Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Inilah 5 Strategi Marketing CEO Minyak Wangi Ini Gunakan Untuk Bisnesnya, Hasilnya Amat Mengejutkan Kami…

Diterbitkan pada Nov 10, 2016 oleh

wan-perfume

Wan Mohd Harizmi..

Nabi pernah kata, kalau kita berkawan dgn pjual minyak wangi, inshaAllah stu hari psti terpalit bau wangi kt bdn kita..

Haa.. Klu korg nk bdn mewangi yg boleh dihidu sejauh 2 tiang lampu TNB, silakan kwn dgn mamat ni.. Hoho

Tapi..

Arini bkn nk cite psl tiang lmpu TNB tu, bkn jge nk cite psl minyak wangi.. Tp nk cite psl mamat ni, dia tlh menyongsangkan… memesongkan… mengubah.. dn menguprade bisnesnya ke satu tahap yg berbeza.. Siyes! Mmg ohsem ssgt.. Nk tau?

“Nak sifu! Nakk… Apa yg ohsemmm sgt tu!!”

Tahu tak.. Dia tlh bawakan bisnes dia kepada thp yg baru… SOMETHING NEW!

  • NEW LEVEL!
  • NEW LOOK!
  • SUPER TRUSTED!
  • POPULARITY!
  • NEW MARKETING!

Yes! Ni lh apa yg mamat ni buat.. Tp seriously… Bnda ni bkn snang nk buat.. Bkn sng utk dia berada pada level yg skang, mmg mmakan masa.. Lama.. Tapi Assobaru minal iman, kan sabar itu sparuh drpd iman.. Cewah..

Tp seriously…

Bkn sme org sggp buat.. Kalau anda jenis yg besok buat iklan, pstu arini trus nk sales riban riban.. Mmg payahlah.. Anda bknlah orgnya.. Anda bknlah org yg pnyabar.. Anda ssgt tak sesuai utk meneruskan bacaan ini..

“Bkn sy tu sifu.. Bkn.. Sy sobar orgnya.. eh sabar..”

Okay good.. Bkn apa, ada sebabnya..

Nk thu sbbnya?

Sbbnya, apa yg bliau buat adalah utk long-term marketing.. Bkn short term, bkn jnis buat skang trus dpt sales gedebuk.. NO NO NO.. Tidak sama skali..

Ni ade skit prangai psl dia sy nk cite..

Haritu…

Sy igt lg time tu jln kaki ondeway nkg makan dgn dia.. Sje sy tny dia..

“Wan cmne bley brminat nk jual perfume ni, kn da rmi org jual.. Untung skit plk tu..”

Pstu dia kata..

“Biarla untung RM1 pn, tp sy ada matlamat..Sy nk bntu rmi org… Sy nk bntu stokis/agen supya dorg boleh dpt untung byk… Dorg snyum, sy laaagi senyum…”

Sy pn terdiam.. Sy thu Wan ni sgt baik orgnya.. Mmg pnyabar.. Dia tmbah lagi.. Dia kata cmni..

“Ade perfume hrga smpi RM60.. Ada jg RM100.. Ada jgk smpi RM200++.. Klu org tk mampu nk bli yg ratus2 tu cmne? Klu org yg bru nk mula bniaga jd agen/stokis cmne? kompom kos perfume pn mahalkn? Sbb tu sy pndg mrk yg sgt2 memerlukan.. Suma org mampu berwangian2 dgn hrga mampu milik.. Dn smua org juga boleh brniaga dgn kos sgt minima… InshaAllah”

Yes.. Tulh apa yg dia kata.. Alhmdullah, apa yg dia niatkn tu mmg btul, dn skang ni, dia smakin membesar! Bkn fizikalnya mmbsar.. Tp bisnes dia smakin bkembang besar dn maju…

Ekceli, klu anda prasan, Wan ni pnah kita storykan psl dia satu ktika dulu, cmne dia boleh jual 40,000 botol dlm masa sbulan.. Tp tu dulu.. Skang lagi menggila babas!

Nk thu apa rahsia dia?? Cmne dia leh meletop dgn mengezut!

“Nk tahuu sifu..”

Okay, tgk satu per satu gmbr yg sy kongsikan tu.. Baca dan hadamkan.. Tonton video tu skali..

#1: VIDEO MARKETING

Yes! Video marketing! rmi yg slh sngka.. Bile buat video msti nk kne dpt sales.. Salah tu.. Video marketing ni bole mmbntu utk tingkatkn kualiti bisnes anda..

Sales tu bonus la kalau dpt org kata.. Hoho

Dgn video marktg, anda mningglkn awareness utk jngka masa pnjg..

Mula2 mmg nmpk hmbar, tp lama kelamaan org akan mula suka.. Org akn mula igt pd anda..

Video mrktg mmbawakan bisnes anda kpd level yg berbeza dgn pesaing anda!

Org lbih yakin, lbih trust.. lbih suka! Nmpk real..

Tu yg apa Wan buat..

#2: SHARE TIPS

Bliau sering brkongsi tips.. Tips2 pnting yg diperlukan oleh stokis/agen bliau..

Scra tk lngsg, dia mnarik org bru utk lbih mgnali bliau.. Krn bliau x lokek utk sharing..

Dr situ, org mula mnyukai bliau.. mula follow.. mula nk ambil port psl dia..

Apa yg dibuat adalah softselling sbnrnya.. Hehe…

#3: FRIENDLY

Yes! Klu anda owner produk, anda prlu jd super friendly… jgn bina gap! Kne bergaul dgn stokis/agen..

Apa yg Wan buat ialah.. slalu brjmpa.. slalu discussion.. bntu mrk yg ada mslh.

Buat cabaran antara agen/stokis.. Bg hadiah.. Cara2 tu tlh membakorr mrk..

Lg stu.. Apa yg Wan buat ialah..

Ia mningkatkn kdar loyalty trhdpnya..

Rajin2 respons pd stokis/agen anda utk bina long term relationship..

#4: VIDEO TESTIMONI

Mungkin rmi yg share testimoni.. Tp mostly cara biasa, cara cliche.. smua org buat.. cth cm share screenshot whatsapp, buat storytelling..

Tu biasa! Wan lain skit..

Dia shoot proper video utk testimoni, nmpk lbih xklusif! Lbih ohsem..

Org tgk lbih myakinkan..

#5: OFFLINE MARKETING

Yes, utk kuatkn lg branding.. bliau jga mggunakan kaedah offline mrktg.. Mmg mmrlukan kos agak tinggi..

Tp utk longterm branding sgt penting..

Apa yg Wan buat?

Dia masuk paper, tv, bilboard.. Smuanya utk tanam awareness dn kuatkn brandingnya..

Perasan tak..

Apa yg WAN buat adalah softselling.. Dia jarang buat hardselling..

Dia FOKUS bina kredibilitinya..

Apa yg berlaku skg, dr 40 ribu botol sbulan tlh meningkat kpd.. Ermm.. Byk… Amazing..

So..

Anda pelajari sesuatu??

Anda rasa bina kredibiliti penting ke sangat penting?

–> Cer komen..

Komentar (1)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!