RAHSIA BESAR BAGAIMANA LELAKI BERJAMBANG INI BOLEH BUATKAN PELANGGAN BERATUR DI KEDAI KEROPOK LEKORNYA WALAUPUN PESAING RAMAI DI KIRI KANANNYA..

Kalau dulu..Masa awal2 Shafie, Founder pada brand Abento Blendo ni buat bisnes keropok lekor ..Takde sapa yang berani nak masuk kedai dia..Yela..Nampak macam kedai tak siap ja time tu…Time tu dia hari2 asyik garu kepala yang tak gatal..Pikir..Macam mana nak bagi orang masuk kedai dia…Mana tak risaunya..Kedai dia dah tepi jalan utama..Boleh kata strategik la..Tapi takde orang singgah..Bukan setakat singgah ja..Pandang pun tak nak..Mau tak pening..Time tu, dia rasa dah abis strategi dia dah buat..

TAPI ..Bisnes dia dh mula berubah lepas disentap oleh member2 bisnes suruh pegi belajar dan baca kisah kejayaan orang yg buat bisnes..Dia mula TERBAKOR dan dah niat nak jadi macam dorang satu hari nanti…Start dari situ, diapun mula berguru..Lepas balik belajar, baru dia sedar..Yang kedainya takde daya penarik langsung untuk orang singgah..Yela..Kat Kuala Terengganu, berapa banyak kedai yang jual keropok lekor..Memang tinggi la persaingan kalau nak ikutnya..

MULA CIPTA KEUNIKAN…

Bila pesan gurunya..Untuk atasi pesaing, kita perlu ada KELEBIHAN atau KEUNIKAN yang pesaing tiada..Dari situ, dia mula fikir dan cipta keunikkan pada nama bisnes keropok lekor dia..Dari situ, mula timbulnya Abento Blendo Pulau Rusa…Dengar nama Abento Blendo pun buat orang rasa unik dan rasa ingin tahu pada dia jual..Betul tak.? Dan dia mula lakukan perubahan sikit demi sikit pada kedai dia..

BUAT DRIVE THRU…

Antara yang dia buat untuk tarik orang singgah ke kedai adalah…

  1. Dia wujudkan lorong drive-thru yang mana customer yang singgah ke kedai dia tak perlu turun dan hanya buat pesan dari dalam kereta sahaja.
  2. Selain tu, dia juga wujudkan menu2 tambahan seperti ice blended, durian belanda dan lain2 dengan nama yang unik dengan tujuan untuk beri pilihan pada customer dia.
  3. Dia juga dah transform kedai dia dari kedai yang biasa dengan dekorasi yang lebih menarik dan pasang signboard yg besar bagi orang nampak walaupun dari jauh.
  4. Sentiasa konsisten buat marketing di offline serta online dan tak pernah berhenti..
  5. Collaboration dengan brand lain seperti brand Makang Sedak.

Kini, dia dah boleh tarik nafas lega..Kerana usaha dia selama ni berjaya membuahkan hasil..Kerana dia bukan la sorang yang mudah putus asa..Antara kata2 guru dia yg buat dia terus kuat sampai sekarang adalah..

“BUAT SAMPAI JADI..”

Dalam bisnes ni, memang sentiasa ada cabaran dan persaingan ..Tinggal kita saja yang mampu bertahan atau tak mampu dengan cabaran tersebut..

Sifufbads nak tanya ni..Sapa lagi yg nak jadi macam Shafie dari Abento Blendo ni?

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

Program @ Sifufbads

19/01/2019
ROI Chapter
IDCC, Shah Alam

13/01/2019
Missing Chapter Reloaded
IDCC Shah Alam

29/09/2018
HIIM Premier
IDCC Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Buat bisnes ni kalau tak grab segala peluang yg ada
  • Perasan atau tak rata2 org skrg tua muda lebih suka
  • Kunci success adalah bila korang tak pernah give up dan
  • WANITA 23 TAHUN NI SHARE SECRET JANA INCOME 6 ANGKA
  • Skills are cheap Passion is priceless  Gary Vaynerchuk
  • HANYA GUNA TEKNIK SECRET NI JE RAMAI ORG SERAH DIRI
  • Di zaman digital ni boleh dikatakan semua org Tak kira
  • TAKDE BAJET MARKETING TAPI BOLEH BUAT SALES 6 ANGKA! HAA?
THE FOUNDR CHAPTER 2.0
THE FOUNDR CHAPTER 2.0

Rasa Struggled Dalam Bisnes? Sales Makin Kecut? Profitnya Makin Menipis? Kos2 Semakin Meningkat? Dan, Rasa Bisnes Bakal ‘TERKUBUR’ 2019 Nanti? Izinkan SifufBads Bantu Anda! Lengkapkan Form di Bawah Sekarang!