Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

“Selamber Jer Ku Berenang Dengan Jerung di Bangi Sentral! Anda Niche Fesyen? Jom Baca Kisahku…”

Diterbitkan pada Nov 25, 2016 oleh

nurasikin

Arini SifuFBAds nk kongsikan skit story cmne cik akak ni buat bisnes dgn mnjual ‘skirt adik-beradik’..

FYI, cik akak ni ada butik kat Bangi Sentral okeh, selamber je bukak butik kat situ.. Tempat jerung-jerung beraksi.. Rileks jer dia join berenang-renang skali kat situ…
skirtbysisters2

Ahh.. Tak nak cite byk, baca sendri tulisan dr hati oleh beliau sndiri..

“Assalamualaikum… Nama saya Nurasikin binti Daud… Owner kepada Skirtbysisters… Bisnes ni sy share dengan kakak sy… tp sbb dia berkerja jd kebykkan hal2 bisnes sy yg jaga….. kami adik beradik ni memang suka bisnes..mungkin masa kecil2 selalu ikut mak ayah p menjual sayur2 kampung di pekan2 kecil… so suka bila ada org membeli….”

Ni nak citer.. Camne strugglenye cik akak ni..

“2010 ada kwn kenalkan dgn satu kompeni MLM waktu tu glamer dgn sabun tahan mengantuk… mmg mula2 dpt tu byk untung… produk pun senang jual.. … kami punya usaha berniaga tu sampai masuk pasar tani… ada lagi baju oren pasar tani tu kami simpan… tp apa kami perasan.. kami selalu ada msalah… kereta rosak.. accident… suami kata ke kita berniaga ni tak berkat… sbb produk tu tak berkesan…. Mcm tipu org…”

“6 bulan suami tak sign on kapal gara2 join MLM.. Suami keja kapal, cmpany besar la jgk.. Tp jgn igt kaya ye.. Hutang keliling pinggan! Saving pn xde! Last2 terpaksa lah kami terima hakikat… suami kena keje smula…. Dlm waktu tu dgn sy beranak sulong…. Waktu tu p berslin kat hospital swasta.. sudahnya Csor.. siap kena 12k.. habis duit korek bayar kos operation… nasiblah sy masih keje lg.. ada jugak duit sikit2… jd selama pantang tu p lah survey2 bisnes tudung… waktu tu suami sibuk jual sabun lg….dia p niaga downtown smua… Allah kalau fikir smula sedih.. sbb suami patutnya tgh cuti kerja n boleh spend time dgn sy dn anak2 kt kg sementara berpantang… tp sebaliknya kena usaha cr duit… biasalah emosi bila dpt anak first susah nk tgl anak… yerlah kalau dia p belayar smpi 6-7 bulan… ”

“Jd sy dan suami pergi survey2 di jalan tar… waktu tu sy ingt trend selendang tgh hot… pergilah beli borong… belajar buat blogspot sendiri….terbinalah SIKINRIZQI… gabungan nama sy n anak… kekonon kn kita kalau boleh nk buat nama gabung semua nama kita suami.. anak… ”

“sy gigih adjust coding smua.. bygkan student construction kot.. mana nk pandai coding2 ni.. tp sy ni jenis gigih…. Lepas tu kami rajin masuk event…. Event kt jalan tar.. event jom heboh… apa sajer nama event lah…. Tak boleh lupa kena tipu dh bayr deposit utk masuk event di ONE UTAMA… bila smpi apa2 pun takda…. Waktu masuk2 event ni suami dh p keje smula.. nasib ada adik2 ipar yg tolong.. sbb diaorg belajar lg..”

“Akhirnya sy tewaaaasss….”

“Diteruskan prjuangan pd thun 2010-2013.. Mcm2 yg dilalui.. Snang cite sy gagal dlm berbisnes.. Dua bnda yg sy bljr waktu tu..”

1. ORANG TAK KENAL BRAND KAMI (KURANG MARKETING)

2. ORANG MEMBELI KERANA BRAND

“so OCT 2014… sy create SKIRTBYSISTERS.. sbb kami adik beradik… . Tp Alhamdulillah pemilihan Nama memberi tuah… modal permulaan pun dalam 5k.. share 2 org…”

“APRIL 2015 … BUTIK BUKA Waktu tu page FB pun taka da… smuanya di Instagram… rezeki kami mungkin sbb USP… 3 bulan je folowers IG meningkat ke 9000 orang…. Cust pun ramai Tanya ada butik ke sbb nak tgk skirt lebih dekat…. Jd sy pergi bangi sentral yg waktu tu baru mula2 nk naik… pg tgk kot2 ada vendor2 butik… deposit nk jd vendor pun dh byr… sy dan suami pusing2… last2 ckp kt suami.. apa kata kita try kol n Tanya market price berapa… mcm mmg dh jodoh ada satu lot corner lot yg masih kosong… sewa pun agak murah berbanding yg lain… dgn berani dan gamble nya kami… bayr deposit..”

“waktu tu mmg takda ilmu.. takda mentor… takda modal byk… renovation butik pun smua kami buat sendiri.. sebulan tu tiap2 hari kul 3-4 pagi baru balik rumah… anak2 terabai… dalam hati pun serabut… macmana grand opening nanti ada ke orang dtg… kalau lah dh pandai FB ads waktu tu.. mesti senang nk Tarik org masuk event… so beberapa bulan tu sales mmg turun naik.. paling byk pun baper k je… waktu tu byk syok sendiri… memang taka da pun kwn dgn org2 bisnes… rasa diri kita dh hebat sbnrnya”

“Sbenarnya, saya dah lama tgk page SifuFBAds kt fesbuk ni… Tapi, tak pnh psg niat lnsg nak pegi seminar dia… Yelah, taktahu betul ke idok..”

“Sehinggalah sy jmpa salah sorang hot-seater mse seminar SifuFBAds dlu.. Nme dia Anom, owner Theraphy boutique.. Kami ade join sebagai vendor…”

Dia punya tak percaya..

Snggp g terjah hot-seaters tu.. Tp bgus, dia bertekad utk mncari jawapan dan kepastian!

skirtbysisters5

Si Anom ni adelah cite-cite skit.. Bg mukadimah dlu.. Tp time tu dia masih lg degil tu.. Tknk pecaye lagi.. Dia still was-was dgn SifuFBAds.. Hoho.. Yg kelakarnya, bukan cik akak ni yg beriya-iya nk bljr nkg seminar, tp cik suaminya! Adehh!

Ok smbung balik..

“Time tu suami mmg smgt gile nk bljr… Kebetulan butik kami di bangi Sentral jgk.. Suami trus ajak terjah butik Anom tu… Sbb nk dptkn kepastian psl SifuFBAds dn FB Ads..”

“Seriusss! Time tu mmg malas gile nk g seminar… Konon2 nk belajar dgn Anom je… Tp Anom kata better g sendiri dulu, nanti tak faham baru dia tolong…. Potong betul!”

“Suami pn apa lg, dia g book tiket smua… Igt lg, time tu kami g Missing chapter 24 Jan 2016… Cm biasa, time tu suami pny smgt mmg lain mcm… Dia siap baca smua tips yg sifu email… Sy wat lek jer.. Haha! ”

“Terus terang! Sy satu apa pun tak tau… Mmg mls nk amek port bnda2 cmni.. Tahu nk jadi terus je! Lgpn, hajatnya mmg nk menumpang suami punya ilmu..”

“Hari seminar sudah tiba… Dn seminar pun dah bermula.. Serius, spnjg sminar sy tak faham apa2… Dahla sifu habis lewat giler, smpi pukul 1pagi.. 1 pagi okeh! Sy dh tertidur2.. suami je yg masih smngt joget2.. Mmg dia bg full komitmen lah.. Sy tak! Egoo pny psl…”

“Balik je dr seminar.. Suami trus buat apa yg dia belajar… Jujur sy ckp, dulu2 sales plg tinggi pun 16k… Mmg sadis klu untuk butik… Nk byr overhead itu ini, nk ikutkan mmg sakit!”

“Alhamdulillah.. Utk sale Chinese new year, suami trus praktik apa yg dia bljr time seminar tu, sales kami meroket 3x ganda! Wow! Tk prnah sy jangkakan tu..”

Tahniahh cik akak.. Sales meningkat 3x ganda ye.. Tp, sapa sangka tetiba dugaan menimpa.. Cik suaminya tu kerja kapal okeh.. Skali pergi, 4 bulan tu.. Lamaa wehh!

Panik..

Panik…

Panik….

Mana tak panik, sblm ni semuanya cik suami dia yg buat.. Dia dlu tk nak belajar apa, semuanya cik suami dia aje.. Dlu tknk amek port, EGO.. Skang tiba2 dia yg kena handle! Tp dia tak tahu apa! Habislah…

PASRAH… Sah! Sales dia drop balik kepada asal! Dia menyesal tk sudah.. Sapa suruh dlu tk serius nk mnimba ilmu..

Okay, kita smbung balik apa dia kata.. Ni dia kata.. Bukan sy kata ye..

“Sy mula berpikir.. Kena pergi belajar jugak mcmana pun ni… Klu nk pikir EGO aku, silap bulan melingkup bisnes ni.. Tup tap tup tap… Alhamdulillah! SifuFBAds anjurkan seminar lg.. Igt lagi tarikh keramat tu.. 23 April.. Sy trus ambil kputusan utk join Seminar CHAPTER M!”

Tindakan bijakk cik akak..

Disinilah kebangkitan beliau! Time ni lah beliau betul2 ikhlas nk mengenali SifuFBAds dgn lebih mendalam.. Beliau buang EGO, menerima segala muntahan dan ilmu yg bkal diberikan.. Dia mula jatuh cinta.. Hoho

skirtbysisters6

Segalanya bermula dari sini…

“Sy tekad utk register VIP seat… Nk duduk depan skali! Nk kena semburan sifu! Tak kiralah apa jadi pun! Sblm pkul 9pagi sy dh standby depan laptop! Sy tau sy nk jgk tiket VIP!”

“Nk tknk kena pegi jugak! Sebab May nnt, butik sy akn buat 1st anniversary… Dn saya perlu buat ssuatu utk BOOM balik sales sy… Alhamdulillah! Rezeki sy.. Kbetulan, bru tahu Chapter M tu mmg fokus cmne nk LETOPKAN event dn launch apa2 produk!”

“Terkejut mak! Serius talk.. Lepas pergi sendiri chapter M tu, sy balik, sy buat sendiri smuanya! Start tu page like makin naik… cpc makin ok.. ROI makin ok.. dan sale bulan May-June trus melonjak 8x ganda iaitu 800%!! Tnpa bantuan suami okey! Suami sy pun tak percaya isteri dia boleh buat.. Tekejut beruk dia.. Mmg rse brsyukur ssgt!! ”

“Antra yg sy bljr dn trus praktikkan ialah, Like Marketing! Konsisten posting.. Cara shoot gmbr model yg berbeza.. Buat teknik Hantu.. Mcm2 lg lah.. Sy igt Sifu ada ckp, klu main fashion.. Kne kuatkan brand! Engagement.. Bg org suka ngn kita..”

“Tigt lg apa yg sifu kata… Nk buat ads bukan mudah… Jgn mengalah… Tak smestinya buat sekali terus jadi.. byk dinding yang kena langgar… Try n adjust…”

“Mmg tersentak.. Jujur sy kata, slama ni lebih kepada syok sendiri… Rasa diri dah hebat leh buat 16k sbulan… Bila pergi seminar… Banyak lagi orang2 hebat.. Ada yg jual kacang… mascara.. pun boleh dpt income sejuta…”

“Alhamdulillah.. Syukur ssgt.. Allah tlh menggerakkan hati sy utk pergi Seminar Chapter M.. Tak sia2! Byk bnda best berlaku.. Plg best.. Bila kita berada di kalangan org2 yang hebat… kita pun jadi hebat!”

Wah.. Tahniah cik kak.. Akhirnya, terbuka juga hati beliau untuk menerima SifuFBAds seadanya.. Kami doakan anda terus maju jayaa dlm apa jua yg anda lakukan!

skirtbysisters4

Opss.. Terlupa plak, dia ada bg pesanan ringkas utk fans SifuFBAds..Leh baca point bwh ni..

1. CARI ILMU

Yes.. Bnda ni mmg beri tamparan hebat buat saya, rasa ilmu didada da ckup tinggi.. Pergilah cari ilmu dlm bisnes.. Utk kebaikan anda juga

2. CARI MENTOR YG UP-TO-DATE

Zmn dah moden, cara pemasaran pn dah tak sama cam dulu.. Cara marketing yg dlu tak semestinya berkesan buat ms skrg.. Kene ikut rentak peredaran masa.. Cari mentor yang sentiasa FRESH, NEW, TERBARU idea-idea marketingnya..

3. BUANG EGO

Krn keegoan ni lah buatkn bisnes sy jatuh.. Sombong, rasa diri da ckp hebat.. Berlagak.. Kalau anda syg bisnes anda, teruskan belajar dan belajar.. Tak kira siapapn guru anda..

4. BELAJAR & PRAKTIK

Balik je dr Seminar Chapter M tu sy terus buat.. Takde tangguh2 dah.. Takut lupa satu hal, takut tak buat langsung je nnt.. Nak tak nak.. Terus apply je apa yg dah belajar.. Alhamdulillah, fah eksyeng fah resak..

5. USP

Ni nasihat utk anda yg bermain dlm dunia fashion.. Pesaing semakin sengit.. Rmi yg bru masuk, dn ramai juga yg ‘bungkus’.. Utk trus kekal dlm industri ni, pastikan anda create USP sendiri.. Membezakan anda dgn org lain.. tu penting!

Ye.. Itulah nasihat dr beliau sendiri, tulisan dari hati katanya.. Kami dr SifuFBAds brharap perkongsian dr cik akak ni dpt memberi manfaat pada korang semua..

Saya tahu, ramai kat luar sana dah hebat-hebat belaka.. Saya doakan anda berjaya dunia akhirat.. Amin..

Nak mintak tolong.. Sila SHARE dan TAG kwn2 korng utk kongsikan kisah ‘EGO YG MEMBUNUH DIRI’ ni…

Komentar (0)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!