“DAH 10 TAHUN KERJA KAT BANK NEGARA, PERGI BERHENTI JUAL PINGGAN MANGKUK?APA CITA?..”

Kalini, SifufBads nak share pasal sorang akak jual pinggan mangkuk. Pn Anis Mastura owner @A&AWorldHq a.k.a Kak Nis. Akak dari kelantan ni sebenarnya ex staff bank negara. Tapi, dia terpaksa berhenti sebab allergic pregnant anak pertamanya..

Kak nis ni start joined kelas Apperentice Sifufbads tahun 2017 lagi. Lepas setahun menuntut, sales meroket.. Februari 2018, bisnes berubah 100%..  dari situ kak nis ni makin motivated dan nak belajar.. lagi dan lagi!

Lepas sja sales dia setahun hit 3 juta, dia terus apply masuk CEO Sifufbads.. Sekarang dah ada dalam circle  #theamazingceo.

LAKI BINI BUNGKUS BALIK KAMPUNG…

Korang bayangkan lah… Lepas laki bini ni resign, kak nis and husband dia decided nak balik kampung.. Balik “lenggang” gitu saje. Saving apa pun tak ada. Budak baru nak up dan financial out katakan…

Dia tengah pregnant dengan masalah alahan teruk lagi. Dugaan anak pertama. Sampaikan dia nak beli kereta pun, ayah dia dahulukan duit..

ORANG LAIN BUAT, DIA PUN NAK JUGAK..

Masa dia kat kampung tu, penah try bisnes kosmetik. Orang punye brand tapi last-last gulung tikar! Aduhai. Competitor ramai sangat.. Dan sebab tengok ramai org jual kosmetik, dia pun nak jugak~

Dgn zero knowldge masa tu. Profit tak reti monitor. Memang kelaut habis lah kak nis ni.

So ,tutup cerita kosmetik.. kak nis try jual pinggan mangkuk dgn husband dia pulak. Tapi dekat dalam kedai kosmetik tu la.. pelik tapi benar. Dorang laki bini ada try guna online marketing jugak, tapi slow.. macam sendu aja.

KAK NIS IS COMEBACK!

Pepatah org puteh kata “ falls 7 time, wake up 8”.. kak nis ni kuat semangat dia 💪

 “Takkan aku nak gagal lagi sekali”.

Masa jump in bisnes pinggan ni.. Kak nis ada tengok member dia, update2 pasal belajar online dengan Sifufbads.. Dia pun terbakar! Nak tahu macam mana untuk grow kan bisness jugak..

Dia nekad nak belajar dgn Sifufbads. Walaupun kena gadai emas dia.. sampai husband dia tanya “betul ke nak gadai emas untuk bayar yuran kelas Sifufbads?”.. takde duit punya pasal. End up, dapat lah dia bayar yuran dan masuk kelas Sifufbads..

Bila masuk aje kelas mentoring tu.. pergh! Berasap kepala kak nis.. sebab banyak sgt strategy2. Smpai tak sempat nak “catch up”..

“bebaloi kak nis gadai emas, sebab ilmu tu tak ternilai harganya.. Sifu Jamal ni memberi, kita menerima setiap ilmu.. dan buat je sampai jadi”

Ni lah antara strategy2 yg Kak Nis applied :

#1 CONTENT MARKETING BERTERUSAN

Kaknis n team post content mcm2.. contohnya mcm share recipe masakan, post video tutorial kegunaan periuk2 & gambar2 new stock. Tujuannya utk educate customer tu sendiri. Dan awareness pun meningkat.

#2 ENGAGE DI CLOSED GROUP

Dia create 1 fb group khas utk audiens yg berminat dgn barangan2 dia.. dia consult customer di closed group tu.. time nak clearance stock, dia dan staff selalu buat live dlm group tu. So, dari situ engaged dan nak close sales pun senang laa kan..

#3 BRAND EXTENSION

Masa bisnes Kak nis slow down, kak nis buat brand extension. Untuk cover balik sales drop tu.. Dia jual perabot yg boleh mix n match dgn pinggan mangkuk.. demand pun padu oii! Sales dia jadi stables semula.

#4 INTEGRATED MARKETING

Kalau nak tahu, sales dia yg meroket tu hasil dari fb ads jer. Mmg 100%

dia buat bisnes di fb. Sekarang da bertambah platform. Dia mula buat website dan tarik audiens fb ke website & instagram. Dari situ customer dan agent pun senang refer di website sahaja..

#5 REKRUT AGENT

Untuk meroket kan lagi bisnes, kak nis terus rekrut agent.. dulunya just 50 org je, tu pun on off. Sekarang dia train agent & bagi ilmu mcm2.. agent2 dia power & independent. Jadi dari situ mudahlah utk dia control agent2.

NEXT MISSION..

Syukur, kini A&A World dah generated sales 7 angka. Agent yg mula2 ada 200, dah meningkat kepada 600 agent active. Team sales 3 orang.. okay laa kan? Tapi, walaupun sales juta2 kalau back up plan tak ada.. tak guna gak..

So, kak nis plan nak develop bisnes dia.. dan ada produk brand dia sendiri.. packaging sendiri bukan lagi supplier brand org.. “sediakan payung sebelum hujan”.. sebab anytime agent2 and staff boleh “murtad”.

Kak Nis pesan kat semua bisnes owner / Founder2.. “tak kisah lah bisnes turun naik atau tak pernah turun. Jgn belagak tak nak belajar. Jgn syok sendiri. Cari guru yg boleh guide kita sampai result proven”.

Dia pesan lagi “digital marketing mcm nyawa dan nadi pada bisnes skrg. Sebab offline bisnes 10% aje effective. Setiap fonder kena kuasai ilmu digital ni”…

Haaa, Founder2 kat luar sana tu.. dapat something dari story Kak Nis kita ni?

Siapa nak SifufBads bantu jadi mcm Akak ni?

cer komen  “please sifu”

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

Program @ Sifufbads

21/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

20/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

19/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

Follow Instagram @sifufbads

  • SifufBads yakin setiap founder ada impian mereka masing2 dan salah
  • 3 SECRET BRADER NI BERMULA DARI RM700 TANPA LOAN AND
  • Ehem!! Korang tahu tak usahawan ni bukan takat buat bisnes
  • Duit dan harta bukanlah pengukur segalanya Hanya seorang
  • Setuju tak bg seorang usahawan seorang founder Leader TIME
  • Berbisnes ni nmpk je mudah tp hkikatnya perlukan masa kerja
  • Sblm fly tadi sempat melepak ngan ngocing anak didik ceo
  • isteri sy benti kerja lepas 5 tahun Happy nya sy
57 BUKU MARKETING SI PEMALAS
57 BUKU MARKETING SI PEMALAS

Khas untuk anda yang rasa marketing tu leceh.. tak penting.. dan menyusahkan hidup. Ada lebih 50 strategi yang anda boleh terokai.. ianya straight forward dan mudah faham.. simple trick but very powerful! Isi Form di Bawah Sekarang!