5 Teknik Shoot Gambar Yang Digunakan Oleh Pakar Fotografi Seluruh Dunia

Dlm kajian yg Sifufbads buat sblm ni..Ramai yg kurang ALERT dgn pemilihan gambar yg boleh GRAB attention audien yg tengok iklan anda di FB..

Gambar yg ada element WOW FACTOR biasanya dh boleh grab attention audien bila 1st time mereka terlihat iklan anda lagi..Ni dipanggil 1st IMPRESSION..

Agak2 kalo Sifufbads SHARE 5 teknik gambar yg PALING BERKESAN..Ada yg nk tahu ke?

“MESTI LA ADE..SY NK TAU SIFUFBADS”

Wokeh..Best sikit nk share kalo cam ni..Sebenarnya, teknik2 ni Sifufbads dh slalu guna..Tapi mgkin korang jer tak perasan..Kalo tak caya..boleh scrool down balik post2 lama Sifufbads.

Ok2..Dh malas nk cite panjang2..Moh ler lihat gambar2 seterusnya tu kalo korang nk tahu..Gambar yg MENARIK dan BEREMOSI sangat membantu korang pengaruhi audience…

Pujangga pernah berkata, “1 PICTURES REPRESENT 1000 WORDS”

#1: BIRD EYE VIEW

#2: PROP

#3: FLATLAY ESSENTIAL

#4: CLOSE UP

#5: RULES OF THIRD

Amacam? Mudah je kan?

Nak buat gambar level profesional, anda tak perlu pun guna kamera yang mahal2. Guna kamera smartphone dah cukup. Teknik kena betul. Baru gambar jadi cun! Baru audiens tertarik nak baca iklan anda.

Saya dah tunjukkan caranya, kini giliran anda pula try buat. Semoga berjaya!

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. aini says:

    Boleh terangkan tak macamana bird eye view dgn rules of third sifu?

  2. Nurul says:

    Sifu boleh terangkan kat x jenis pic bird eye view dengan prop tu yg mcm mane?

    Trima kasih sifu

  3. gkerjaya says:

    Sangat-sangat berterima kasih atas perkongsian yang sangat baik ini

  4. INA says:

    Assalamualaikum sifu…
    1- FLATLAY ESSATIAL tu berkernaan warnakan?..adakah ia mempunyai warna yg terhad?..contohnya hanya hitam dan putih shj??

    2- RULES OF THIRD tu berkenaan grid ke sifu?..x faham..?

  5. najmi says:

    TQ sifu

  6. Azie says:

    Tq sifu atas perkongsian info

  7. Noor says:

    Tq sifu. Rules of third tu macamna?

    1. Muhamad Najib says:

      Rules of third tu fungsi dia adalah dengan cara meletakkan objek gambar di tempat garis yang bersilang. Mengikut kajian teknik ini memberikan kesan yg lebih baik daripada meletakkan objek ditengah-tengah gambar

  8. majelar says:

    Tq atas perkongsian. Ia membantu sy yg tiada basic jurufoto ni..

  9. Ezign says:

    Menarik. Kami biasa gunakan rule of third. Mungkin boleh cuba teknik shoot lain yang disebutkan. Terbaik!

Program @ Sifufbads

01/06/2018
Karnival Karangkraf X Sifufbads 2018
Perkarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Seksyen 15 Shah Alam

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Ramai usahawan diuji teruk dlm bisnes Buat apapun tak menjadi
  • Untuk kuatkan TRUST orang pada brand anda di onlineAnda sebagai
  • Untuk WIN dlm bisnesLagi2 yg ramai pesaingContent marketing adalah penyelamat
  • Bagaimana founder nfhboutiquegallery yg baru berumur 25 thn ini generate
  • Pernah tak korg tgok satu2 produk atau tgok mana2 kedai
  • Wanita ni pernah masuk lokap gara2 gagal bayar KWSP pekerjaTapi
  • Siapa cakap student tak boleh buat sales 6 angka sebulan?
  • Urang lain mau jd founder kamu jadi founder jugak! Tapi
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!