7 SEBAB KENAPA BISNES BARU SELALU KENA TAPAU DENGAN BIG BRAND & JERUNG2!

Betul ke bisnes baru mmg sentiasa dianggap cmni? Maksudnya kalau nak muncul dimata audiens ni, BBNU kena ada dlm market lebih 2 tahun baru orang start nampak. 

Klu BBNU ni, orang takkan jadikan dia pilihan utama.. audiens akan pilih BIG BRAND jer.

Betul ke mitos2 ni? 

TAPIKAN.. bukan ke ade je BBNU yang dah buat 5-6 figure dalam sales dorg?? 

Byk je testimoni2 SIFUBAD yang BBNU ni..

Sebenarnya mmg betul pun! Market Msia ni bukannya khas utk BIG BRAND jer.. Awak BBNU ke, BIG BRAND ke, sesape ler.. kalau cara awak betul, market Msia ni sspe pn bole penetrate.. tu namanya OPEN MARKET.. cumanya BIG BRAND ni yg kebanyakkannye tapau market2 BBNU. Kenapa tu?

Sebabnya, secara realiti ape BBNU buat ada betulnya, cth;

BBNU dah buat awreness, pakai influencer apa bagai.. tapi audiens sekarang dah pandai.. Dorg tak simply beli jer, dorg dah pandai COMPARE. 

So bile audiens dia start compare ni, mula lah BBNU kena TAPAU dgn BIG BRAND..

NAK TAU APE SBB KNE TAPAU..??

ADA 7 SEBAB KNP BISNES BARU SELALU KENA TAPAU DGN BIG BRAND & JERUNG2..

 

#1 – TAKDE USP!

Dahlah baru start, masuk market.. terus nak bersaing dgn jerung2, yg dah 3-5-7 tahun dlm market! Agak2 ade org nak beli ke? 

So kena lah cipta USP, utk kurg kan persaingan.. bila dah USP ni, kita dah asingkan brand kita dgn brand2 lain (tak kirelah BIG BRAND ke SMALL BRAND). Lagi2 kalau USP kita ni memang WIN, kena tepat kat hati audiens kita, dorg takde maknanye nak compare2 dah. Transfer terus.. 

 

#2 – PACKAGING SIMPLE2!

Nak dibandingkan dengan brand2 besar.. tengok2 packaging kita beshe2 jer, kotak dah la nipis, color tak berapa kena – tak exclusive takde ‘WOW-factor’..

1st impression tu penting jgk tau! Packaging kena la cun.. Color kite main dengan komponen2 emosi. Quality kotak kita jaga, bagi nampak ‘exclusive’. Bila bukak packaging customer pn rase happy, rase gah! Packaging kita pn main peranan utk branding kita.. Buying experience customer kita smua efek pada kekuatan branding kita. 

#3 – TAK TAU BUAT2 TAU.. SYOK SENDIRI!

Kejap buat marketing ni, kejap buat marketing tu, kempen takde ape pn takde, sales pulak buat ikut suka bila.. Pastu tengok customer tak naik2 pn. Tu nama marketing syok sendiri!

Cth nak buat countdown..

3.. 2.. 1.. pastu LAUNCH! Takde step, takde strategi tu sbb sendu jer tengok launch dia.. influencer tak kne pada produk, ikut dan jer janji byr murah.

Kne lah belajar strategi yang betul. Ikut step.. Mesti ada hala tuju marketing kita, ape yg nak dicapai.. Buat content2 power.. baru tarik perhatian audiens.. bagi audiens kita ‘SEBAB’ utk follow kita. Influencer pulak kne tgk, follower dia sesuai ke dengan produk & target audiens yang kita nak. Kenalah relevant! 

#4 – BRANDING OUT!

Yang dah ada agent rilex sangat, bergantung sangat pada sales2 agent2. Yang mane takde agent pula habis kat marketing tapi customer masih lagi beli dengan brand2 lain.

Kalau yg da ade agent, kuatkan lah branding korang. Kalau org lain kopipes + upgrade produk dorg, bole hilang semua agent2 tu.. dah byk jadi tau bukan tak pernah. 

Yg takde agent pula, marketing tu lain, branding tu lain.. Marketing ni utk bagi audiens nampak kita, branding pula nak mempengaruhi audiens kita. Pastu cmne nak jadi fans kita pula.. semua tu efect sales kita nanti. Nak laju bisnes korang? Mantapkan marketing dan branding korang!

#5 – 90’S PRESENTATION

Org dah pakai video, video siap ada ‘effect‘ sana sini, gebabom sana sini, korg masih lagi pakai gambar? Pakai text je? Nk buat bideo pun segan? Mana maunya!

So kena buat bideo yang menarik minat audiens. Bideo tu mesti ada mesej yg kita nak sampaikan. 20-30 saat bideo pn bole, asalkan sampai mesej kita tu.. Jangan penuh dgn kelakar je semata2, kne ada value. Ingt, tak semua content kelakar org bole terima, kne pandai main.. salah nnt, naya kita!

#6 TAKDE MATLAMAT, KPI & TARGET!

Tengok orang jual 10k unit sebulan, kita pun rasa nak 10k juga. C’mon! Be realistic. Dia dah 3tahun berniaga, kita baru 2-3 minggu. Followers dia 100k, kita baru 1k..

Cth nak sales setahun 100k,

Sebulan rm9k, so sbulan perlu close 100org, sehari 3 org saja.

Nampak breakdownnya? Sehari 3 org saja, susah ke.. Biar target kita tu logik degan keupayaan kita.. Tak terlalu tinggi sampai senang ‘demotivate’ tap tak terlalu rendah sampai kita pun takde ‘push factor’.

 

#7 – TAKDE MENTOR!

Marketing semua ikut syok sendiri, content tak kena, klau takde mentor spe yg nak betulkan nnt? Takkan semua planning kita nak langgar tembok dulu.. keras bangg..!

So kalau nak laju naik, tak terbazir sini sana.. kne ade mentor. Perjalanan bisnes kita pun ada panduan. Sebelum tersalah langkah, kita da dibetulkan. Baru bisnes bole naik laju, taklah asyik langgar2 tembok kan? Itu baiknya ada mentor.. kenapa nak berjaya dalam masa setahun klau bole berjaya dalam masa 3-4 bulan jer?

Bole faham tak sebab2 kne tapau ni..?

Kalau dah faham, dah sedar, bagus..! Baru kita tau kat mane kita bole ‘improve’ kan?..

Kita tak kan tau ape yang kita tak tau.. Melainkan kita belajar. 

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

Program @ Sifubad

28/11/2020
Marketing From Zero 2.0
Virtual Online

31/05/2020
Marketing from Zero
Online Webinar

25/04/2020
The Foundr 5.0
Online Webinar

Follow Instagram @sifubad

No images found!
Try some other hashtag or username
FROM ZERO 2021
FROM ZERO 2021
Adakah anda usahawan yang nak laju, maju & nak buat comeback 2021 ini? Dapatkan new formula untuk bisnes anda disini!

SAYA NAK, SIFU!