Tutorial Cara Buat ‘Website Custom Audiences’ (WCA)

Tutorial Cara Buat ‘Website Custom Audiences’ (WCA)

Dalam artikel yang lepas, saya ada kongsikan beberapa cara untuk tarik trafik menggunakan Facebook Ads dan kebanyakkannya menggunakan Website Custom Audiences (WCA). Dalam artikel kali ini pula, saya tunjukkan kepada anda cara untuk buat Website Custom Audiences (WCA) menggunakan Advert Manager dan Power Editor. Cara Buat ‘WCA’ Menggunakan Advert Manager 1) Dalam Advert Manager, klik ‘Audiences‘ pada…

7 Cara Tarik Trafik ke Website dengan Facebook Ads

7 Cara Tarik Trafik ke Website dengan Facebook Ads

Mengikut laporan dari Shareaholic, Facebook adalah social media yang tarik trafik paling banyak ke website. Kita dapat lihat pada graf di bawah, social media yang terkenal seperti Youtube, Pinterest, Twitter, Google+ dan Reddit tidak banyak membawa trafik ke website malah peratusnya menurun. Jika anda ada website, anda boleh gunakan Facebook untuk tarik lebih banyak trafik ke kandungan artikel blog anda. Di…

Bengkel Sifufbads Elite Group Program Batch Ke-3 2014

Bengkel Sifufbads Elite Group Program Batch Ke-3 2014

Pada bulan lepas, Sifufbads ada menganjurkan Bengkel Sifufbads Elite Group Program 2014 untuk peserta yang telah mendaftar program Elite semasa Seminar Chapter F. Ada 2 sesi yang dibuat iaitu Sesi 1 di Vistana Hotel (22/11/2014 – 23/11/2014) dan Sesi 2 di Bangi Golf Resort (26/11/2014 – 27/11/2014). Dalam bengkel ini, para peserta telah diajar secara teori dan…

Tutorial Power Editor Terbaru 2014

Tutorial Power Editor Terbaru 2014

Pada tahun ini, Power Editor telah mengalami perubahan dari segi cara penggunaannya. Dalam artikel ini, saya akan tunjukkan anda tutorial cara menggunakan Power Editor untuk tahun 2014. Sila ikut langkah-langkah berikut; 1) Mula-mula, pergi ke Advert Manager melalui link berikut (https://www.facebook.com/ads/manage) 2) Lihat di bahagian kiri side bar anda, klik Power Editor. 3) Selepas anda masuk ke Power Editor, klik butang Download…

7 Kelebihan Power Editor

7 Kelebihan Power Editor

Power Editor mempunyai beberapa kelebihan yang tidak ada pada Advert Manager. Di sini saya berikan anda 7 kelebihan Power Editor yang boleh anda gunakan untuk beriklan di Facebook; #1: Buat Iklan Post Lama Dengan Power Editor, anda boleh pilih dan paparkan post iklan anda yang lama di News Feed. Ini memudahkan anda untuk memaparkan semula post iklan…

9 Teknik Simple Tingkatkan Sales di Facebook

9 Teknik Simple Tingkatkan Sales di Facebook

Ada pelbagai cara yang boleh digunakan oleh usahawan internet untuk tingkatkan sales mereka di facebook. Dalam artikel ini, saya berikan 9 teknik simple yang boleh anda gunakan untuk tingkatkan sales di facebook. #1: Gambar Berkualiti Gambar memainkan peranan yang penting untuk menarik perhatian audiens pada iklan anda kerana gambar adalah komponen iklan pertama sekali yang akan dilihat oleh…

Tiada Lagi Post Promosi di ‘News Feed’?

Tiada Lagi Post Promosi di ‘News Feed’?

Facebook telah mengeluarkan kenyataan bahawa mereka akan mula mengurangkan paparan post berbentuk promosi dari fanpage bermula tahun 2015. Kenyataan ini dikeluarkan kerana terdapat maklum balas dari aduan pengguna Facebook yang setiap hari terlalu banyak post berbentuk promosi yang dipaparkan di News Feed mereka. Dari survey yang dibuat, post promosi yang dipaparkan kebanyakkannya datang secara organik…

Cara Buat Iklan FB Ads

Cara Buat Iklan FB Ads

Setting iklan fb ads berubah lagi! Ya, akaun fb ads saya baru saja berubah settingnya ketika berlangsungnya seminar Chapter F pada 8 Nov baru-baru ni. FB ni memang suka sangat berubah! Boleh dikatakan setiap bulan ianya berubah. Oleh itu, saya perlu tulis post ini. Dalam post ini, saya akan tunjukkan bagaimana bina iklan fb ads…

FB Ads Image Dimension

FB Ads Image Dimension

Ramai yang saya lihat suka upload gambar di fanpage mahupun semasa buat iklan fb ads dengan saiz yang tidak betul, pakai upload sahaja. Jadi anda rasa perlu ke kita tahu berapa saiz sebenar gambar timeline cover, page post dan lain-lain tu? Jawapannya : Ya, perlu! Kerana jika anda upload gambar yang lebih tepat hasilnya akan lebih memuaskan!…

8 Tips Untuk Usahawan Internet

8 Tips Untuk Usahawan Internet

” Dalam bisnes internet ni kita akan jumpa macam-macam halangan. Kaedah pemasaran yang berjaya digunakan sebelum ini tak semestinya berguna pada masa akan datang. Persaingan pula muncul seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Kos pemasaran juga semakin meningkat. Orang dengki ? Ada juga di dalam dunia online ini. Belum kira ‘parasit’, hijack, dan macam-macam lagi lah….

6 Langkah Hasilkan Reach Yang Tinggi

6 Langkah Hasilkan Reach Yang Tinggi

Reach? Mereka yang buat fb ads, pasti tahu bukan? Reach – jumlah audiens (sasaran) yang telah melihat iklan yang telah dibuat. Sejak kebelakangan ini, ramai yang menjalankan iklan fb ads menghadapi masalah sukar untuk mencapai reach yang tinggi. Buat iklan, letak bajet tinggi pun, iklan masih tak berjalan! Reach masih slow, tak bergerak. Kalau reach tak…

Orang Membeli Disebabkan Mereka ‘PERCAYA’

Orang Membeli Disebabkan Mereka ‘PERCAYA’

ORANG MEMBELI DISEBABKAN MEREKA “PERCAYA”   Bagaimana caranya nak buat orang percaya ?Anda boleh ikuti beberapa tips dibawah :-1) Tingkatkan jumlah LIKE fanpage. Lebih tinggi like, lebih tinggi keyakinan meraka!2) Gunakan gambar yang kelihatan professional terutamanya produk pakaian. 3) Gunakan no hp & alamat perniagaan yang beroperasi. 4) Tingkatkan respons dan bina engagement pada post yang…

Akaun FB Ads Flagged? Fanpage Unpublished?

Akaun FB Ads Flagged? Fanpage Unpublished?

AKAUN FB ADS KENA FLAGGED? PAGE KENA UNPUBLISHED? Apa punca berlakunya masalah-masalah macam ni?Ramai yang PM fanpage Sifufbads dan bertanyakan tentang hal ini, jadi kami akan cuba rungkaikan puncanya. Berikut adalah beberapa pandangan peribadi daripada SIFUFBADS tentang masalah Akaun FB ADS FLAGGED & PAGE UNPUBLISHED :- 1 – 1 Akaun FB Ads ada banyak credit…

FB Ads Scheduling Time and Date

FB Ads Scheduling Time and Date

FB Ads Scheduling Time and Date Fungsi yang  dinanti-nantikan oleh pengguna FB Ads! Kini, pengguna FB Ads boleh memilih hari dan masa yang diinginkan dengan lebih specific untuk run  iklan, boleh jimatkan kos iklan. Tidak perlu lagi nak run iklan pada waktu yang tidak sesuai selepas ini. Sebelum itu, buat masa ini fungsi ini hanya boleh digunakan di Power Editor sahaja. Nampaknya ramai orang…

Buying Motivator Influence

Buying Motivator Influence

Dalam pada kita melakukan pemasaran di facebook, di antara perkara yang perlu kita fikirkan ialah apakah faktor yang membuatkan orang terpengaruh untuk membeli dari kita? Dengan kata lain faktor apakah yang membuatkan orang ingin membeli dengan kita. Mesti ada sebab yang membuatkan orang perlu membeli produk kita dan dalam masa yang sama apa yang perlu…

Pentingnya Pembinaan “Fans”

Pentingnya Pembinaan “Fans”

  PEMBINAAN “FANS” Selalu kita dengar ramai orang berkata tentang pembinaan fans ini kan? Ada juga yang begitu menekankan betapa pentingnya kita mempunyai fans. Ada yang fansnya mencecah puluh ribu bahkan juga ratusan ribu. Kadang-kadang kita juga lihat ada fanpage yang mempunyai ‘like’ sampai Sejuta lebih…! Penting ke itu semua…? Jawapannya.. Ya! Sangat penting, terutama…