Saya Minat Nak Beli Produk You, Tapi…

rejection

Biasa tak kena situasi cmni? Dia da minat, tapi ade je alasannya.. “tapi… tapi…” Grr… Keretapi betollah!

Pernah kena tak??

“pernah sifu.. Mmg biasa ssgt.. mencik!”

Stress.. Mmg stress..

Pd asalnya, mrk dah berminat, of course sbb mrk dah pn PM/Wasap kita, tetapi atas sbb bbrp faktor yg mjdi kmusykilan mrk dr segi harga, keberkesanan, ketahanan, ketulinan, halal ke haram.. Itu yang keluar perkataan “tapi……”

So..

Kita sbgi sorg pniaga, prlu bijak counter soalan dr prospek ni, supaya prospek lebih yakin utk berurusan dn membeli produk kita..

Inilah yg dipanggil ‘Handling Objection’..

Ni sy nk kongsikan bbrp situasi yg biasa dihadapi oleh pniaga kt luar tu, dn apakah jawapan yg boleh anda counter..

#1: “TUNGGU GAJI SIS..” , “BELUM CKUP DUIT LAGI…”

Ni plg common skali, cube anda counter dgn nyatakan anda juga terima deposit.. Krn khuatir kalau2 stok abes bile prospek tu dah ade duit nanti..

So, buat deposit dan reservation.. Kalau dia btul2 berminat dgn produk anda dn takut trlepas pluang, biasanya mrk akan letak deposit dulu.. BOOKING..

#2: “BERKESAN KE NI?” , “BETUL-BETUL BERBALOI KE NI..?”

Org2 baru biasa mghdpi mslh cmni, mgkin krn awarenss atau branding produknya msih blum kuat.. Jd org tak berapa yakin dan pasti lg utk dptkkannya..

Jadi, apa yg anda perlu buat ialah berikan testimoni.. Pstikan testmoni tu berkaitan dgn mslh prospek tersebut.. Lg tepat lg bagus..

Katalah anda jual produk kecantikan, mmg ia boleh putihkan kulit, hilang jerawat, hilang jeragat.. Tp klu prospek tu ade mslh jeragat.. Cari testmoni yg dh bjaye hilangkan jeragat.. bru MATCHING..

#3: “ERM.. MAHALNYE PRODUK NI..” , “TAKPELAH SY SURVEY LAIN DLU..”

Knp mrk kata produk anda mahal? Sbnrnya kalau nak dikira-kira dn compare ngn org lain lebih kurang sama je sbenanye.. Produk org lain tu kdg2 lg mahal mak datok, tp laju je tjual..

Nk tau kenapa??

“nak sifu nak…”

Sbb, mrk tak nmpk VALUE produk anda..

Jd, apa yg anda patut buat??

Tunjukkan testimoni plggn yg kata ia sgt2 berbaloi.. Selain tu, tunjukkan bonus dgn stiap pembelian yg mrk bkl dapat, cthnya, apa komponen mrk dpt, warranty, bonus2 dan lain2..

Tekankan pada special offer anda dn juga urgency anda, brulah mrk rasa susah utk lepaskan pluang tersebut..

#4: “OK MINAT SGT TP NAK TNY SUAMI DLU..” , “NAK TNY BOIPREN DLU..”

Yg jenis cmni pun ade jugak.. Kdg2 mmg mrk btul2 minta izin dgn psgnnya.. Kdg2 mrk jdkan alasan sbb mrk tk bminat dgn produk anda..

Its ok, fine..

Tp sblm tu..

Anda perlu FOLLOW UP mrk smula, bgtau mrk siap2 yg esok anda akan hubungi lg.. Yg penting gunakan kreativiti anda utk ‘mengikat’ prospek dn akhirnya tukarkan jd pembeli..

Wlubgimanapun, ada satu cara bgimana nak mengatasi semua masalah2 kat atas ni..

caranya ialah..

kuatkan lg BUYING TRIGGER!

Bgimana dgn buying trigger ni anda boleh tingkatkan lagi jualan anda, dn buatkan mrk membeli tnpa sedar..

Sy bg tips skit..

  • Testimoni : ada video, ada close up face, ada before after,
  • Gambar : HD, berkualiti tinggi, professional
  • Friendly : Rapat dgn fans, slalu buat contest dn engage…
  • Authority : Pakar mengiktirafkan, org tknal gne produk anda..
  • Kredibiliti : Stok/parcel , video demo, jumlah gans, konsisten
  • Social Proof : Komen byk, engagement byk
  • Mudah & Pantas : Dr sgi kbkesanan produk, respons, dn servis..
  • USP : Ada USP tersendiri, positioning..
  • Strategi Marketing : Beza dgn pesaing..

Tu sedikit sbyk tips cmne nk kuatkan lagi buying trigger anda.. Yg boleh mmbuatkan prospek membeli tnpa byk cakap.. Dgn ni, mrk nmpk anda betul2 STRONG dan SERIUSS dlm bisnes anda!

Okay, faham ke sangat faham…??

Sblm tu, ni nk tny ni..

Siapa lagi yg ada mslh dgn prospek?

–> Cer tmbah, buat point no. 5 tu kat ruangan komen bawah ni..

Jangan lupa SHARE ngn geng-geng lain.. Smoga Allah mmbalas jasa anda semua.. JKK

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. tips yang menarik… terima kasih

Leave a Reply to Hauck Duett 2 Batalkan borang respon

Program @ Sifufbads

26/10/2019
Missing Chapter IG Ads 2.0
Wisma Mca, 163, Jalan Ampang, Kuala Lumpur, 50450 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

21/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

20/07/2019
2Comma Tribe
Dewan Banquet UPM, Serdang

Follow Instagram @sifufbads

  • Semua orang ada impian masing2  Ada benda yg nak
  • Akaun ig masih baru? Takde followers lagi? Tak tau macam
  • Jangan berhenti buat sesuatu pkara yg berfaedah mcm dunia bisnes
  • 3 CHALLENGES  CARA MENGATASINYA   Yaaaaa! Sekarang da
  • GADIS INI SHARE BAGAIMANA SALESNYA MEMBIAK DENGAN AGENT
  • Chop2!!Korang pernah tak merasa gaji hanya ckup utk byar utang
  • TIK TOK! TIK TOK! 10 HARI SHJ LAGI!
  • 8 hari lagi?? Kurang 8 hari lagi MCIG 20 will
Missing Chapter IG Ads 2.0
Missing Chapter IG Ads 2.0

Ketahui 5 Sebab Penting Kenapa Korang Patut Mulakan Instagram Marketing Dengan Cara Yang BetulProven & Terbaru Untuk Baki 2019 Dan Masuk Tahun 2020 ni! Isi Form di Bawah Sekarang!