5 Teknik Shoot Gambar Yang Digunakan Oleh Pakar Fotografi Seluruh Dunia

Dlm kajian yg Sifufbads buat sblm ni..Ramai yg kurang ALERT dgn pemilihan gambar yg boleh GRAB attention audien yg tengok iklan anda di FB..

Gambar yg ada element WOW FACTOR biasanya dh boleh grab attention audien bila 1st time mereka terlihat iklan anda lagi..Ni dipanggil 1st IMPRESSION..

Agak2 kalo Sifufbads SHARE 5 teknik gambar yg PALING BERKESAN..Ada yg nk tahu ke?

“MESTI LA ADE..SY NK TAU SIFUFBADS”

Wokeh..Best sikit nk share kalo cam ni..Sebenarnya, teknik2 ni Sifufbads dh slalu guna..Tapi mgkin korang jer tak perasan..Kalo tak caya..boleh scrool down balik post2 lama Sifufbads.

Ok2..Dh malas nk cite panjang2..Moh ler lihat gambar2 seterusnya tu kalo korang nk tahu..Gambar yg MENARIK dan BEREMOSI sangat membantu korang pengaruhi audience…

Pujangga pernah berkata, “1 PICTURES REPRESENT 1000 WORDS”

#1: BIRD EYE VIEW

#2: PROP

#3: FLATLAY ESSENTIAL

#4: CLOSE UP

#5: RULES OF THIRD

Amacam? Mudah je kan?

Nak buat gambar level profesional, anda tak perlu pun guna kamera yang mahal2. Guna kamera smartphone dah cukup. Teknik kena betul. Baru gambar jadi cun! Baru audiens tertarik nak baca iklan anda.

Saya dah tunjukkan caranya, kini giliran anda pula try buat. Semoga berjaya!

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. aini says:

    Boleh terangkan tak macamana bird eye view dgn rules of third sifu?

  2. Nurul says:

    Sifu boleh terangkan kat x jenis pic bird eye view dengan prop tu yg mcm mane?

    Trima kasih sifu

  3. gkerjaya says:

    Sangat-sangat berterima kasih atas perkongsian yang sangat baik ini

  4. INA says:

    Assalamualaikum sifu…
    1- FLATLAY ESSATIAL tu berkernaan warnakan?..adakah ia mempunyai warna yg terhad?..contohnya hanya hitam dan putih shj??

    2- RULES OF THIRD tu berkenaan grid ke sifu?..x faham..?

  5. najmi says:

    TQ sifu

  6. Azie says:

    Tq sifu atas perkongsian info

  7. Noor says:

    Tq sifu. Rules of third tu macamna?

    1. Muhamad Najib says:

      Rules of third tu fungsi dia adalah dengan cara meletakkan objek gambar di tempat garis yang bersilang. Mengikut kajian teknik ini memberikan kesan yg lebih baik daripada meletakkan objek ditengah-tengah gambar

  8. majelar says:

    Tq atas perkongsian. Ia membantu sy yg tiada basic jurufoto ni..

  9. Ezign says:

    Menarik. Kami biasa gunakan rule of third. Mungkin boleh cuba teknik shoot lain yang disebutkan. Terbaik!

Program @ Sifufbads

19/01/2019
ROI Chapter
IDCC, Shah Alam

13/01/2019
Missing Chapter Reloaded
IDCC Shah Alam

29/09/2018
HIIM Premier
IDCC Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Korang setuju kan kalau sifufBads ckp sape yg duk dalam
  • Sape je x nak profit lebat bak cendawan tumbuh lps
  • YOU ARE DIGITAL MILLIONAIRE!!!   Tahniah!! Kpda yg hadir
  • Sediakan servis COD ini adalah salah satu cara utk tingkatkan
  • Quality over Quantity! Usahawan terlalu ramai tapi semua tu berkualiti
  • 3 HARI LAGI!!!   Program yg akan berlangsung 2
  • Jumpaa Esok Founder2 bertuah!!   Rugi2 Sape yg lepaskan
  • 2 HARI SAHAJA LAGI   Kpd founder2 yg berminat
[Free Video] Founder’s Foundation
[Free Video] Founder’s Foundation

Didedahkan! Founder’s Foundation Video Yang Bakal Menyelamatkan dan “Mengangkat” Bisnes Anda dari Hampir Mati Kelemasan di Benam Lumpur! Anda bakal pelajarinya dalam video bersiri ini.. dan ianya PERCUMA jer..