Budak Jambang Yang Amazing

Bob

Hari ni saya nak kongsikan kisah brader yang suka sesangat dengan fesyen rambut. Dari rambut Wak Doyok, dia pergi dalam lagi dengan style rambut “olskoll”.

Mohd Redzuan Azmi, biasa orang panggil Bob.

Belajar sampai SPM je. Lepas habis SPM.. macam-macam kerja yang Bob dah buat.. jadi waiter, promoter, cashier. Memang seorang yang tak duduk diam!

Boleh la income tu sara hidup Bob yang bujang ni.

Dah rasa penat kerja macam-macam tu, Bob cuba berniaga sendiri pula, jual minyak rambut. Jual di pesbuk aje. Guna FB Ads.. belajar dari blog sifufbads je pada mulanya..

Pastu belajar dari DVD..

Pada bulan pertama je, sales dah capai RM8k.. beliau tak berhenti sampai situ je..

Dari hasil yang beliau dapat, beliau terus join pula seminar FB ads Missing Chapter Jan 2014 untuk belajar teknik fb ads marketing dengan lebih mendalam.

Belajar.. Belajar.. Belajar!

Tahun 2013, income hanya RM1500 sebulan. Tahun lepas, income dah meningkat ke RM1500 sehari. Banyak tuw.. Untuk orang bujang macam Bob ni. Sebulan kumpul, cukup duit untuk kawin ni..

Sebulan dah RM45,000! MASYUK..!

Kalau dulu, kerja dalam bilik tidur je.. sekarang beliau dah ada kedai rambut sendiri, Bob’s Barbershop. Macam-macam haircut boleh buat..

MEMANG STYLO..

Coming soon, saya diberitahu yang beliau akan buka akademi belajar gunting untuk budak-budak.

“WOW! AKADEMI BOB…”

Sape-sape yang nak anak mereka pandai gunting rambut, boleh la register dengan beliau ye.

Dari jual minyak rambut di Fb, kini buka kedai gunting rambut yang stylo..

Income dari RM1500 sebulan, kini lebih RM50k sebulan..

JOM DENGAR BOB SHARE..

” Pengalaman saya dalam perniagaan jatuh bangun sudah jadi ‘makanan’ harian saya.

Semasa umur 18, saya mula buat macam-macam kerja seperti Stesen Minyak (Pump Tender, Waiter kedai, Dominos, 7E, dan Food & Beverage.

Dapatlah gaji dalam RM900-RM1100 sebulan.. bole la.

.. Setelah umur 22, saya ingin mengubah nasib untuk beranikan diri berhenti kerja dan jadi full time berniaga.

Mula-mula buat perniagaan kecil-kecilan (pernah jual sticker,terjoin MLM). Setahun lebih je saya dapat bertahan dengan berniaga TANPA INCOME NI.

Akhirnya, saya terpaksa kerja balik sebagai promoter di kedai seluar jeans.. kerja setahun kemudian berhenti untuk cari pengalaman baru.

Pada tahun 2013, saya kerja dengan abang di Uptown. Time tu bulan puasa.. so saya tolong dia berniaga selama sebulan. Dapat la gaji RM1500 gaji selama sebulan tu.

Bila dah habis sebulan tu, otak dah mula pening sebab xtau nak buat apa dah lepas ni. Abang suruh saya berniaga sendiri.. tapi saya takde modal nak beli alat-alat persiapan berniaga ni. Dengan generator, khemah, barang-barang lagi.

Saving langsung takde!

Gaji RM1500 dia kasi tu pun saya tak pakai sebab nak back up untuk apa-apa plan.

Blur…

Saya ni selalu buka FB, terbaca satu blog mengenai perniagaan melalui FB. Blog ni x lain tak bukan dari Sifu Jamal. Saya baca blog dia dari awal tentang teknik marketing FB.

Bila saya belajar dan paham, saya mula cari barang yang sesuai dengan trend semasa. Datanglah idea untuk menjual minyak rambut.

First saya buat fanpage tanpa barang..

Saya try main Fb ads melalui teknik sifu, alhamdulillah order mula masuk sehari 2,3 item.. kemudian baru la saya spent RM800 untuk beli stok minyak rambut.

Saya dapat menjana pendapatan bersih RM8K pada bulan pertama..

Kemudian, sifu ada buat seminar dinamakan “Missing Chapter“, saya pun join. Saya juga follow program mentoring Sifufbads.

Dari situ, saya belajar banyak teknik marketing online..

Alhamdulillah, pendapatan saya pada bulan puasa pada tahun 2013 hanya RM1500 sebulan, pada tahun 2014 pendapatan saya meningkat ke RM1500 SEHARI.

KINI INCOME SAYA 5 ANGKA SEBULAN, HASIL DARI JUAL MINYAK RAMBUT DI FB DAN JUGA KEDAI GUNTING..

Kedai gunting ni, saya upah budak-budak lepasan MARA jadi tukang gunting. Bagi diorang peluang kerja.

Saya tarik orang datang gunting rambut juga guna fb. Ada yang datang dari Ipoh ke Senawang semata-mata nak gunting rambut di kedai saya.

Masa buat fb ads marketing tahun lepas, pernah saya xde income sebulan. Akaun fb kena flag.. Lepas tu, buat lagi akaun, flag lgi. Rasanya lebih 5 kali kena flag.. last sekali, sifu suruh buat page baru. Sedihnya.. page lama tu dah ada lebih 50k fans.. Sifu suruh, buat la jugak. Alhamdulillah, page yang baru tu dah capai 70k fans kini.. masa kena flag tu, betul-betul tertekan! Nasib baik la ada solusi..

Sekarang ni, saya berpuas hati dengan apa yang saya capai dalam masa setahun ni. Akan datang nak kembangkan lagi bisnes. Bina empayar Bob.. AKADEMI, COMING SOON.. BOB’S BARBERSHOP, juga nak tambah branch lagi..

Thanks sifufbads..

Kepada orang muda bujang tu, ambil peluang yang ada untuk BERNIAGA..

JANGAN HARAP MAKAN GAJI AJE..

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. montana says:

    terima kasih bob..cukup inspirasi kisah anda…terima kasih gak Sifu sebab share di sini alhamdulillah 😉

  2. Adie says:

    Salam.. Mohon Iklan TT..

    Sy ada menjual Professional Hair Scissors Set, suitable for Barber, Salon, Professional & Business use.
    =Brand: Smith Chu Pro (Original Brand)=

    Set Included:-
    1. Straight scissor 6″
    2. Thinning scissor 6″
    3. Comb 1
    4. Comb 2 (Upgraded to Razor)
    5. Cloth
    6. Scissors Oil
    7. Scissors Adjuster/Regulator
    8. Scissor Case/Bag (2 Layer)

    Price RM180.00 – Ready stock
    *Poslaju rm7

    **COD: Ampang, KLCC Area @ KL Area

    Call/whatsapp:
    Adie – 0123495601

Program @ Sifufbads

29/09/2018
HIIM PREMIER
IDCC Shah Alam

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Sedangkan laut lagi bergelora ini kan pula dunia bisnes Mana
  • Dalam era ini digital marketing adalah salah satu senjata WAJIB
  • Founder wajib kenalpasti prospek utk bisnes merekabila dah kenal mudahla
  • PERJUANGAN 19612018 YANG MENJADI INSPIRASI  Mula2 dulu aku berasa
  • Selesai tadi Part 1 Cut Cost marketing sharing LIVE tadi
  • Jadi seorg leader ni bkn shj perlu jdi pemikir yg
  • KERANA SAYANGKAN IBU SANGGUP KORBAN MASA MUDANYA  Nur Farah
  • SATU RAHSIA YG PATUT ANDA AMBIL DARI KISAH IBU MUDA
[Free Video] Founder’s Foundation
[Free Video] Founder’s Foundation

Didedahkan! Founder’s Foundation Video Yang Bakal Menyelamatkan dan “Mengangkat” Bisnes Anda dari Hampir Mati Kelemasan di Benam Lumpur! Anda bakal pelajarinya dalam video bersiri ini.. dan ianya PERCUMA jer..