Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Apa Strategi FB ADS Yang Miss Yaya Ledakkan Sales Tanpa Guna Agen?

Diterbitkan pada Sep 10, 2016 oleh

miss-yaya

Sorang student lama sifufbads, Miss Yaya kini miliki empayar bianes sdri selepas beberapa tahun bekerja di sebuah syarikat gergasi dlm industri telekomunikasi.

Dlm keluarga, dia sorang je yg belajar tinggi2. Ibu bapa memberi HARAPAN yg tinggi pada Kak Yaya. Keluarganya bukanlah orang senang, income bulanan hanya cukup2 makan je.

HARAPAN HANYA TINGGAL HARAPAN…

Pada suatu hari dia DIBUANG KERJA!

Selepas dibuang kerja, hanya duit simpanan gaji je yg digunakan utk tanggung hidup sekeluarga. Itu pun tak cukup! Mmg tak cukup! Jadi, terpaksa la berjimat cermat.

Dgn sedikit modal yang ada, dia terus mulakan bisnes dlm bidang spa tanpa ilmu. Dari seorang jurutera, tiba2 terjun ke bidang bisnes. Apa boleh buat? Tu je cara nak survive sementara nak cari kerja baru.

Kak Yaya tak pernah terfikir pun nak hidup kaya raya, takde niat pun!

Demi membantu keluarga, Kak Yaya ambil keputusan utk mulakan bisnes sendiri.

Skrg, beliau merupakan CEO kpd MOHA Group Sdn Bhd. Di bawah MOHA Group terdiri drpd anak-anak syarikat yg lain dan sia merupakan Ahli Lembaga Pengarah utk semua anak syarikat berikut iaitu:

  • Moha Biotech Manufacturing Sdn Bhd – sebuah syarikat pengilangan OEM utk produk kosmetik dan makanan kesihatan.
  • Moha Trading Sdn Bhd – Syarikat pengeluar barangan kesihatan dan kecantikan pengkhususan dlm bidang pemasaran.
  • MBH Medispa Sdn Bhd – syarikat berteraskan industry perkhidmatan medispa. Terdapat 9 cawangan seluruh Negara.
  • Moha Bina Sdn Bhd – industri pembinaan dan kontraktor.

WOW! Semua sdn bhd…

(Kak Yaya berpengalaman dlm industri kecantikkan dan spa sudah lebih 5 tahun.)

Dan alhamdulillah, empayar bisnesnya semakin berkembang..

Bisnes manufacturingnya – alhamdulillah. Turut gunakan fb ads marketing dlm pmsrn servisnya kpd pelanggan. B2B bisnes..

Bisnes kosmetiknya. Dah byk produknya.. Boleh dikatakan 100% guna fb ads.

SPA nya, dah 9 cawangan..

Ni nak share skit ttg strategi fb ads mkting yg beliau gunakan utk company tradingnya…

Yg hasilkan jualan besar…

Apa rahsia beliau? Apa teknik marketing yang digunakan?

Ada byk strategi, tapi kita share skit2 lah yer.. Biar skit, tp fhm..

“Untuk MOHA Trading, kami tak menggunakan system agen. Sales 100% drpd retail. Kami setup team sales kami sendiri terdiri daripada 12 orang online sales assistant. Tugas mereka hanya membalas PM dan Whatsapp dari end user selain dari melakukan follow up. 1 team marketing juga ditubuhkan terdiri dari 2 pakar FB ADS yang membuat iklan dan optimization serta budgeting. Kami memperuntukkan budget khas setiap bulan untuk kos FB ads dan hasil jualan selalunya 2-3 kali ganda dari kos iklan.”, kata Kak Yaya.

12 page dibina, dan ianya dijaga oleh setiap online sales assistant. Setiap page mempromosikan produk yg sama. Kelebihan menggunakan strategi ini;

1) CREDIBILITY PRODUK NAIK CPT – sbb apa? Sbb audien akan nmpk ramai org promot produk yg sama. Ianya tingkatkan kepercayaan org thdp produk. Konon2nya ramai agen jual produk ni.

2) HIGH FREQUENCY – bila kekerapan org melihat ssuatu produk tinggi, ianya tingkatkan populariti, yg strusnya mewujudkan trust.

3) FENOMENA – bila menyasarkan kpd speaific audiens, audien akan nampak produk anda di mana2 saja. Sehinggakan iklan produk lain sukar masuk/muncul..

Itu kelebihan, kelemahannya pula:

  1. niche kesihatan dan kecantikan je ssuai. Yg lain kurg ssuai. Yg lin bgntung kpd branding utama page.
  2. perlu byk staff. Nak handle sdri? Boleh, tp mmnt kan..
  3. kos tinggi, yer la.. Org ada bajet besar jer bleh buat.
  4. perlu expert dlm analysis, tracking dan optimization. Kalau tidak, berisiko utk rugi..

Apapun,

Dgn cara ini..

Brand awareness thdp produk pon meningkat. Mana taknya, org buka fb asik nmpk produk kita ajer. Marketing ni bkn kerja sehari dua, tp kena buat btrusan. Konsisten! Barulah org kenal, dan wujud trust utk mencuba produk kita..

Lagi..

Bila kita develop team sales dan marketing mcm ni, ianya menjadi lebih cpt,lebih efektif. Utk marketing, tugasnya tarik perhatian dan tarik trafik. Then buatkan org bertindak wassap ke, pm ke,. Tak ok, team marketing kena adjust balik iklan. Team sales pula, btindak utk buat closing sales.

Ni utk company yg ada department sales n marketing. Kalau anda baru bmla, dua2 anda kena buat la.

Utk sape2 yg terlibat dlm industri retail, terutamanya pakaian & produk kecantikan, persaingan semakin hari semakin banyak. Pasaran semakin TEPU! Anda perlu ada:

..USP TERSENDIRI UTK KEKAL DLM INDUSTRI

..IDEA TERBARU YG UNIK DAN DISUKAI RAMAI

Komentar (0)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!