Malati Jual Pad Jer Pon…

malati

“xleh wat ads byk2 sgt, sbb bila buat je fb ads, stok asik abis!”

Inilah yg terjadi pada Puan Malati lepas mula menjual produk guna FB ADS.

Dia ni…

Dulu keje makan gaji. Satu hari, tiba2 dia ambil keputusan utk jadi suri rumah sepenuh masa. Berumur 33 thn, seorang ibu kpd 5 orang anak yg berumur antara 3 bulan hingga 7 tahun. Suaminya bekerja sebagai kakitangan awam.

Mmg sgt besar cabarannya utk uruskan dan mengawal ekonomi keluarga, lebih2 lagi dengan kos hidup yg semakin meningkat!

Itupun ada org mengata belakang…

“ Alaa, dia tu.. belajar tinggi2 tapi duduk rumah je. Tahu abeskan duit suami jer..”

Tapi, Malati langsung tak ambil kisah. Beliau ambilnya sebagai cabaran dan ambil keputusan utk berniaga..

Dgn restu dan sokongan penuh dari suami, dan doa dari keluarga sendiri serta keluarga mertua.. Malati cuba berniaga online. Pelbagai produk telah cuba dijual melalui medium2 online, tapi susah nak buat sales. Kdg2 tu, langsung takde sales!

Ada sales, seronok! Takde sales, sedih la..

DULU…

Fb belum terkenal lagi. Tak mudah nak terus bertahan lagi2 bila sales takde dan tugasan rumah semakin byk! Anak2 pula semakin membesar. Malati pernah give up, tak nak buat bisnes lagi! Sampai stok produk ada yg rosak. Bayaran balik pinjaman ptptn pernah tertangguh hingga bertahun2, mujur la tak kena BLACKLIST! Huhuhu…

Malati juga ada cuba beberapa jenis produk dari pakaian, produk kecantikan hinggalah produk kesihatan. Tapi, 2 jenis produk je yg dia mampu pasarkan di fb, iaitu produk kain pasang yg dia import sendiri dari luar dan jadi stokis produk Cloth Pads Liner Snowdrop.

Sampailah bljr dr sifufbads hjg 2013, dr smnr2, blog, ebook, dia bjya up kan sales nya..

SEBELUM NI…

Jualan hanya sekadar ratusan ringgit sebulan jer, lepas itu meningkat kepada RM6-8 ribu sebulan. Dari 2 jenis produk, selepas itu Malati hanya fokuskan kpd 1 produk sahaja sbb tak larat nak handle 2 page sekaligus!

Penghujung 2014…
Slps bljr lagi dr sifufbads, Malati mula gunakan 3 ilmu utama ni:

  • TARGET
  • PLANNING
  • FOKUS

DLM BISNES, KENA LETAK TARGET! XDE TARGET, XDE HALATUJU. XDE IMPIAN. LETAK TARGET BULANAN, MINGGUAN, HARIAN.

DAH ADA TARGET, APA PLANNING UTK CAPAI TARGET TU. SUSUN STRATEGI, TEKNIK MAHUPUN TEKTIK UTK CAPAI TARGET TU. PLAN A, PLAN B, PLAN C, SEMUA HADDOOO..

DAH ADA PLAN TU, APA LAGI? BUAT IKUT PLAN.. ADJUST.. ADJUST.. THEN FOKUS 100% DGN APA YG DAH RANCANG. IKUT PLAN..

ALHAMDULILLAH!

Dlm tempoh sebulan sahaja, bisnes Malati semakin HURU HARA! Jualan dan income MENINGKAT hingga 5 angka sebulan..!

Ok la kan, buat seorang surirumah..

“JUAL PAD JER PON..”

Pembekal produk juga terkejut beruk dgn PERMINTAAN TINGGI hingga pembekal banyak kali kehabisan stok!

Walaupun dpt byk tempahan, dia agak sedih kerana byk kali kehabisan stok dan pembekal tak sempat siapkan tempahan yg dibuat!

TGH BEST BUAT ADS, STOK PLAK XDE..

Kini, Malati dan suami dah keluarkan sendiri produk terbaru iaitu Keropok Lekor Hikmah (Resepi Lagenda Losong) untuk pasaran setempat dan online. Pada masa yg sama, dia KEMBANGKAN lagi bisnes sedia ada.

Jika dulu, dialah kuli.. dialah bos, dan hanya ada beberapa pengedar di merata Malaysia.

Skrg, beliau dah belajar cara nak kembangkan bisnes dan bahagikan tugas dgn pembantu2 yang lain.

Malati kata,

“Apa yang Sifu Jamal ajar, buat..buat dan edit.. buat sampai jadi! FOKUS.. FOKUS.. FOKUS!”

Ok, tu saja kisah arini..

So utk anda, jgn lupa;

TARGET –> PLAN –> FOKUS

PS – kdg2 mcm rasa tak logik je produk2 camni org jual di fb.. Huhuhu

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

Program @ Sifufbads

29/09/2018
HIIM PREMIER
IDCC Shah Alam

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Sedangkan laut lagi bergelora ini kan pula dunia bisnes Mana
  • Dalam era ini digital marketing adalah salah satu senjata WAJIB
  • Founder wajib kenalpasti prospek utk bisnes merekabila dah kenal mudahla
  • PERJUANGAN 19612018 YANG MENJADI INSPIRASI  Mula2 dulu aku berasa
  • Jadi seorg leader ni bkn shj perlu jdi pemikir yg
  • Selesai tadi Part 1 Cut Cost marketing sharing LIVE tadi
  • KERANA SAYANGKAN IBU SANGGUP KORBAN MASA MUDANYA  Nur Farah
  • SATU RAHSIA YG PATUT ANDA AMBIL DARI KISAH IBU MUDA
[Free Video] Founder’s Foundation
[Free Video] Founder’s Foundation

Didedahkan! Founder’s Foundation Video Yang Bakal Menyelamatkan dan “Mengangkat” Bisnes Anda dari Hampir Mati Kelemasan di Benam Lumpur! Anda bakal pelajarinya dalam video bersiri ini.. dan ianya PERCUMA jer..