Bagaimana Wanita Ini Berjaya Jual Hampir 800 Helai Telekungnya Hanya Dalam Tempoh Sebulan…

kak-wan

Nak tahu bagaiman wanita ini ubah strategi marketingnya dari offline ke online & berjaya jual hampir 800 helai telekungnya hanya dalam tempoh sebulan?

Bermula berniaga sejak dari umur 19 tahun, masa tu Kak Wan dah berkahwin. Waktu tu, sambil bekerja Kak Wan buat bisnes MLM. Dlm masa beliau MLM, Kak Wan juga ada menjual pelbagai jenis produk seperti produk makanan dan produk pakaian.

Pelbagai jenis produk yg nak jual. Stok semuanya diletak dlm kereta. Pada tahun 2003, suaminya meninggal. Masa tu, Kak Wan dah ada 3 org anak. Dan beliau terpaksa jaga anak2nya sendiri.

Lps dah lama buat bisnes MLM, Kak Wan nak stop dan ingin buat bisnes sendiri. Akhirnya pada tahun 2007, Kak Wan ambil keputusan utk buat bisnes kosmetik.

Cara marketing Kak Wan lebih banyak menggunakan iklan komersial seperti radio, majalah, surat khabar dll. Tapi, untungnya tak begitu banyak. Kerana kos iklan komersial sgt tinggi.

Pada tahun 2015, lepas balik dari umrah.. bisnes Kak Wan mengalami kejatuhan teruk. Semuanya terjadi selepas bermulanya GST. Kak Wan dah rugi sehingga RM300k!

“Bila bisnes dah jatuh teruk, Kak Wan rasa mcm nak putus nyawa! X tau nak buat apa2. X tau nak ckp apa. Hutang bertambah2! Hmm… ”, kata Kak Wan.

Kenapa jadi mcm tu?

“Kak Wan dah masuk byk kali radio, tapi sales kurang! Sbb GST, org dh takut nak membeli. Kak Wan dah bgtau kat iklan, tiada GST. Itupun masih kurang org membeli. Besarnya kesan GST pd peniaga. Sedih dgt! Hanya tuhan je yang tahu perasaan Kak Wan masa tu..”, kata Kak Wan.

Kak Wan masuk radio 1 minggu 4 kali, duit dah byk habis hanya utk iklan di radio je. Sekali keluar iklan kat tv RM44k hanya utk 2 minit je. Fuhh.. mahal! Tapi tetap sikit org membeli. Duit di poket dah kering kontang.

Akhirnya pada bulan 11 tahun 2015 jugalah, Kak Wan terpaksa masuk belajar fb marketing. Walaupun pada mulanya Kak Wan langsung x percaya pd bisnes online. Dan Kak Wan ambil keputusan utk belajar dgn SifuFBads.

Ingat lepas belajar terus nk buat, tapi malangnya fanpage produk kosmetik Kak Wan yg ada berpuluh2 ribu likes tu kena hack dgn programmer beliau. Programmer tu dh keluarkan Kak Wan dari jd admin fanpage.

Selepas ikut nasihat Sifu Jamal, terpaksa la Kak Wan buat fanpage baru iaitu “Butik Siti Zainab Exclusive HQ”.

Dgn menggunakan fb ads je, telekung Siti Zainab dah terjual lebih 400 helai dlm tempoh x sampai 10 hari. Pada bulan 4 lepas, hampir 800 helai telekung Siti Zainab yg terjual. Alhamdulillah!

Kak Wan bermula buat fb ads pada bulan 3 je. Ya, Kak Wan baru je bermula. Tapi laju betul sales beliau meningkat. Sampai stok selalu je habis! Wow!

Apa strategi yg digunakan?

Kak Wan hanya fokus pada like marketing je, kemudian gunakan teknik yg diajar dr SifuFBads & retarget semula pd fans Siti Zainab je. Simple jer! Sgt sesuai utk org yg baru nak belajar buat fb ads. Boleh belajar dr Kak Wan.

TIPS DARI KAK WAN..

“ Kalau nak buat bisnes offline, online juga kena ada. Kena gabungkan kedua2nya. Wajib! Sebab bisnes online ni yg akan selamatkan bisnes offline kalau terjadi apa2.”, pesan Kak Wan.

Tapi..

Bisnes online ni kena jaga kualiti. Biasalah, customer ni mmg seronok dpt beli online.. tapi, kalau apa yg mereka dpt x sama dgn apa yg kita tunjukkan di online. Habislah! Mereka takkan percaya pd kita lagi. Kemungkinan besar takkan beli dr kita lagi.

JANGAN KITA CITER LAIN, CUSTOMER DAPAT LAIN!

Itu akan bunuh bisnes sendiri! Biar kualiti produk tu sama dgn apa yg kita tunjukkan di gambar. Sbb di online, customer x dpt pegang produk. Hanya dpt tgk je. Jd, sebagai peniaga online.. kita perlu jujur dlm berniaga. Itu yg Kak Wan terapkan dlm bisnes telekung Siti Zainab.

Tak cukup kalau hanya ada brand yg kuat tapi produk x berkualiti. Betul?

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Wow… hebat….. banyak saya kene baiki lagi…. terima kasih

Program @ Sifufbads

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

18/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Usahawan luarbiasa adalah usahawan yg bkn saja usahanya lebih dari
  • TheFoundrChapter class days 1  day 2  Alhamdulillah jap
  • Sifufbads percaya semua orang ada impianTapi ramai yg berani bertindakBayangkan
  • Sapa sini selalu tengok go shop ke wow shop atau
  • Untuk bina trust secara berterusanBranding perlu kuatDalam bina branding anda
  • Zaman millenial macam sekarang niOrang dh tak suka tengok iklan
  • Sifufbads nk throwback sikit pasal kisah sorang usahawan kedai makan
  • throwbackKali ni Sifufbads nak story balik kisah sorang founder pada
JOM SERTAI HIIM PREMIER
JOM SERTAI HIIM PREMIER

7 Sebab Kenapa Anda Perlu Ketahui Strategi Sulit Dalam HIIM Premier, Atau Terus Setia Dengan Cara Lama Yang Bakal Buatkan Bisnes Anda Terkubur!