Shinggakan rmi pakar IT, pakar ekonomi.. Jaguh sukan dn juga jutawan… eh tu lagu..

Okok, ekceli sistem POGO mudah utk diggodam dn akhirnya mcm2 bnda yg dilakukan pd game trsbut..

Cthnya, USP game PoGo itu sndiri ialah, anda prlu berjalan2 di real situasi utk menangkap Pokemon trsbut.. Agak menarik, slain tu anda juga terpaksa exercise, dn akan beramah-mesra dgn player lain..

Tp.. Oleh krn kelonggaran sistem itu sndri, akhirnya penggodam tlh mnghancurkan USP gme tu..

Apa yg berlaku.. Pemain tegar yg brmain dgn REAL situasi, iaitu brjln2 smbil tngkap Pokemon.. Manakala, ada pula pihak ni, hny duduk dr rumah, control dgn mggunakan analog dn trud tngkap pokemon! Tk perlu jln2 di real situasi.. Yg lg bestnya, Ada juga yg mggunakan “bot”, iaitu player tu brgrak dn tngkp pokemon dgn sndiri!

Hancur….

Sbb tu, rmi true player berhenti, mrk geram krn developer tk dpt kawal penipuan ini.

Of course mrk yg mggunakan teknik penipuan ini jugak akan di ban! Tk bole main langsung! So, akhirnya POGO khilangan dua kategori player ini! Yg main scara tipu dan real!

Bukan salah player yg main tipu ataupun real, ttp slh mrk sndiri, kelonggaran sistem server pd permulaan tu lg..

Jd,

Anda yg berbisnes, sila kawal harga anda, kawal pasaran anda..

Ini pnting..

Trutama mrk yg ada agen/stokis.. Anda prlukan sistem yg boleh mgawal mrk ini.

Kalau tidak, ada yg jual rm80.. ada plak yg jual rm60.. tak selari! Jika anda x control, bisnes anda akn brda dlm bahaya!

Untuk jgnka msa pendek mmg boleh kaut keuntungan, tp dlm jngka masa pnjg… BAHAYA!

#4: TIADA VARIASI

5

Yes! Dah berbulan, dgn player yg bgitu rmi, dlm masa sehari rata-rata lbih 5-6jam org luangkan masa dgn permainan ‘berhantu’ ni..

Apakah mrk (developer) tak menjangka psti ada stu tempoh masa yg player ini akan bosan suatu hari nnt?

Sbbnya..

Game tersebut tiada kepelbagaian, tiada mcm2 aktiviti yg boleh dibuat, hny tangkap PoGo dn juga lwn GYM.. Mrk prlu cpt buat pembaharuan!

Jd,

Dlm bisnes anda, trutamanya di fanpage anda.. Cuba tukar konsep posting! Tukar konsep gambar, testimoni, live aktiviti, tips, ayat jualan, gaya bahasa!

Tukar tukar tukar!

Byk yg sy tgk, konsep posting anda ktinggalan zaman, dah lapuk.. xde pmbaharuan tu satu hal.. xde variasi pn stu hal jgk.. Konsep sama je. Bila prospek masuk page anda, mrk jd bosan.. Design2 lama.. Kena up-to-date!

Kne ubah konsep, dn pelbagaikan jenis post anda. Jgn penuh dgn testimoni…… jer.. balance kan!

So, bila org scroll page anda. Dia nmpk mcm2 konsep posting.. itu lebih menarik! Pstikan ada variasi..

Faham ke ni..?

#5: MATURITY

6

Okay, ini juga antara punca yg mmbuatkn org bosan dgn hame trsbut.

Bayangkan..

Dah berbulan, dgn tempoh masa sehari diluangkan lebih 8jam oleh ‘player’ sejati, cuba kira sbulan brapa byk dah?

Agak-agak mereka tak bosan ke?

Mrk tak perasan ttg tempoh matang game trsbut?

TRUST ME.. Org mula bosan, even character tu sndiri takde perubahan yg boleh dibuat.. Masih pakaian yg sama, konsep yg sama.. bosan!

Pokemon pn masih lg yg sama, masih x upgrade lg pd ver2 ke 3 ke 4 ke… Org mula naik muak.. Failed! Balk balik pidgey.. balik2 caterpie..

Jd,

Sila beri perhatian buat anda yg berbisnes, pelanggan juga ada tmpoh matang trhadap produk ataupun kempen marketing anda. Cuma jngka masa dia lebih panjanglh berbanding game ni..

Ap yg mmbuatkan planggan boleh bosan dgn produk anda?

Bila dah setahun dia gunakan produk anda, masih bentuk yg sama.. masih offer yg sama.. Ttiba ada org lain keluarkan produk yg lbih kurang sama dn benefit yg sama dan ia nmpk lebih menarik.. Confirm dia lari sbb nk yg lbih LATEST!

So, mcm mana nak bg mrk excited smula?

  • Buat packaging baru!
  • Buat set baru!
  • Bagi freegift baru!
  • Buat combo/pakej baru!
  • Buat offer baru!

Ah banyakk lagi lah..

Senang cita, tu lah yg Mamadil buat, Dian Pixy buat.. mrk tahu, sblm produk mrk smpi tmpoh lesu.. Mrk prlu buat pembaharuan!

Lebih menarik! Lebih exciting! Lebih mengancam!

Think different….

Okay.. Anda plajari sesuatu drpd kes ini?

–> Cer kongsi apa yg anda fahamm…

VIRAL kan kes ini, supaya rmi usahawan di Malaysia ni dpt pelajari sesuatu.. SHARE dn TAG rakan anda yg berbisnes..

Kategori: Tips-Tips

Komentar (4)

  1. Syazwan Latif

    Eheheh tapi saya rasa kebanyakkan orang erhenti disebabkan tiada QUEST dan tiada apa yang menarik untuk ditangkap. Perkara yang sama berulang kali buatkan ia terasa agak bosan.

    Jadi beralih kepada BOT, saya guna bot sebab terlalu letih bermain di REAL life.

    Tapi sayang, terlalu ramai orang bermain BOT dan hampir separuh daripada mereka main guna BOT dan juga alat analog yang telah di setup (sudah di crack) mengawal karakter menggunakan jari saja.

    Dan sekali lagi sayang, pihak NINANTIC buat BAN besar besaran dan hampir separuh daripada player pokemon ini quit serta merta.

    Tempoh waktu bermain saya cuma 1 bulan saja. Lepas itu DONE. UNINSTALL

  2. aik..dah jatuh ek?
    tak sempat nak main sekali 😀

    tapi memang tak minat pun dengan pogo ni..tengok macam melampau2 pulak diorang punya tahap obses.

    dengar citer ada yang jatuh tasik la, sampai tempat ibadat pun turut jadi medan untuk main game ni.

    dan macam yang orang penah cakap, dari sejarah kita belajar bahawa kita sebenarnya tak belajar apa-apa dari sejarah..ulangan kepada kisah nokia 🙂

  3. Dayang Asney

    Saya langsung tak pernah barmain pogo ni, langsung tak berminat sebab saya tak berminat dgn permainan video. Tp menurut perkongsian sifufbads, pandangan dan pendapat saya adalah. Pogo sangat selesa berada di atas sampaikan lupa utk perbaiki dan memajukan produk yang mereka ada. Sebagai ahli perniagaan jangan mudah leka dan terpedaya dengan keuntungan yg ada. Pastikan sentiasa konsisten dan berwaspada untuk kekalkan kemajuan produk yang ada.

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!